Peter Maenhoudt wordt eerste rouwfotograaf aan de kust

Redactie KW

“Ik zal een uitvaart met respect in beeld brengen”, luidt het. Resultaat wordt een rouwalbum met beelden van de uitvaart en overledene.

Peter Maenhoudt (57) was actief tot 2010 als persfotograaf. “Ik heb in die 30 jaar veel leed gezien en zag ook hoe mensen elk op hun eigen manier met verlies omgaan. De voorbije 7 jaar was ik actief in een andere sector maar de fotografie bleef me boeien. Ik speel al jaren met het idee, maar ik was er mentaal niet klaar voor.” De beslissing om als rouwfotograaf aan de slag te gaan, nam Peter 3 jaar geleden: “Hoe ik aankijk tegen de beelden van overleden personen die steeds meer in de media verschenen heeft meegespeeld in die beslissing. Ik had eerder al overleden personen gefotografeerd. Vrienden en kennissen vroegen me om van het sterfbed van een overledene foto’s te nemen als herinnering. Ik merkte dat de nabestaanden dat waardeerden als herinnering. Het fotograferen van rouwkamers of doden was in de jaren ’50 en ’60 meer gebruikelijk.Toen bleef het bij enkele foto’s. Ik ben van plan om er een 80-tal te maken.”

Vrienden en kennissen vroegen me om van het sterfbed van een overledene foto’s te nemen als herinnering

Peter wil het toch iets anders aanpakken: “Mijn foto’s van de uitvaart of afscheidsplechtigheid, beelden van de rouwkamer of -maaltijd worden met eigen sfeerbeelden gebundeld in een album. Ik blijf bij het weergeven van alles rond het rouwproces, het is niet de bedoeling dat ik met beelden van de levende persoon een fotoboek maak. De foto van het rouwprentje komt wel in het album. De beelden van de rouwkamer hou ik algemeen, enkel als de familie dat wil neem ik ook portretten van de overledene.”

Ik weet best dat er momenten zullen zijn waarbij ik het moeilijk kan krijgen

Peter wil zich onzichtbaar maken voor de rouwenden: “Dat betekent dat ik op de achtergrond blijf en met respect en discreet foto’s maak van het afscheid, Ik ben ook dankbaar dat ik dat moment kan meemaken en zie mijn foto’s als een ode aan de overleden persoon. Als het fotoalbum mensen meer kan helpen in het rouwproces, dan is mijn opdracht geslaagd. Het is een bijdrage aan het verzachten van het leed. Ik weet best dat er momenten zullen zijn waarbij ik het moeilijk kan krijgen. Je komt terecht in een omgeving waar verdriet heerst en misschien kom ik dan ook in aanraking met overledenen of nabestaanden die ik ken. Maar dat zal geen probleem zijn. Ik moet me professioneel gedragen.” Een rouwalbum is er al vanaf 600 euro en Peter Maenhoudt is niet verbonden aan een bepaalde uitvaartondenemer. “Daarnaast zal ik ook overleden dieren fotograferen en word ik actief als event-fotograaf. De afwisseling blijft belangrijk voor mij.”

Begrafenisondernemers Dries Casteleyn en Tim De Grim bevestigen dat er wel degelijk vraag is: “Veel mensen worden op de dag van een uitvaart geleefd en ondergaan wat er gebeurt. We hadden al twee uitvaarten waarbij een fotograaf aanwezig was op vraag van de familie. Nadien merkten we dat de nabestaanden heel veel hadden aan het album met fotografische herinneringen aan die dag. Het ging telkens om jongere overledenen, maar op dit nieuw initiatief staat geen leeftijd. Er zijn trouwens ook trends. Zo is er bij de helft van de uitvaarten live-muziek. In Nederland komt rouwfotografie vaker voor, maar we denken wel dat dit zal slagen. Omdat we werken naar de wensen van onze klanten zullen we de rouwfotograaf niet gaan verkopen als een service. Maar wie er vraag naar heeft, zal van ons alle uitleg krijgen over wat Peter doet.”

(efoo/foto efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier