Petanqueclub de Gulden Kamer blaast 40 kaarsjes uit

Lucien Vanhoutte is voorzitter van petanqueclub De Gulden Kamer. © Davy Coghe
Redactie KW

Petanqueclub de Gulden Kamer zal op zaterdag 6 april hun 40-jarig bestaan vieren. De club is gegroeid uit Vakantiegenoegens en werd opgericht door Walter Lowyck. Intussen zijn er nog altijd 200 leden die zowel competitief als recreatief spelen. Zes dagen per week zijn er activiteiten in de club.

Huidig voorzitter Lucien Vanhoutte is samen met zijn bestuur bezig met de voorbereidingen voor het 40-jarig bestaan van de club. Ze verwachten die dag het stadsbestuur, mensen van de Petanquefederatie, sponsors en ex-bestuursleden. Na veertig jaar zijn ze nog steeds één van de grootste petanqueclubs van de regio. Enkel in Stene bij Oostende is er nog zo’n grote petanqueclub. “In 1979 is het idee gegroeid uit Vakantiegenoegens om te starten met een petanqueclub”, begint Lucien Vanhoutte. “Velen hadden de sport leren kennen tijdens een vakantie in Frankrijk. Daar merkten ze dat jong en oud de sport beoefende. Walter Lowyck nam het initiatief om met een club te starten en al snel vond hij vier andere bestuursleden, onder wie Paul Verplancke. Hij was toen op jonge leeftijd al actief en is nu nog steeds lid van de club. Zelf ben ik in 1987 in het bestuur terecht gekomen en ben nu de voorzitter. Ik ben blij dat de club al die tijd zo goed is blijven functioneren, met 50% competitiespelers en 50% recreatieve spelers. We hebben steeds het ledenaantal kunnen behouden”, vertelt Lucien trots.

Voor alle leeftijden

“In al die jaren zijn wij er ook in geslaagd om steeds jongeren aan te trekken. Dat wordt nu wel moeilijker. Nog velen denken dat petanque een sport is voor senioren. Eén van onze jongeren is ooit derde geworden op het wereldkampioenschap petanque voor de jeugd. Het is dus een sport voor alle leeftijden”, verzekert Lucien ons. In hun lokalen op de sportsite de Gulden Kamer is er zes dagen per week bedrijvigheid. Ze krijgen ook heel wat vragen om hun terreinen te verhuren. “Op maandag krijgen wij steevast de leden van Okra op bezoek en op vrijdagnamiddag de mensen van Neos en van 50 Actief. De andere dagen, buiten de woensdag, spelen wij. Op donderdag is er competitie voor de 50-plussers, op vrijdag wordt er getraind voor de competitie en op zaterdag en zondag zijn er de competitiewedstrijden. We zijn actief in eerste nationale, hebben een damesploeg in de Vlaamse competitie en vier provinciale ploegen”, gaat Lucien verder.

Verre reizen

“Gelukkig zijn er de inkomsten van onze bar om alles financieel rond te krijgen. Onze teams maken immers bijzonder grote verplaatsingen. Zo moeten de spelers van de nationale competitie tot in Luxemburg reizen, en de spelers van de Vlaamse competitie tot in het Limburgse Opitter. De sfeer binnen de teams is perfect en ook binnen de club is er een hechte vriendschapsband. Heel wat leden zijn ook reeds vele jaren actief. Zelf organiseren wij ook een aantal wedstrijden waaronder de Vlaamse Kampioenschappen en de interclubbeker.

Tijdens de komende Paasactie worden onze lokalen van 18 tot en met 21 april gebruikt voor een jeugdstage van vier dagen voor jongeren uit heel Vlaanderen. Daarvoor verwachten wij een toptrainer uit Frankrijk. De jongeren overnachten in de jeugdherberg”, besluit Lucien Vanhoutte. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier