Politie Knokke-Heist werkt samen met veiligheidsagenten aan veiligheid in uitgaansbuurt

Het werkterrein van de veiligheidsagenten is duidelijk afgebakend. © DM
Redactie KW

De politie van Knokke-Heist start een uniek proefproject. Samen met een privébewakingsbedrijf waakt de lokale politie over de veiligheid in de uitgangsbuurt.

Na de zomervakantie volgt een grondige evaluatie van het proefproject en de samenwerking met het privaat bewakingsbedrijf.

“Ons politieteam werkt al sinds 2002 succesvol samen met bewakingsagenten”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “De agenten ondersteunen ons team op het strand met diverse toezichts- en bewakingsopdrachten. Dankzij de nieuwe wetgeving breidt deze bevoegdheid uit. Ook een preventieve persoonscontrole of veiligheidscontrole na een betrapping op heterdaad behoort nu tot de mogelijkheden.”

De politie van Knokke-Heist en het privaat bewakingsbedrijf maakten duidelijke afspraken. “De hoofdtaak van de bewakingsagenten blijft van preventieve aard”, zegt Van Eenooghe.

Toename van overlast

“De agenten zijn goed zichtbaar aanwezig en alarmeren bij overlast- en veiligheidsproblemen onze meldkamer. Zo kan meteen een interventieploeg ter plaatse komen. Een persoons- en veiligheidscontrole door een bewakingsagent wordt dus tot een strikt minimum beperkt. Het werkterrein van de veiligheidsagenten is duidelijk afgebakend. De focus ligt op de Knokse uitgaansbuurt: de omgeving van het Alfred Verweeplein en de pleinen en zeedijk tussen het casino en het Albertplein. Knokke-Heist is een populaire kustgemeente. Elke vakantie zakken heel wat tweedeverblijvers en toeristen af naar de badplaats. De paasvakantie is het ideale moment voor de start van dit proefproject, want een stijging van het bevolkingsaantal brengt logischerwijze ook een toename van overlast mee. Zo zien we meteen of de samenwerking efficiënt verloopt en resultaat oplevert.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier