Poelkapellenaar Luc Fieuw is provinciaal kampioen vinkenzetten

Luc Fieuw en Marie-Rose Houtekier zijn echte dierenvrienden. (foto RB)
Redactie KW

Op het provinciaal kampioenschap voor vinkeniers behaalde Luc Fieuw met zijn Josue het goud. Het vinkje floot na één uur 839 liedjes, wat dus voldoende was voor de provinciale titel.

Het provinciaal vinkenkampioenschap vond dit jaar plaats langs de Rijksweg in Roeselare, een wat vreemde plaats voor een vinkenzetting. Maar voor Luc Fieuw werd het de plaats waar hij de titel in de wacht kon slepen. “Het is echt onze grote liefhebberij”, vertelt Luc, die samen met zijn echtgenote Marie-Rose Houtekier op een appartement bij het Guynemermonument woont. “Met zeven goed fluitende vinken, die we als onze oogappels behandelen, zitten we van kop tot teen in de vinkensport. Vooral mijn vrouw tekent voor de verzorging terwijl ik er tijdens het seizoen, van april tot augustus, met onze vinkjes in de kooi maximaal in de rij probeer te staan. In de topperiode van het seizoen trek ik bijna dagelijks naar een of andere zetting. Weet dat een goed verzorgde vink aan de basis ligt van het resultaat. Josue behoort al drie jaar tot onze vinkenpopulatie”, aldus Luc.

Successcores

Dit jaar stond Josue al vijf keer in de rij met volgende successcores: 844, 812, 932, 893 en op 2 juni werden 839 liedjes goed voor de provinciale titel. “Met mijn vorige vink, Jos, die vorig jaar op 27 december om 16.50 uur overleed – op 14,5-jarige leeftijd – behaalde ik in 2011 zilver op het provinciaal kampioenschap. Er stonden toen 312 vogels in de rij en Jos floot zich met 827 liedjes in het zilver. In totaal tekende Jos voor negen titels en werd ik ook keizer.”

Zeven wedstrijdvinken

“Na onze kinderen en kleinkinderen zijn onze vinken onze oogappels. In totaal heb ik zeven wedstrijdvinken en de ene doet het wat beter dan de andere. Trouwens, een goede of slechte vink, al deze diertjes blijven bij ons tot ze sterven. We behandelen ze als onze gezinsleden. Ja, wij zijn echte dierenvrienden die ook minder succesrijke vogels levenskansen bieden. Weet ook dat de vinkensport uit pure liefhebberij wordt beoefend. Men telt 2 euro als deelname neer en een bloempje is meestal de enige trofee. Maar de grootste beloning zijn de streepjes die we krijgen op de vinkenstok”, besluit Luc.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier