“Poperings Bierfestival internationaler dan ooit”

We zien het bestuur van de Bierclub Poperinge in zaal Maeke Blyde in 2015, met v.l.n.r. Edwin Ghequire, Peter Allemeersch, Guy Osteux, Frank Maekelberg, Filip Lebbe en Bruno Jacques. (Foto MD)
Redactie KW

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober organiseert de Poperingse Bierclub samen met de stad Poperinge en Toerisme Poperinge het jaarlijkse Poperinge Bierfestival. ‘Het gezelligste bierfestival van ‘t land’ vindt voor de vierde keer plaats in zaal Maeke Blyde en lokte vorig jaar 2.400 bezoekers.

Het bierfestival ontstond in 1996 onder impuls van Guy Osteux en Johan Lefever. Daaruit groeide dan de bierclub, die telkens instond voor de organisatie van het festival. “We zijn gestaag gegroeid en leerden telkens uit onze fouten. Na elke editie vergaderden we met ‘verse’ feedback”, opent Filip Lebbe, die samen met Guy Osteux, Peter Allemeersch, Bruno Jacques, Frank Maekelberg en Edwin Ghequire het bestuur van de club vormt.

“Aanvankelijk telde de club 24 leden – het aantal flesjes in een bak bier -, maar dit aantal werd door de grote interesse uitgebreid tot maximaal dertig”, vertelt Bruno Jaecques, sinds jaar en dag een van de stuwende krachten van de club. “We willen niet elitair of snobistisch zijn, maar vooral goed inspelen op elkaar en de biercultuur. Hoe groter de groep, hoe moeilijker dat wordt. Het moet voor echte liefhebbers blijven, in een kameraadschappelijke sfeer.”

Zelfde stijl

“We blijven enorm veel complimenten krijgen dankzij de verhuis van het Belfort naar de Maeke Blyde en raapten toch wel verloren zieltjes op die het te druk vonden in het Belfort, te beklemmend”, aldus Frank Maekelberg. “De jaren in het Belfort waren super, maar het barstte uit zijn voegen. Vandaar de logische stap naar groter. Nu hebben we tenminste ruimte.”

We hebben 25 brouwers met 100 bieren te huisvesten, dat neemt wat plaats in“, pikt Filip in. “25 is het maximum, zo krijgen ze allemaal een volwaardige staanplaats, iedereen gelijk voor de wet. De brouwers komen trouwens graag naar ons festival. Zowel de grote als de kleintjes. Zij geven met plezier een woordje uitleg bij hun traditionele bieren en hun primeurs. Uiteraard worden de niet-bierdrinkers ook niet vergeten en is er wijn en frisdrank voorzien. De bezoekers worden opnieuw naar binnen geleid op een rode loper en belanden zo in the black box“,vervolgt Bruno. “De fel gesmaakte The MG’s Brothers, samen met Blue Jerry, de gitarist van Will Tura, zorgen opnieuw voor de muzikale omkadering. Er wordt gezorgd voor warm parket en designstoeltjes.”

Poperinge boven

“Vorig jaar telden we maar liefst 23 verschillende nationaliteiten onder onze de bezoekers. Onder andere Braziliaanse en Hongaarse bierliefhebbers vonden de weg naar het festival en daar zijn we trots op en alhoewel we al jaren internationaal succes kennen, zouden we toch graag nog wat extra Poperingenaars willen lokken. Als we het succes zien van de Hoppefeesten, dan geven wij toch ook een extra accent aan onze hopcultuur, maar we hebben nog wat bekeringswerk”, lacht Filip enthousiast. “We zijn op en top Poperings van ziel.”

“Er tekenen trouwens vier plaatselijke brouwerijen present”, gaat Bruno verder. “Brouwerijen Leroy, Plukker, Sint Bernardus en nieuwkomer Werbrouck zijn al zeker van de partij. Deze vier thuisspelers moeten er gewoon bij zijn”, beklemtonen de biermannen in koor. Ondertussen brouwen de heren al plannen voor een jubileumeditie voor de 25ste verjaardag van het festival. Wordt dus zeker nog vervolgd.

(PhD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier