Pluzand wil meehelpen om toerische infarct van Brugge te verijdelen

© BENNY PROOT
Stefan Vankerkhoven

‘t Zand in Brugge heeft een nieuwe handelskring: Pluzand. Evenementenvoorzitter Francis Vandendorpe wil de stad helpen om het te groot aantal dagtoeristen te kanaliseren.

De vzw Handelsgebuurtekring ‘t Zand is uit de doden heropgestaan en heet nu Pluzand. “We willen de stad Brugge de hand reiken om van ‘t Zand, na de vele investeringen, meer dan ooit een echt evenementenplein te maken”, zeggen voorzitter Marc Vandamme en evenementenvoorzitter Francis Vandendorpe.

Mensenstroom

Tegelijkertijd wil Pluzand mee een oplossing zoeken voor de toeristenstroom in Brugge. “Het toeristenverkeer in het Gouden Ei is geëvolueerd tot een mensenstroom die een verkeersinfarct nabij is. Samen met het stadsbestuur willen we die stroom beter spreiden door een extra afstapplaats voor toeristenbusen op de Vrijdagmarkt, zodat de toeristenzwerm zich verdeelt over ‘t Zand. Als toeristen afstappen en opstappen aan de Katelijnebrug, zijn er teveel dagjesmensen in de Katelijnestraat. Met een extra afstapplaats kan Brugge 12 miljoen toeristen aan, nu zijn het er 8 miljoen”

Een voetgangersbrug bouwen aan het stationsplein zal ervoor zorgen dat de toerist die met de trein komt niet meer de Oostmeers wordt ingezogen en overlast bezorgt bij de bewoners, maar uitgespuwd wordt in het Albertpark. Zo zit die op de goede weg om binnen eenzelfde tijdseenheid meerdere bezienswaardigheden van Brugge te leren kennen”, aldus Francis Vandendorpe.

Cruisetoeristen

Pluzand merkt ook dat bepaalde kortbezoeken van ongeveer 45 minuten tot één uur door cruisetoeristen niet interessant zijn voor de Stad Brugge en eigenlijk enkel overlast bezorgen. Tenslotte wil de vernieuwde handelskring nog meer evenementen naar het Zand en West Brugge te halen: “Wel met de nadruk op kwaliteit, Brugge heeft geen behoefte aan avondmarkten waar kledij als vodden en eten als voer worden verkocht, er zijn verschillende projecten die klasse uitstralen zoals een Koetsenparade, de start en aankomst van een Old-Timersrally, een Bloemenmarkt ….

Ook de organisatie van een Drone spektakel is in de maak. “Binnenstad events zoals Klinkers, Benenwerk …moeten zich kunnen uitstrekken tot op het Zand. Wij zijn ook bezig met de organisatie van een Kerstmarkt op het Zand vanaf 2020, met misschien reeds dit jaar een voorproefje. Vorig jaar was er geen kerstverlichting op het Zand, dit was meteen de aanzet tot het samenstellen van een nieuw bestuur om zoiets niet meer te moeten meemaken. Dit jaar gaan we samen met het stadsbestuur voor een prachtige originele kerstversiering en verlichting”, besluit het nieuwe bestuur van Pluzand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier