Platina voor Noël en Odette uit Ieper

Platina jubileum. Noël Vandenbussche en Odette Libbrecht met dochter Solange Vandenbussche. Foto EG
Redactie KW

Noël Vandenbussche en Odette Libbrecht uit de Vleeshouwerstraat zijn 70 jaar getrouwd. Zij stapten op 3 april 1948 in het huwelijksbootje in het stadhuis van Waregem.

De roots van Noël en Odette liggen in de streek van Waregem. Noël zag het levenslicht in Sint-Eloois-Vijve op 12 januari 1928 in een gezin van drie kinderen. Hij had nog een broer en een zus die intussen overleden zijn. Zijn ouders werkten in de bouwsector. Odette werd geboren in Waregem op 8 augustus 1931. Bij Odette waren er zes kinderen, vier zonen en twee dochters. Er zijn er nog vier in leven.

Uitgaan

Na de Eerste Wereldoorlog was West-Vlaanderen nog aan het herstellen van de gevolgen van deze oorlog. “In die periode was er werk in overvloed en was het niet de gewoonte om lang naar school te gaan en hogere studies te volgen”, zegt Noël. “Van zodra de lagere school gedaan was, gingen wij werken. Wie een job wilde, kon meteen aan de slag. De vrouwen gingen ook werken zolang zij niet gehuwd waren. Na het huwelijk bleven ze thuis om voor het gezin te zorgen. Ik kreeg de kans om veel bij te leren en deed verschillende jobs om de kost te verdienen. Ik was multifunctioneel, want ik deed vanalles. Als werkkracht was ik nooit bang om een uitdaging aan te gaan en ik dacht ook telkens oplossingsgericht. Waregem was en is de streek waar heel wat textielbedrijven opgericht werden. Ik leerde er de knepen van het vak om mooie en moeilijke weefsels te kleuren en die op de weefmachines samen te stellen. Dat was belangrijk voor de bedrijven om hun producten te kunnen verkopen. De directie van deze bedrijven waren daar heel tevreden over. Voor mij kwam het niet op een uurtje. Ik had er geen probleem mee om langer te werken. We moesten uiteraard ook tijd maken voor ontspanning. Zo leerde ik Odette kennen in het Waregemse uitgaansleven. Ik vervulde ook mijn militaire dienst. In 1990 kon met pensioen.”

Odette moest ook vroeg aan de slag. “In ons groot gezin van zes kinderen was er altijd iets doen en iedereen moest een handje toesteken”, aldus Odette. “Ik werkte ook in de textielsector. Toen we trouwden moest ik nog 17 jaar worden, ik was dus nog jong toen ik mijn jawoord aan Noël gaf.”

Garnaalvissen

In zijn vrije tijd was Noël een vogelliefhebber. “In Waregem had ik plaats om mijn liefhebberij te beoefenen. Ik was vogelkenner en kweekte er verschillende soorten vogels, vooral kanaries. Wij hadden een optrekje in Blankenberge en trokken er regelmatig naartoe met het gezin. Wij genoten van de zee, er was altijd iets te beleven. Ik ging samen met Odette garnaalvissen. Te voet langs het strand met een speciale uitrusting aan. En ‘s avonds konden we smullen van de verse garnalen.”

Noël en Odette hebben een dochter Solange. “Zij stapte in het huwelijksbootje met Raoul Duquesne, die rijkswachter was. Zij verhuisden regelmatig, ze woonden in Brussel, Gent en Rekkem. Uiteindelijk belandden ze in Ieper. Om dichter bij de kinderen en kleinkinderen te zijn, verhuisden wij ook naar Ieper.” De familie groeide met twee kleindochters: Isabelle en Cathérine. Ondertussen zijn er met Stijn, Julie, Elke en Auke vier achterkleinkinderen.

(GR)