Philippe Develter verkozen tot stadsfiguur van Oostende

Philippe is de zaakvoerder van Apotheek Develter in de Nieuwpoortsesteenweg. © MF
Redactie KW

Philippe Develter is een bekend gezicht in Oostende. De zaakvoerder van Apotheek Develter in de Nieuwpoortsesteenweg heeft een uitgebreid netwerk en is actief in tal van verenigingen en clubs. Daardoor kwam hij uit de bus als stadsfiguur van Oostende.

Philippe Develter zag het levenslicht in 1958 en studeerde in 1983 af als apotheker. “Door de overname van een apotheek in Oostende kwam ik toevallig in de zaak in de Nieuwpoortsesteenweg terecht. Intussen mag ik mij al meer dan 35 jaar Oostendenaar noemen“, steekt Philippe van wal.

Al even lang is hij zaakvoerder van Apotheek Develter. “Elke dag ben ik als eerste aanwezig en vertrek ik als laatste. De appel valt niet ver van de boom, want ook mijn dochter is intussen apotheker. Onlangs kwam er een tweede zaak bij, een orthopedie. Intussen ben ik al twee keer opa. Stilletjes aan kijk ik uit om de fakkel door te geven. In de apotheek kan ik op de achtergrond werken, we hebben een goed team”, gaat Philippe verder.

Gezicht van Hermes Volley Oostende

De zaakvoerder heeft een passie voor volleybal. Het gezicht van Hermes Volley Oostende doet echter veel meer dan dat. “Dankzij Eddy Vergeylen, toenmalig voorzitter van KV Oostende, zette ik mijn eerste stappen in de voetbalwereld. Onze zaak ligt erg dicht bij het voetbalstadion en van het een kwam het ander. Na enkele losse matchen nam ik een abonnement op KVO. Enkele jaren later werd ik ondervoorzitter van KV Oostende en dat voor meer dan tien jaar. Zo kon ik heel wat contacten leggen in Oostende. Ik maakte KVO mee in derde, tweede en eerste klasse. Vandaag ben ik nog altijd een voetballiefhebber. Ik heb business-seats en ga nog vaak naar de wedstrijden“, klinkt het.

“Wij proberen mee op de kar te springen van de andere succesvolle teams in Oostende”

“Het was echter door mijn vrouw dat ik in de volleybalwereld rolde. We leerden elkaar kennen in het apothekersmilieu in Leuven. Ze speelde destijds volleyval in Molenstede bij Diest, vanwaar ze afkomstig is. Bij de verhuis naar Oostende wou ze blijven volleyballen, maar het niveau van Hermes Oostende, toen in competitie in ereklasse, was voor haar wat te hoog gegrepen. Daarop trokken we naar Middelkerke, waar ik opnieuw van supporter naar bestuurslid evolueerde. Zo was ik 15 jaar voorzitter van Jumpers Middelkerke. We haalden de top van eerste provinciale en een aantal fusies zorgde voor de continuïteit van de club”, blikt Philippe terug.

Al tien jaar aan de top in ons land

“Filip Rossel van Hermes Oostende haalde me naar later terug naar Oostende. Intussen was mijn vrouw gestopt op provinciaal niveau. Ik ben erin geslaagd om met Hermes van tweede provinciale naar liga A te stijgen. Intussen spelen we al tien jaar aan de top in ons land, inclusief Europese wedstrijden”, klinkt het.

In samenwerking met schepen Nancy Bourgoignie kreeg Philippe de gelegenheid om in Oostende één grote volleybalclub te maken. “Van de zes, zeven locaties waar we trainen, konden we alles in één tempel brengen, de mister V-arena. Het vertrek van de basketclub naar de nieuwe Sleuyter Arena destijds speelde in ons voordeel. Daarbij nam ik ook de uitbating van de kantine voor mijn rekening. Naast apotheker en voorzitter ben ik dus ook al 15 jaar cafébaas”, lacht Philippe.

Drie topclubs in één stad

“De club bracht me al naar heel wat mooie bestemmingen. We halen goede resultaten en dat weerspiegelt zich op sociale media. Hermes Oostende staat weer op de kaart. Oostende is de enige stad in ons land waarbij we met drie ploegen op het hoogste niveau actief zijn. Dat is een unieke situatie”, stelt Philippe. “Wij proberen mee op de kar te springen van de andere succesvolle teams. Oostende is niet te klein voor drie topclubs als je het mij vraagt. Voetbal en basket houden rekening met elkaar en elkaars kalender. Als volleybalclub zijn wij het kleine zusje op dat vlak, overlappingen zal je nooit kunnen vermijden. Dankzij gemeenschappelijke sponsors en een goede samenwerking met het stadsbestuur komen we er wel.”

Bestuurslid van Oostendse Sportraad

De apotheker heeft ook veel connecties via de sportraad. “Al tien jaar ben ik er actief lid in het dagelijks bestuur. Ik ken dus wel een beetje het reilen en zeilen van de 170 sportclubs die in Oostende aanwezig zijn. Verder ben ik ook voorzitter van Recreatief Volley Oostende, goed voor ruim 400 leden. Het Drugcomité in Oostende is een andere bezigheid van mij. We willen er de verslaafden opvolgen en in kaart brengen. Mijn ervaring in de apotheek stel ik zo ten dienste. Daarnaast zit ik ook in het dagelijks bestuur van de Handelaarsbond van Mariakerke. We komen zeker een keer een keer per maand samen om het reilen en zeilen in de buurt op te volgen en bij te sturen. Het is niet altijd even gemakkelijk om handelaars op één lijn te krijgen. We organiseren onder andere de verkiezing van de verdienstelijke Mariakerkenaar, samen met nog andere activiteiten. Zo beweegt er wat in de wijk. Ik werk ook ieder jaar mee aan de loopwedstrijd Dwars door Mariakerke, de organisatie van de Mariakerkerie en de nieuwjaarsreceptie. Ik wil deze mooie wijk opnieuw op de kaart zetten”, zegt Philippe.

“Ik wil de mooie wijk Mariakerke opnieuw op de kaart zetten”

De apotheker steekt verder al 25 jaar de handen uit de mouwen bij serviceclub Fifty-One Lange Nelle Oostende. “Ik was er stichtend lid. Op die manier breidde mijn netwerk ook uit in de loop van de jaren. Mocht een dag 36 uur tellen, dan zou dat beter uitkomen voor mij. Een dag is vaak veel te kort. Ik probeer er af en toe uit te gaan, zo kan ik me altijd uitleven tijdens sportmanifestaties. Alhoewel dat soms meer voor spanning dan voor ontspanning zorgt”, glundert Philippe.

Verkozen tot stadsfiguur

Philippe Develter kwam onlangs uit de bus als winnaar van de verkiezing van de Stadsfiguur. “Door mijn professioneel leven en mijn engagement in mijn vrije tijd ken ik inderdaad wel wat mensen in Oostende, maar ik had zeker niet verwacht dat ik als winnaar uit de bus zou komen. Ik vond het al een hele prestatie dat mijn naam op de shortlist was beland“, geeft de winnaar nog mee.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier