Peerdenposterij in Torhout kan eindelijk heropleven dankzij restauratiepremie

Vlaanderen kent bijna 223.000 euro toe voor de restauratie van de Peerdenposterij in de Rijselstraat. © Foto JS
Johan Sabbe

Goed nieuws voor de sinds 10 oktober 2002 beschermde Afspanning De Peerdenposterij in de Rijselstraat. Vlaanderen heeft zopas een restauratiepremie van bijna 223.000 euro toegekend en dus kan het historisch waardevolle gebouw, dat in verregaande staat van verval verkeert, eindelijk opgeknapt worden.

De restauratiepremie is toegekend door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, tevens minister van Onroerend Erfgoed. De premie die eigenaar Joost Vanhaerents krijgt, bedraagt welgeteld 222.723 euro. Joost (49), vroeger bouwondernemer en nu de zaakvoerder van onder andere de lokale carwash Bling King in de Bruggestraat, heeft samen met zijn vrienden-investeerders Geert Berlamont, Lode Waes, Philippe Desmet en Dirk Versavel ook de achterliggende gronden en stallingen gekocht, waar er momenteel een woonerf met 23 woonentiteiten voor ouderen en mensen met een beperking gerealiseerd wordt.

Het genoemde vijftal heeft zich in de bvba De Peerdenposterij verenigd, maar Joost koopt het beschermde hoofdgebouw met eigen middelen uit de vennootschap over om het noodlijdende pand te restaureren en het vervolgens ter beschikking te stellen van De Beelderij, het artistieke atelier van Tordale. Ook is het de bedoeling om er een laagdrempelige ontmoetingsruimte te creëren.

Graag klaar tegen 2020

“Het is lang wachten geweest op de aanpassing van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan”, aldus Joost. “Pas twee jaar geleden werd het RUP Gitsstraat definitief vastgesteld en konden we met de uitwerking van het woonproject achter De Peerdenposterij van start gaan. Daar zijn de bouwwerkzaamheden volop bezig. Intussen had ik ook de premieaanvraag voor de restauratie van het beschermde pand ingediend en dat geld is nu dus toegekend. Dat betekent dat de restauratie eindelijk kan starten. We hopen het geheel af te hebben in de loop van 2020. Het wordt een mooie mix van kunstencentrum, ontmoetingsruimte en woonerf.”

Vanaf pakweg 1830 werd De Peerdenposterij het centrale punt van de paardenpost, vooral voor de postwagenlijn Torhout-Brugge. Op het kadasterplan uit die jaren staat het gebouw vermeld. In 1841 werden er stallen bijgebouwd en in 1892 verrees er een schuur op het achtergelegen erf. Alleen het pand zelf is beschermd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier