Pierre Bogaert nieuwe voorzitter van Verwonderd: “Zelfverminking uit taboesfeer halen”

Pierre Bogaert. © foto BC

Pierre Bogaert is de nieuwe voorzitter van vzw Verwonderd, de Vlaamse vereniging ter preventie van zelfverwonding. De kersverse voorzitter ziet het als zijn missie om zelfverminking uit de taboesfeer te halen. En hij is ambitieus. “In 2019 wil ik 60 scholen bezoeken om mijn getuigenis te brengen.”

Pierre Bogaert (48) woont nu nog in de Veeweide in Sint-Michiels, maar verhuist op 1 maart met zijn gezin naar Zedelgem. Hij werkt voor het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid in Brugge en in zijn vrije tijd zet hij zich onder meer in voor de vzw Verwonderd, de Vlaamse vereniging ter preventie van zelfdoding waarvan hij sinds kort voorzitter is.

“Ik kwam een eerste keer in contact met Verwonderd in 2017, nadat ik informatie opzocht omdat onze dochter zichzelf had verwond. Omdat mijn dochter al ouder was dan 18 jaar, werd haar recht op privacy gerespecteerd door haar arts. Maar als ouders wilden mijn vrouw en ik natuurlijk alles uit de kast halen om haar te helpen. Daarom gingen we gericht online op zoek naar informatie over zelfverminking. We wilden weten wat we moesten doen, wat we konden doen voor onze dochter en enkele handvaten aangereikt krijgen”, begint Pierre.

“Het viel mij meteen op hoe weinig info er te vinden was. Er is online heel wat te vinden over geestelijke gezondheid en voor alles bestaan er lotgenotengroepen en verenigingen, om bijvoorbeeld maar anorexia te noemen. Maar dat was niet het geval voor zelfverminking.”

Ervaringswerkers

Toch kwam Pierre terecht op de website van Verwonderd, maar dat was een feitelijke vereniging zonder stevige onderbouw en die hoofdzakelijk bestond uit mensen die zichzelf verwonden of in het verleden hadden verwond. “Ervaringswerkers dus. Zij hebben ons wel enkele handvaten gegeven, maar de vereniging mankeerde structuur. Wie zichzelf verwondt en te rade gaat bij Verwonderd, moet doorgestuurd worden naar de juiste organisaties. Uiteraard blijft ook het lotgenotencontact belangrijk.”

Sinds kort is Pierre voorzitter van vzw Verwonderd en een van zijn missies is om zelfverwonding uit de taboesfeer te halen. “Zelfverwonding is nauwelijks bespreekbaar. Het taboe is erg groot. Dat merk je op allerlei vlakken. Mensen die aan zelfverminking doen, botsen ook vaak op een muur van onbegrip. Zien hoe personen lijden en bijna nergens steun vinden, is schrijnend. Zelfs in het ziekenhuis. Wanneer je te diep hebt gesneden en de wonde moet genaaid worden en de dokter op de spoeddienst het niet nodig vindt om je te verdoven, omdat je toch al in jezelf hebt gesneden, weet je genoeg. Als ze zelfs op de dienst spoedgevallen niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan, hoe kunnen gewone mensen het dan weten? Wij willen net vermijden dat een persoon die aan zelfverwonding doet nog meer in de diepte wordt geduwd.”

Scholen bezoeken

Pierre wil in 2019 de vzw een gezicht geven en liefst 60 scholen bezoeken om te getuigen over wat hij thuis heeft meegemaakt. “We merken dat zelfverwonding steeds meer voorkomt. We hebben al heel wat aanvragen gekregen van scholen om een voordracht te geven. Het is de bedoeling dat ik mijn verhaal zal doen in de scholen, zodat ik het onderwerp uit de taboesfeer kan helpen. Eventueel zullen er ook mensen mee zijn met mij die aan zelfverminking doen of gedaan hebben en daar zelf willen over spreken. Al kunnen we maar enkele mensen helpen en hen een duwtje geven in de juiste richting, dan zetten we al grote stappen vooruit. Verwonderd heeft vorig jaar 50 personen kunnen helpen – al wil ik daarmee niet zeggen dat ze daarom gestopt zijn met zelfverwonding, maar we hebben ze wel verder geholpen -, zonder dat we al echt met onze vzw naar buiten waren gekomen. Nu treden we wel heel expliciet naar buiten, dus we hopen nog meer mensen te helpen.”

Wie vragen heeft, kan vzw Verwonderd contacteren. “Voorts zijn we ook op zoek naar ouders die in dezelfde situatie zitten en die eventueel onze vzw mee willen ondersteunen.”

Info: www.verwonderd.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier