Pol Van Bosseghem uit Ruiselede: “Van elk Europees land bezit ik de vlag”

Pol Van Bosseghem: "Door de Giro hangt nu de vlag van Italië uit." © Foto RV
Redactie KW

Velen zullen het bij het voorbijrijden ongetwijfeld al hebben gemerkt: in de tuin van meester Pol Van Bosseghem (74) in de Bruggesteenweg, nabij de Brandstraat in Doomkerke, staat er een vlaggenmast. Bijna elke dag hangt er een andere vlag te wapperen en die is niet lukraak gekozen.

Pol Van Bosseghem is een polyvalente selfmade man, met roots bij een onderwijzersfamilie in Oostrozebeke. Hij is getrouwd met Ingrid Vanhamme, was twaalf jaar meester in de basisschool van Doomkerke en 23 jaar in Ruiselede. In 1998 ging hij met pensioen. Zijn fraaie woonst, een museum met heel wat onderwerpen en voorwerpen, verraadt de brede interesse van de creatieve en praatvaardige onderwijzer.

Hij was niet verlegen om in het boeiende gesprek enkele Latijnse zinnen en gezegden te debiteren. Hij kent ruim 100 liedjes uit het hoofd en zingt die in meerdere talen. Ruim 30 jaar vormde hij een personage van de humortandem, de ‘paster en de koster’, met collega-dichter Fons De Fauw. Roofvogels, duiven, al wat vloog en opgezet is, sieren zijn inkomhal. Die zijn onder meer afkomstig van musea die ermee ophielden. “Ik ben de meester van de beesten”, zo typeert hij zijn passie. “Dat is allemaal didactisch materiaal, dat ik in mijn actieve loopbaan meenam naar de klas.”

Insectenverzamelaar

In de jaren 70 was hij de stichter van het feestcomité van Doomkerke. Wijlen burgemeester Dupont verzocht hem het secretariaatswerk van het comité van het centrum op zich te nemen, maar om praktische redenen bedankte hij daarvoor. Voor de omschrijving van zijn vele hobby’s en collectors items komt een mondje Latijn goed van pas. Hij is immers ook entomoloog, verzamelaar van insecten. Hij demonstreert recent werk met een selectie insecten, kevers en slakken met vindplaats aan zee. Prachtige schilderijen prijken aan de muur. “Wat ik graag zie, schaf ik me aan”, zegt hij. Ook verzamelt hij eretekens, medailles uit elke periode van onze dynastie, en beschikt over een stapel kleurrijke kledij, goed voor de meest thematische feestjes of verkleedpartijen.

“Na het lezen van de krant, waaruit ik inspiratie haal, ga ik naar buiten om de vlag te hijsen”

Iedere week vertoeft hij een dag op het Brusselse Vossenplein, waar schatten te spotten zijn. “Humor is mijn leidraad, mijn levenselixir. Ik ben positief ingesteld en vooral leergierig. Getuige daarvan de stapels dikke boeken hier in de kamers. Ik heb een ruime kijk op de wereld en ben recht voor de raap, met een persoonlijke – al dan niet conventionele – kritische benadering. Ik heb wel respect voor elke overtuiging en zal niemand schofferen. En ja, ik ben een echte Vlaming met enorme bewondering voor filosoof Etienne Vermeersch.”

Vlag van Andorra

Pol is ook expert in de vexillologie of vlaggenkunde. Dezer dagen wappert de vlag van Italië aan zijn voordeur, want nu is er de jaarlijkse Giro, de wielerronde van het land van de laars. “Via literatuur en naslagwerken met veelkleurige vlaggen, kwam de fascinatie voor de vlaggen opborrelen, vooral vanaf de jaren 2000. De grote impuls kwam door de vlag van Andorra, met die prachtige gouden draden in de afbeelding. Van elk Europees land heb ik de nationale vlag in mijn bezit. Ik heb er ruim 150 in mijn collectie, ook gemeente- en provincievlaggen. De dubbele verkoop ik voor een prikje, van 3 tot 10 euro. Uitlenen, daar pas ik echter voor. Tijdens het dagelijkse lezen van de krant komt de inspiratie. Dan ga ik meteen naar buiten om een drapeau te hijsen. En van elke thema zoek ik meteen uitgebreide info op. Ik wil er alles van weten.”

“Ik heb ruim 150 vlaggen in mijn collectie, ook gemeente- en provincievlaggen. De dubbele verkoop ik”

“Ook de dagkalender verschaft veel cruciale gegevens. Ik koop nog sporadisch vlaggen, voor een schappelijk prijsje in gespecialiseerde zaken in Brussel, in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Zo blijft mijn depot op niveau of breidt nog verder uit. Niet zelden komen mensen aan de deur of bellen me op om meer details te vernemen over de achtergrond van de vlag op die dag. Mijn filosofie is dat ze er niet zomaar lukraak hangen, maar verwijzen naar iets, zoals een feestdag van een natie, een sportmanifestatie of zelfs culturele evenementen”, zegt de aimabele onderwijzer.

Naar de Auvergne

Of hij buiten ook nog wat fysieke conditie opbouwt? “Jawel, met de scooter trek ik er graag op uit. De unieke mooie Franse regio, de Auvergne, is een droombestemming.” Voor een goed begrip: meester Pol leent niets van zijn gediversifieerde verzameling uit. Wel wil hij de ‘dubbels’ van zijn vlaggencollectie voor een zacht prijsje verkopen.

Info: tel. 051 68 85 06

(Roland Van de Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier