“Politici vinden altijd geld, maar blijkbaar niet in Anzegem”

woonhuis + loods in Ingooigem ( naast café Nieuw Yvegem) die op andere wijze zal verkocht worden en hopelijk voor de gemeente Anzegem het gevraagde bedrag van 260.000 euro zal opleveren. (Foto GBA)
Redactie KW

Op de gemeenteraad werden heel wat verschillende punten aangehaald en behandeld. Zo sloot Anzegem zich onder meer aan bij de statiegeldalliantie, werd concreet opgesomd waar de eerste openbare verlichting wordt aangepast tot ledverlichting en bleek er toch nog ruimte in het budget van de gemeente voor het verplaatsen van het roosvenster in de Sint-Theresiakerk.

Op de eerste zitdag van de door de gemeente goedgekeurde openbare verkoop van een woonhuis en loods in Ingooigem was het hoogste bod amper 50.000 euro. De gemeente verwacht een bod van 260.000 euro en zal de manier van verkoop wijzigen. Er komt een uitgebreide publiciteit, die ook de minimumprijs van 260.000 euro zal vermelden. Geïnteresseerden kunnen dan twee weken hun bod onder gesloten omslag binnenbrengen op het gemeentehuis bij Stephan Vandemeulebroecke. Nadien zal een zitting plaatsvinden waarbij alle omslagen zullen geopend worden in het bijzijn van de vertegenwoordigers van de gemeente en notaris Demeulemeester. Alle bieders zullen ook uitgenodigd worden. De verkoop zal definitief zijn bij ondertekening van een verkoopsovereenkomst door de hoogste bieder tijdens de zitting.

“We moeten trachten aan onze vooropgestelde verkoopprijs te geraken”

“Deze procedure zal minder duur zijn voor de koper dan een openbare verkoop”, aldus schepen Rik Colman (CD&V-Groen-OK). “Bovendien zal er misschien minder schroom zijn om te bieden. We moeten wel trachten aan onze vooropgestelde verkoopprijs te geraken.”

Statiegeld op pmd

Schepen Willy Demeulemeester (Samen Eén) vroeg de goedkeuring om toe te treden tot de statiegeldalliantie. Die goedkeuring werd gegeven. “Het is een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes. Het is een eerlijke oplossing voor zwerfvuil door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkend bedrijfsleven verantwoordelijk te maken”, zei de schepen. “De toetreding is symbolisch en heeft geen financiële gevolgen voor onze gemeente. Want je mag niet vergeten dat plastic flessen en blikjes op dit moment verantwoordelijk zijn voor 40 procent van het zwerfvuil. 90 procent van het proper houden van openbare domeinen gaat naar het opruimen van zwerfafval.”

Er wordt wel gezocht naar een oplossing hoe de kleinhandel te vergoeden voor de inzamelkost, zowel logistiek als bij investering in apparatuur.

Licht wordt led

In het kader van energie-efficiëntie en duurzaamheid zullen de komende jaren alle bestaande openbare verlichtingsarmaturen vervangen worden door ledarmaturen. Alles gebeurt geleidelijk. Nu is er al de goedkeuring voor een vervanging van 101 armaturen en twee nieuwe palen in de Elf Novemberlaan en omliggende straten voor een bedrag van 31.975 euro en ook voor 97 armaturen in de Schaliënhofstraat en omliggende straten voor een bedrag van 27.797 euro.

“De oudste lampen worden eerste vervangen. Mits de gegeven goedkeuring zal Eandis ook onmiddellijk kunnen starten met de werken”, voegde schepen Rik Colman (CD&V-Groen-KO) toe.

Vernield altaar

Bij de uitvoering van werken in de Sint-Theresiakerk werd een fout begaan. Het altaar dat moest verplaatst worden, is volledig vernield. “Wat met de schade aan het altaar en het verplaatsen van een roosvenster in de Sint-Theresiakerk”, vroeg raadslid Maurice Vanmarcke (Eendracht).

Schepen Rik Colman: “Het moet een communicatiefout geweest zijn tussen de aannemer en de onderaannemer. In ieder geval, met een bulldozer werd het altaar volledig vernield. Het is niet meer te herstellen. Onze verzekering bij KBC komt niet tussen door de grove nalatigheid tijdens die werken. Er moet nu een minnelijke schikking getroffen worden met de aannemer, maar het einde is nog niet in zicht. Het is wel een sluitend dossier, zodanig dat het zeker toelaatbaar is voor de aannemer om zijn werken verder te zetten. Voor het verplaatsen van het roosvenster was geen budget voorzien in de begroting. Het roosvenster is wel belangrijk en oogt zeer mooi, vandaar dat de Kerkfabriek zelf zal zorgen voor de nodige financiële middelen. Daardoor zullen de werken aan het roosvenster dan ook direct uitgevoerd worden.”

Maurice Vanmarcke (Eendracht) kon zich niet neerleggen bij die beslissing: “Mensen zeggen vaak dat politici altijd geld vinden voor wat ze willen, maar blijkbaar is dat in Anzegem niet zo. Voor De Stringe was wel plots budget, voor de kerk ineens niet meer.” Schepen Johan Delrue (CD&V-Groen-OK) wees erop om voorzichtig te zijn met de begroting en zuinig om te springen met het klein beetje reserve: “Onze schuld is al gereduceerd tot de helft, we moeten op dit elan verder gaan en voorzichtig omgaan met niet-voorziene uitgaven”. Rik Colman (CD&V-Groen-OK) vroeg dan wel de tijd om dit te bespreken met de financiële directeur en toch te zien of er geen mogelijkheid is om financieel nog iets te regelen voor het roosvenster. Daar kon Maurice Vanmarcke (Eendracht) zich wel bij neerleggen.

“Nog geen convenant”

Raadslid Davy Demets (Eendracht) vroeg meer uitleg over het convenant voor uitbaters van een café. De zaakvoerder van brouwerij Verhaeghe heeft een onderhoud aangevraagd met de gemeente voor het opstellen van een convenant, geldig voor de uitbater van de vernieuwde Gilde in Vichte. Davy Demets vroeg zich af of die overeenkomst er al was en of die voor alle cafés in Anzegem dan geldt?

“Het convenant is nog niet klaar”, gaf schepen Rik Colman (CD&V-Groen-KO) mee. “We moeten nog samenzitten met de eigenaar, de uitbater en de gemeente. Het probleem is vooral dat het moet leefbaar blijven voor de buren, wat tot nu toe wel problemen opleverde. Het convenant zal misschien van toepassing zijn voor alle cafés, maar laat ons wel zeggen dat er in Anzegem verder geen problemen zijn. Enkel daar in Vichte zijn er wel ernstige moeilijkheden, daar wordt in ieder geval gekeken voor een oplossing.” (GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier