Plakkaat vertelt meer over geschiedenis van Oekene

Marc Luyckx, Cyriel Vercouter en Caroline Lamssens bij het bord aan het oud gemeentehuis waar er een foutje op zou staan. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Erfgoedcel TERF plaatste onlangs een plakkaat aan het oud gemeentehuis van Oekene. Dit plakkaat maakt deel uit van een project genaamd Historia in situ, wat letterlijk betekent op deze plek werd geschiedenis geschreven. Nog maar weinig inwoners van Oekene hebben het bord al opgemerkt. Marc Luyckx, heemkundige, vertelt het verhaal van het oude gemeentehuis.

“Zoals iedere kleine gemeente had Oekene geen gemeentehuis, maar vanaf begin jaren vijftig verplichtte de nationale overheid iedere gemeente om een eigen gemeentehuis te vestigen. Voor de komst van een gemeentehuis, werden de bevoegdheden uitgeoefend vanuit een herberg of de privéwoning van de secretaris of veldwachter.

In Oekene vond de gemeenteraad plaats in het huis van gemeentesecretaris Arthur Vandecasteele”, vangt Marc Luyckx, heemkundige aan.

In Oekene vond men geen geschikt herenhuis dat kon ingericht worden als gemeentehuis, vandaar dat Oekene een laaggelegen stuk weiland aangekocht, daar staan tot op vandaag het gemeentehuis en het marktplein.

“Omdat het stuk grond zo laag was, kon er geen gemeentehuis op ingericht worden, maar burgemeester Dochy dacht daar anders over. Beetje bij beetje werd het stuk land opgevoerd met restjes van bouwerfen en zo meer. Uiteindelijk was de grond bouwrijp”, aldus de heemkundige.

Discussies marktplein

En zo kreeg Oekene zijn stadhuis, die door de lage ligging volledig onderkelderd was. Een deel van het gebouw deed dienst als conciërgewoning voor veldwachter Rafael Vansteenkiste. De kelder had twee politiecellen met een plank om op te zitten of liggen en een emmertje. De stevige ijzeren deuren waren voorzien van een kijkgleuf. “Maar blijkbaar zijn inwoners van Oekene erg gedisciplineerd want er heeft nooit iemand in overnacht”, lacht Marc. Daarna was het tijd om het marktplein te gaan inrichten. De burgemeester was niet akkoord met de officiële plannen waarbij er een gazon moest komen. “De burgemeester vroeg zich vooral af wie dat zou onderhouden, aangezien Oekene geen vaste gemeentearbeiders in dienst had. Daarom besloot Dochy dat alles in betonklinkers zou worden aangelegd met enkele bomen en parkeerplaatsen.”

Fout op het bord

Al snel begonnen handelaars zich te vestigen op het pleintje en bracht de jaarlijkse Gardeboetent sfeer in het dorp. Burgemeester Gerard Dochy en zijn team bestuurden vanuit dit gebouw Oekene van 1955 tot 1977. In de loop van 2018 is het oud gemeentehuis grondig gerenoveerd en is Familiekunde Vlaanderen – regio Mandel-Leie er gevestigd. Marc merkte toch een fout op het bord van TERF en is benieuwd of de inwoners van Oekene de fout zullen ontdekken.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier