Poelkapelle: “Geestig om mensen te kunnen verbinden”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het verenigingsleven bruist in Poelkapelle en het dorp heeft dat vooral te danken aan enkele trekkers. Eén van hen is Nicole Louwagie. Niet alleen is ze voorzitster van KVLV, ze is ook bij het Davidsfonds en het Guynemercomité.

Toen Nicole in 2001 in Poelkapelle ‘aanspoelde’, namen zij en haar man de koe bij de hoorns om zich te integreren. “Het was niet evident, ook al omdat we redelijk geïsoleerd wonen”, vertelt Nicole. “Dus namen we zelf het initiatief, stapten op mensen toe en gooiden ons meteen in het verenigingsleven. Zo leerden we heel wat mensen kennen. Ondertussen voelen we ons al helemaal Poelkapellenaar.”

Sociaal contact

De komst van Nicole bleek een zegen voor het Poelkapelse verenigingsleven. “Ik ben iemand die niet graag stil zit. Bovendien zit ik voor mijn beroep vaak alleen achter mijn bureau en dan heb je wel behoefte aan sociaal contact. Als ik me voor iets engageer of iets beloof, dan ga ik er ook voor.”

Drie jaar geleden werd Nicole gebombardeerd tot voorzitter van KVLV Poelkapelle. “De vorige voorzitster stopte en er was een stemming voor een opvolgster. Daar ben ik dan uitgekomen, hoewel ik me niet echt kandidaat gesteld had. Maar door het vertrouwen van mijn medebestuursleden heb ik de taak met plezier op mij genomen. Blijkbaar zien sommigen dat leiderschap wel in mij. Nu ik eraan denk: in het zesde middelbaar was ik ook klasverantwoordelijke, dus er zal wel iets van aan zijn. Al ben ik niet iemand die altijd en overal het laatste woord wil hebben. Iedereen mag haar zegje doen en ik probeer iedereen te laten doen waar zij goed in is.”

Zowat iedere maand is er wel iets te doen van KVLV. “Cocktailworkshops, kinderactiviteiten, fietstochten, bedrijfsbezoeken… Ik probeer als voorzitster de boel wat te coördineren en de bende bij elkaar te houden. We hebben best wel een grote afdeling, met 160 leden en 13 bestuursleden. Bij het Guynemercomité komt mijn kennis van het Frans goed van pas.”

Voldoening

Ook bij Davidsfonds is Nicole een stuwende kracht. “Met Davidsfonds doen we elk jaar mee aan de Nacht van de Geschiedenis in maart. Elk jaar organiseren we ook een fietstocht. We hebben vorig jaar met Davidsfonds ook meegewerkt aan de tankrit tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle. Dat was wel iets speciaals.”

“Als ik me voor iets engageer of iets beloof, dan ga ik er ook voor”

Nicole haalt zelf ook voldoening uit haar inzet bij de verenigingen. “Ik vind het niet alleen geestig om zelf onder de mensen te komen, maar ook om mensen te verbinden. Dat maakt me gelukkig en geeft me energie.”

“Ik voel me gedragen door de Poelkapellenaars”

“Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om jonge mensen warm te maken voor het verenigingsleven, zeker in deze drukke tijden. Er is ook zoveel aanbod. Bij KVLV hebben we 160 leden, maar gemiddeld zullen er een twintigtal afzakken naar onze activiteiten. Ik ben wel bijzonder verheugd dat er twee jonge bestuursleden bij gekomen zijn. Dat geeft schwung in een het bestuur, een nieuwe wind. In combinatie met de ervaring van de oudere bestuursleden geeft dat een goeie dynamiek. Ik ben niet meteen van plan om te stoppen als voorzitster, maar als ik het doe, wil ik het in goede handen overdragen. En dat komt wel goed.”

Samenhorigheidsgevoel

“In Poelkapelle staan de verenigingen wel sterk. Dat hebben ze onder meer te danken aan enkeletrekkersfigurenzoals Laurent Hoornaert van het kermiscomité en Luc Vanbeselaere, de schooldirecteur. Er is ook een grote bereidheid om samen te werken, denk maar aan de passage van de Tour de France, de herdenking van Guynemer, het afscheid van café De Zwaan en de tankrit. Alle verenigingen sloegen de handen in elkaar en iedereen kwam samen. Er heerst in Poelkapelle een warme, positieve sfeer, een soort samenhorigheidsgevoel dat je elders niet veel meer vindt.”

Misschien is dat ook een van de reden waarom Nicole tot Krak van Langemark-Poelkapelle verkozen werd. “Binnen de verenigingen waar ik bij ben, werd er wel opgeroepen om voor mij te stemmen, maar zelf heb ik niet veel promotie gevoerd. Ik heb wel voor mezelf gestemd (lacht, red.). Ik ben in ieder geval vereerd en wil iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft. Ik voel me echt gedragen door de mensen in Poelkapelle. Dat voel ik niet alleen door deze Krakverkiezing. Vorige maand is mijn papa gestorven en hoewel de begrafenis niet in Poelkapelle was, zag ik toch dat er veel Poelkapellenaars aanwezig waren. Dan voel je toch die steun.”

Bio Nicole Louwagie

Privé

Nicole Louwagie werd geboren in Ieper op 10 juli 1963. Ze groeide ook op in Ieper. Ze is getrouwd met Marnix Desimpel en plusmama van Machteld, Jan en Dries. Sinds 2001 woont ze in de Lange Molenstraat in Poelkapelle.

Loopbaan

Na de kleuter- en lagere school in de Heilige Familie, volgde ze het middelbaar in het Lyceum, beiden in Ieper. Nadien studeerde ze voor vertaler-tolk Frans-Spaans. Ze werk freelance al vertaler.

Vrije tijd

Ze is voorzitster van KVLV Poelkapelle, bestuurslid bij Davidsfonds en betrokken bij het Guynemercomité. In haar vrije tijd houdt ze van fietsen, lezen en koken.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak