Pools koppel krijgt celstraf omdat ze poliovaccin voor hun dochter weigeren

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Pools koppel veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 16 dagen en een geldboete van 300 euro omdat ze weigeren om hun dochtertje te laten inenten tegen de ziekte polio. De beklaagden werden eerder al veroordeeld tot een geldboete van 300 euro toen ze hetzelfde weigerden bij hun zoon.

Anna G. en Piotr W. werden in februari 2013 de ouders van een dochter. In principe moest het meisje in de eerste 18 maanden van haar leven drie inentingen tegen polio krijgen. De Poolse Bruggelingen weigerden echter pertinent de vaccinaties. Op de zitting legden ze uit dat de inentingen onder andere kankerverwekkende stoffen bevatten. Ze omschreven zichzelf als klokkenluiders tegen de farmaceutische industrie en vroegen de vrijspraak.

In België is enkel de inenting tegen polio wettelijk verplicht. Op de inbreuk staan celstraffen tot een maand. De Poolse beklaagden riskeerden echter twee maanden cel, omdat ze in het verleden ook al tegen de lamp liepen. Het hof van beroep legde hen immers een geldboete van 300 euro op toen ze hun zoontje niet wilden laten vaccineren tegen polio.