Poezen worden aan de lopende band gedood in de Gaverwijk in Oostrozebeke

Charlotte Debruyne die de poezen op de Gavers wil vangen krijgt hierbij de volle steun van Lindsey Cottens, ook een echte dierenvriend. © CLY
Redactie KW

De Gaverwijk kampt met een zwerfkattenprobleem. De dieren zijn talrijk aanwezig en dat zet onverlaten er blijkbaar toe aan de dieren aan de lopende band te doden: voor het doodschieten, vergiftigen of zelfs de schedel inslaan draaien dierenbeulen er hun hand niet meer om.

Het was de Oostrozebeekse Charlotte Debruyne die de kat de bel aanbond. “Ik kan het niet langer aanzien dat zwerfpoezen op de Gaverwijk aan de lopende band worden vergiftigd, doodgeschoten of zelfs de schedel worden ingeslagen. Ik ben me van de toestand gaan vergewissen en het is erg dramatisch. Zo kan dat niet blijven duren. Ik ben een echte dierenvriend. Ik ben dan ook een vangactie gestart en vraag hiervoor de medewerking van de buurtbewoners. Want het gaat om erg veel katten, op zijn minst een dertigtal.”

Vangen

Ik ben afkomstig uit Oostrozebeke uit de Hoogstraat en heb een heel goede band met de gemeente. Het was precies via de gemeente dat ik al die kattenellende in de Gaverwijk op het spoor kwam. Bij de gemeente zijn ze er immers van op de hoogte dat ik een officieel zwerfkattenproject leidt en ook beschik over een privé-asiel voor zwervertjes. Officieel bied ik hulp aan zwerfkatten, zorg voor sterilisaties, medische hulp en voedsel. Wat er daar in de Gaverwijk aan de gang is, noem ik heel erg voor de zwerfkatten.”

Stel je voor dat kinderen in contact komen met dit gif

Intussen is de vangactie gestart. Voor bepaalde dieren komt die echter te laat. “We hebben er nu al vier dode poezen gevonden, die hadden vergif gegeten. Ook zijn er mensen die een poes hebben teruggevonden met een kogel in de kop, of met een ingeslagen schedel. Dit moet stoppen. Daarom willen we een onderzoek opstarten. We hebben daarvoor de medewerking nodig van de buren. Ondertussen heb ik ook kunnen achterhalen dat er op de wijk veel duivenliefhebbers en vogelliefhebbers wonen en die zijn niet erg gesteld op zwerfkatten. Nochtans hoeft dit geen probleem te zijn: er zijn voldoende manieren om duiven en andere vogels te beschermen tegen zwerfkatten.”

Politie

De vangactie leverde intussen 6 katten op, maar dit is maar het topje van de ijsberg. “Ze allemaal vangen is voor mij alleen niet haalbaar. Ik wil dan ook een oproep doen om mij hierbij te helpen. Ook financieel: 30 katten vaccineren, steriliseren en van een chip voorzien is een dure aangelegenheid. Je moet rekenen dat dit 200 euro per dier kost. In mijn privé-asiel huist er nu al een 60-tal katten en alles wat ik verdien door te werken gaat nu al op aan de zorg en het voedsel voor de katten. Ik doe het echt allemaal uit liefde voor de dieren maar nu hoop ik dat ik steun krijg van de mensen om die diertjes te redden.

Het financiële luik is één aspect, intussen is of zijn de dader(s) nog niet gevat. “Uiteraard gaan we hiervoor de politie inschakelen”, zegt Charlotte. “Dit is niet alleen gevaarlijk voor de katten. Stel je voor dat kinderen in contact komen met dit gif of wandelaars met een hondje…” Maar in afwachting blijft het dweilen met de kraan open. “Intussen blijven er berichtjes binnenstromen van mensen die melden dat hun poes dood werd teruggevonden”, zucht Charlotte.

Bang om te wandelen

Lindsey Cottens is een van de slachtoffers. Zij steunt het werk van Charlotte hard want ook bij haar zijn er al drie poezen verdwenen. We kregen ook nog het nummer doorgespeeld van Maureen Balcaen uit de Vlissingenstraat. Maureen, die zelf geen katten heeft maar dagelijks opstap gaat met haar hondje, bevestigde dat er inderdaad achter de seniorenwoningen veel poezen zwerven. “Ik weet dat het hier echt een plaag is maar dat betekent niet dat men die dieren moet doodschieten of vergiftigen. Ik durf haast niet meer wandelen met mijn hondje in de wijk uit vrees dat hij ergens aan vergif likt of het opeet. Ik hoop alleen dat dit probleem nu opgelost geraakt en dat men de kattendoder kan vinden.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier