Pittems floorballteam wil uitbreiden om in competitie te kunnen treden

Het Pittemse floorballteam telt 26 ingeschreven leden en heeft al een aardig niveau bereikt. © Foto Jan
Redactie KW

Sinds anderhalf jaar beschikt Pittem over een eigen floorballteam. Daar waar de zes oprichters aanvankelijk wat de kat uit de boom keken, stijgt op vandaag de ambitie en wordt gedacht om in de toekomst aan de competitie deel te nemen. Hoog tijd dus om ze eens voor het voetlicht te brengen.

Een tweetal jaar geleden besloten zes vrienden – Gianni De Boever, Lowie De Cloet, Tom Defour, Tijs Goemaere, Sam Plouvier en Gillian Tytgat -, die destijds actief waren bij floorballclub The Flo-Mark Bullets uit Markegem, een eigen club op te richten. “We speelden inderdaad alle zes bij de club uit Markegem, maar merkten geleidelijk dat de filosofie van de club niet echt overeenkwam met onze eigen visie”, vertelt Sam Plouvier. “Na een tijdje groeide dan ook het idee om met een eigen club te starten. We zijn in de regio wat beginnen zoeken naar een geschikte sporthal en kwamen zo bij Pittem uit. Dat was qua locatie het best gelegen en we zaten al snel op dezelfde golflengte als de sportdienst, die wel perspectieven zag in deze relatief nieuwe sport. Bovendien waren de vrije uren in de sporthal ideaal en zo werd de knoop al snel doorgehakt.”

Onder de radar

“Vele mensen in Pittem en omgeving hebben waarschijnlijk nog nooit van ons gehoord, maar dat is zeker geen toeval”, gaat Lowie De Cloet verder. “We zijn bewust het eerste jaar wat onder de radar gebleven om onszelf niet te veel druk op te leggen en de kat wat uit de boom te kijken. Het idee hebben om een club op te richten is één ding, maar alles financieel en organisatorisch rond krijgen, is uiteraard nog iets anders. We wilden eerste bepalen waar we met de club naartoe wilden. Daarnaast moesten we ook het nodige materiaal aanschaffen zoals sticks, ballen, pakken voor de doelmannen, enzovoort. Gelukkig hadden we van meet af aan een aantal sponsors, die in onze plannen geloofden. Momenteel tellen we 26 ingeschreven leden, waarvan ongeveer een derde Pittemnaren zijn.”

“We moeten onder meer nog investeren in een boarding en een eigen scheidsrechter hebben”

“Op dit moment kiezen we er bewust voor om nog altijd puur recreatief te spelen”, vervolgt Tom Defour. “Er zijn weliswaar enkele vrienden, die bij Fireballs Tielt speelden, naar onze ploeg gekomen, maar het gros van onze spelers zijn beginners met relatief weinig ervaring. Dat betekent uiteraard dat velen de sport nog goed onder de knie moeten krijgen. Wanneer er nieuwe leden bijkomen, worden die tijdens de trainingen en matchen op diverse posities gezet, zodat we kunnen kijken waar ze het best passen en waar ze zich zelf het best bij voelen. Dat laatste is overigens heel belangrijk. Floorball is een sport waarbij het groepsgevoel een essentiële rol speelt en dan is het belangrijk dat elke speler zich goed voelt. We mogen wel zeggen dat we op anderhalf jaar tijd al een degelijk niveau bereikt hebben en dat we er beginnen aan te denken om in de toekomst competitie te spelen. Daarvoor dienen echter nog een aantal obstakels genomen te worden. Zo dienen we te investeren in een boarding – nu spelen we nog met banken en de muren als afbakening -, we moeten een eigen scheidsrechter hebben, er is logistiek wat werk aan de winkel en ten slotte is er nog het administratief gedeelte dat in orde gebracht moet worden.”

Nieuw bloed

Uiteraard is nieuw bloed van harte welkom. “Iedereen van 16 jaar en ouder, zowel dames als heren, mag contact met ons opnemen. We trainen elke maandagavond van 19 tot 21 uur. Tijdens het eerste uur wordt gewerkt rond techniek en wordt het samenspelen geperfectioneerd. Het tweede uur wordt een match gespeeld. Wat het spel zelf betreft, is floorball enigszins te vergelijken met hockey met als grootste verschil dat de sport in zaal gespeeld wordt. Er wordt gedurende drie keer 20 minuten zes tegen zes gespeeld (doelman inbegrepen). Snelheid, explosiviteit en wendbaarheid zijn essentiële eigenschappen. Er mag constant gewisseld worden en dat is, gezien de aard van het spel, zeker geen overbodige luxe. Het komt er vaak op neer om gedurende enkele minuten alles te geven om dan vervangen te worden door een nieuwe speler. Een goede basisfysiek is dus zeker noodzakelijk.”

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier