Pittemse speelpleinwerking telt acht hoofdanimatoren

De groep hoofdanimatoren is dit jaar groter geworden. We zien vooraan v.l.n.r. Annick Debonné, Saartje Retsin en Anke Houthoofd. Op de tweede rij v.l.n.r.: Florien Ameye, Britt Verhaege, Jolien Depypere en Griet Van Overschelde. Achteraan zien we v.l.n.r. Siel Vandendriessche en Sara Vandekerckhove. © Jan
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie kunnen de Pittemse kinderen voor spel en plezier weer bij de speelpleinwerking terecht. De groep hoofdanimatoren is dit jaar uitgebreid tot acht en bestaat uit een gezonde mix van ervaren rotten en jonge krachten.

Sinds vele jaren is de Pittemse speelpleinwerking een groot succes, dat elk jaar nog toeneemt, vooral sinds de nieuwe jeugdlokalen in gebruik zijn genomen. De werking drijft elk jaar weer op een grote groep monitoren, die zich vrijwillig inzetten om de kinderen onvergetelijke dagen te bezorgen. Aan het hoofd hiervan staan op hun beurt weer de hoofdanimatoren, die een eerder coördinerende taak hebben en de administratieve rompslomp voor hun rekening nemen, maar vooral ook de werking mee helpen uitbouwen. Tot vorig jaar waren zij met vijf, maar dit jaar is de groep uitgebreid tot acht.

Goede verdeling

“De groep hoofdanimatoren is dit jaar inderdaad groter geworden, maar dat was een bewuste keuze“, legt jeugdconsulente Griet Van Overschelde uit. “Alle kandidaten waren super gemotiveerd en konden voldoende adelbrieven voorleggen, zodat de jury besliste om ze alle acht in de groep op te nemen. Dit betekent enerzijds dat ze elk minder dagen aanwezig moeten zijn, maar biedt aan de andere kant de zekerheid dat er elke dag voldoende verantwoordelijken van de partij zullen zijn. Bovendien hebben we met vier anciens en vier nieuwe gezichten een perfecte mix tussen ervaring en nieuwe enthousiaste krachten, wat vaak frisse ideeën oplevert.

Jolien Depypere (20), Sara Vandekerckhove (18), Siel Vandendriessche (21) en Ine Verhelst (21) zijn de ervaren mensen en Florien Ameye (17), Anke Houthoofd (18), Saartje Retsin (18) en Britt Verhaeghe (18) zijn er dit jaar bij gekomen. “We hebben dit jaar ook een stuurgroep opgericht, waarvan zij eveneens deel uitmaken”, gaat jeugdschepen Annick Debonné verder. “Guillaume Noppe en Emma Berton, die jarenlang op het speelplein gestaan hebben, zetelen er ook in en hun ervaring is zeker een meerwaarde. Het doel hiervan is om de speelpleinwerking nog te optimaliseren. Vroeger beperkten de besprekingen zich tot de vakanties, maar nu wordt er het hele jaar door regelmatig samen gezeten rond bepaalde thema’s, wat de werking zeker ten goede komt.”

Verantwoordelijkheid

We vroegen aan de nieuwe krachten wat hun drijfveren zijn en wat hun visie is op het probleem om animatoren te vinden. “Ik denk dat ik voor ieder van ons spreek als ik zeg dat meer verantwoordelijkheid nemen één van de grote uitdagingen is om hoofdanimator te worden“, vertelt Saartje. “We willen zaken helpen aanpakken, inspraak hebben in de dagelijkse werking en ook onze eigen ervaring overbrengen op de nieuwe animatoren. Speelpleinwerking is immers iets waar je moet in groeien en we kunnen hier zeker ons steentje in bijdragen. Dat het moeilijker wordt om nieuwe animatoren te vinden, ligt volgens mij aan het feit dat vrijwilliger zijn niet meer ‘cool’ is”, gaat Anke Houthoofd verder. “Het vraagt een zekere inzet en je wordt er niet echt rijker van. Jammer eigenlijk, want je krijgt er zoveel voor terug. Je leert verantwoordelijkheid nemen en in team werken, iets wat in je latere beroepsleven zeker van pas komt.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier