Politie houdt moskeebetogers in het oog met een drone

Axel Vandenheede

Vlaams Belang zet de verhuizing van de moskee opnieuw op de politieke agenda door samen met Voorpost zaterdag een betoging te organiseren. De politie neemt geen enkel risico en is op alles voorbereid. Er wordt zelfs een drone ingezet.

Zaterdag 12 mei is er de optocht ‘Leefbare buurt – geen megamoskee’. Die start om 14 uur op het Sint-Amandsplein en eindigt aan de site-Bio-Planet. Daar komt een nieuwe, grotere, gebedsruimte van de moslimgemeenschap. “We gaan niet akkoord met een megamoskee op de site van Bio-Planet. We zijn tegen élk megaproject in die woonomgeving. Als daar een discotheek zou komen, zouden we evengoed protesteren”, vertelt Wouter Vermeersch, in Kortrijk de lijsttrekker van Vlaams Belang voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Vlaams Belang en Voorpost, een nationalistische beweging, steunen de betoging. Die laatste zet bussen in uit Antwerpen en Genk. “Het gaat wel degelijk om een initiatief van de buren rond Bio-Planet“, stelt Wouter Vermeersch. “Omdat het thema nogal gevoelig ligt, hebben de organisatoren mij gevraagd om als woordvoerder op te treden.”

Politie houdt moskeebetogers in het oog met een drone
© TV

“De bouwaanvraag wordt over de verkiezingen getild” – Wouter Vermeersch, Vlaams Belang

“De buurt wil met deze betoging aan de alarmbel trekken. Want zij zijn heel ongerust. Bewoners vragen zich af waarom een dergelijk project in een woonbuurt moet komen en wat de gevolgen zullen zijn qua overlast, mobiliteit… Vanuit het stadsbestuur horen ze niets. Noch van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD), noch van de bevoegde schepen Kelly Detavernier (N-VA). Eigenlijk zitten alle Kortrijkse politici met samengeknepen billen te wachten…”, weet Wouter Vermeersch.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne pleit voor overleg: “Wij hebben van bij het begin gezegd dat de verhuizing van de bestaande moskee naar de nieuwe plaats gepaard moet gaan met overleg met de buurt. In het bijzonder over de mobiliteit is er overleg nodig. Er zijn al meerdere vergaderingen geweest met de buurtbewoners en er zullen er nog volgen.”

Federale politie in Kortrijk

Tijdens de betoging verwacht de burgemeester weinig problemen: “Als de betogers zich correct gedragen, zullen er geen problemen zijn. De betoging wordt georganiseerd door Voorpost, een organisatie met linken met het Vlaams Belang. We respecteren de vrije meningsuiting en geven toelating aan de betoging mits alles rustig verloopt. De politie is uiteraard paraat.”

Politie houdt moskeebetogers in het oog met een drone
© a-RN

“Er zijn al verschillende overlegmomenten geweest en er zullen er sowieso nog volgen” – Vincent Van Quickenborne

Hoeveel manschappen worden ingezet, wil men bij politiezone Vlas niet kwijt. “Er is een risico-analyse gemaakt zoals bij elk evenement. Op basis daarvan zullen zichtbare en discrete agenten worden ingezet. Nieuw is ook de inzet van een politiedrone. Een pilotenteam van de federale politie komt daarvoor speciaal naar Kortrijk. Dat is een primeur voor de regio.”

Straten afgesloten

Het parcours wordt kort voor 14 uur tot vlak na de betoging voor alle verkeer afgesloten. Het parcours van nog geen kilometer wandel je normaal in zo’n tien minuten.

De moslimgemeenschap in Kortrijk reageert eerder afwachtend als het om de betoging gaat. “Iedereen heeft het recht om te betogen”, is te horen. “We vinden het wel jammer dat mensen anderen tot zulke acties aanzetten. We werken al jaren aan een project om gemeenschappen met elkaar te verbinden. Wij zullen onze gemeenschap alvast de raad geven om rustig te blijven, om de betogers gewoon te negeren. We laten ons niet verleiden tot polarisatie en zullen niet aanwezig zijn.”

Wel zullen we bekijken wie er meeloopt. We hoorden dat de beweging Voorpost bussen inzet. Als er mensen vanuit Nederland, Antwerpen en Genk naar hier komen, dan hoeven we ons niet ongerust te maken.”

Wouter Vermeersch ziet het anders. “Voorpost komt inderdaad naar hier. Zij organiseren voor alle duidelijkheid niet de betoging, maar komen uit sympathie. De betoging werd wel degelijk op poten gezet door buurtbewoners, door Kortrijkzanen dus. Dat is een duidelijk signaal. Net als de petitie op internet die al meer dan 2.600 keer ondertekend werd, in grote mate door Kortrijkzanen en mensen uit de regio.” Een derde van de ondertekenaars geeft aan in Groot-Kortrijk te wonen.

“Als er effectief veel buurtbewoners ongelukkig zijn, zullen wij het overleg met de buurt intensifiëren”, aldus nog een vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap. “Want dan is er nog werk aan de winkel. Er waren in het verleden al overlegmomenten en er komen er nog aan. Onze deur staat ook altijd open. We blijven benadrukken dat we niet alleen een gebedshuis, maar ook een cultureel centrum opstarten.”

Timing onduidelijk

Op de site van Bio-Planet zelf is het voor bestuur van de moskee intussen afwachten. “Het zou niet verstandig zijn om daar onze werking op te starten als de supermarkt er nog actief is. We hebben ook een contractuele verplichting hierover: pas als Bio-Planet is verhuisd(in de Burgemeester Vercruyssestraat komt een nieuwe winkel, red.), komen we naar hier.”

Wouter Vermeersch heeft daarover zijn eigen mening. “Bio-Planet mag dan misschien wel vertraging hebben opgelopen, het komt zowel het moskeebestuur als het stadsbestuur goed uit. De bouwaanvraag zal nu nog een tijdje op zich laten wachten en zo wordt dit dossier over de verkiezingen heen getild. Het zou mij zelfs niet verbazen mocht de aanvraag pas in juni 2019 ingediend worden, dus na de Vlaamse en federale verkiezingen.”

Het incident met de witte verf

Op maandag 30 maart 2009 vond er in Kortrijk ook al een betoging plaats tegen de moskee. Vlaams Belang Kortrijk was toen de organisator en deed dit omdat de moskee toen op het punt stond om erkend te worden. Iets wat negen jaar later trouwens nog niet het geval is. Vlaams Belang kon tijdens de optocht rekenen op de steun van boegbeelden Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Anke Vander Meersch en Stefaan Sintobin. Ook enkele honderden sympathisanten stapten mee.

Vlaams Belang betoogde in 2009 al tegen de erkenning van de Kortrijkse moskee. Met de VB-kopstukken voorop trok de protestmars op naar de V-TEX.
Vlaams Belang betoogde in 2009 al tegen de erkenning van de Kortrijkse moskee. Met de VB-kopstukken voorop trok de protestmars op naar de V-TEX.© PHK

De moslimgemeenschap had officieel laten weten dat de moskee die dag dicht zou zijn – de betoging passeerde in de Stasegemsestraat – en dat er geen tegenbetoging zou zijn. Maar het kwam toch tot enkele schermutselingen. Zo viseerden enkele tegenbetogers Filip Dewinter en gooiden witte verf naar hem. Maar een militante van Vlaams Belang zag alles gebeuren en gooide zich voor Dewinter. Waarna ze helemaal besmeurd opnieuw postvatte op de eerste rij. Ook nadien bleef het onrustig. Sommige tegenbetogers gooiden ook met stenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier