Personeel AZ Delta slaakt noodkreet en kondigt acties aan tegen besparingen

De vakbonden organiseren nu dinsdag opnieuw een stil protest. V.l.n.r: Renate Bouckaert, Kelly Derore, Piere-Jan Lammertyn, Lieven Blomme, Lieve Lannoo, Lieselotte Valcke en Kaat Desimpel. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De maat is stilaan helemaal vol voor de ruim 4.000 personeelsleden van AZ Delta. Het ziekenhuis moet dit jaar liefst 13 miljoen euro besparen en dat maakt een pak medewerkers ongerust. “De werkdruk is nu al zo hoog”, klinkt het bezorgd. Dinsdag organiseren de vakbonden een nieuwe stille actie.

Op 12 juni 2018 trokken de vakbonden een eerste keer aan de alarmbel. “We hebben de directie en de raad van bestuur toen duidelijk gemaakt dat de citroen stilaan uitgeperst was”, zegt een delegatie van ACV. “Er werd ons toen verandering beloofd en er zouden veertig extra mensen aangeworven worden, maar die hebben we nog altijd niet gezien.”

Een half jaar later staat het water helemaal aan de lippen van de personeelsleden, valt te horen. “De personeelsbezetting op verschillende diensten is ronduit ondermaats en er wordt geen rekening gehouden met de zorgzwaarte van de patiënten. Langdurige afwezigheden zoals zwangerschappen moeten opgevangen worden, maar dat gebeurt gewoon niet. In die mate zelfs dat anderen hun vakantiedagen niet kunnen opnemen. De overurenteller blijft ook stijgen en recup kan gewoon niet meer gegarandeerd worden.”

Hoog ziekteverzuim

“Ook de werkschema’s worden constant door elkaar gegooid. We hebben geen problemen met wat flexibiliteit, maar dit is gewoon te veel van het goeie. We moeten (verplicht) thuisblijven als er minder werk is en extra werk verzetten op de drukke momenten. Dat zorgt er ook voor dat het ziekteverzuim onrustwekkend hoog is en grotendeels het gevolg is van een langdurige overbelasting. Die ligt zelfs hoger dan het gemiddelde in de gehele Vlaamse ziekenhuissector. Dat zegt genoeg.”

Als we opnieuw genegeerd worden, zullen er hardere acties volgen

AZ Delta moet dit jaar 13 miljoen euro besparen. “Dat willen ze doen zonder aan de kwaliteit van zorg voor de patiënten te raken, maar we vragen ons af of dit wel mogelijk is. In 2018 moest er nog 4 miljoen euro bespaard worden. Wat zal het in 2020 worden? We hebben geen probleem met het uniformiseren, maar in het personeelsbestand mag er zeker niet geknipt worden. Integendeel, zelfs.”

“Dit is geen nieuw fenomeen. We slaken al jaren een noodkreet, maar vinden geen gehoor. Niet enkel de verpleeg- en zorgkundigen gaan onder een zware werkdruk gebukt, ook de schoonmaakdienst en keuken blijven problematisch. En die diensten staan voor grote reorganisaties door de nakende verhuizing naar de nieuwe site in Rumbeke.”

Om de problematiek onder de aandacht te brengen, organiseren alle vakbonden dinsdag 22 januari een nieuw stil protest in alle campussen. “We roepen alle personeelsleden op om de zwarte button met het opschrift ‘Wie zorgt voor ons?’ te dragen en tussen 12 en 13 uur nodigen we iedereen uit om even buiten post te vatten aan de hoofdingang van elke campus in Roeselare, Torhout en Menen. Maar uiteraard zullen we de continuïteit garanderen, want de zorg mag niet in het gedrang komen.”

De vakbonden hopen dat de actie een wake up-call wordt, want zo kan het niet verder, zeggen ze. “Het is goed dat AZ Delta grote ambities heeft, maar die kan je enkel waarmaken met extra mensen en een betere organisatie.”

“Hopelijk ziet de directie en raad van bestuur dat stilaan ook in, want als we opnieuw genegeerd worden, zullen er mogelijke hardere acties volgen. Het enige wat we willen, is onze patiënten in de beste omstandigheden kunnen verzorgen zonder daarbij onze eigen situatie uit het oog te verliezen.”

Directie: “Naakte ontslagen zoveel mogelijk vermijden”

De directie bevestigt dat AZ Delta tegen eind 2019 13 miljoen euro moet besparen om financieel gezond te blijven. “Maar de kwaliteit van de zorg blijft gegarandeerd.”

De directie van AZ Delta heeft enkele duidelijke krachtlijnen om die besparingsronde door te voeren. “Belangrijk is dat we niet zullen besparen op de lonen van ons personeel en de artsen en de patiënten ook geen hogere kosten zullen opleggen. We willen wel groeien naar een lichtere structuur en daar is met een nieuwe directiewerking al een eerste stap gezet. Dit zorgt ook voor een snellere besluitvorming. Daarnaast moet onze organisatie efficiënter en meer patiëntgericht worden. De werkpatronen zijn op een aantal vlakken nog niet aangepast aan de noden van vandaag, zowel in de zorg als in de zorgondersteuning. De verhuizing naar Rumbeke biedt hier mogelijkheden. Op die manier moet er meer tijd beschikbaar zijn voor directe patiëntenzorg, wat op zijn beurt de werkdruk kan laten dalen.”

De directie wil ook een standaardisatie doorvoeren. “Zowel op vlak van processen als het gebruik van materialen. De medische raad heeft zich geëngageerd om dit actief te ondersteunen. Op vandaag gebruikt elke keuken van onze campussen andere ingrediënten. Dit willen we gelijk laten lopen. De schaalvergroting zal uiteindelijk ook tot minder kosten leiden. We kunnen met andere ziekenhuizen in ons netwerk gezamenlijke aankopen doen. Op dat vlak zijn de eerste resultaten al geboekt.”

“Onvermijdelijk zal ook een herschikking van het medewerkersbestand nodig zijn. Een aantal diensten worden gereorganiseerd en gecentraliseerd, waardoor er medewerkers in overtal komen. De centralisatie van de keuken en het labo zijn daar voorbeelden van. Naast de natuurlijke afvloeiing zal er ook binnen de organisatie naar oplossingen gezocht worden: medewerkers opnieuw inzetten op diensten waar extra krachten nodig zijn. We zullen naakte ontslagen zoveel mogelijk vermijden.”

AZ Delta telt op vandaag 4.000 personeelsleden en 385 artsen. De 1.417 bedden zijn verspreid over vijf campussen: drie in Roeselare, één in Menen en één in Torhout. Op het einde van de zomer verhuizen twee van de drie Roeselaarse campussen naar het nieuwe ziekenhuis in Rumbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier