PB Duinpanne Adinkerke presenteert exclusief bier met duindoorn

Député Jurgen Vanlerberghe, centrumleider Emanuel Demey en Bart Verdonck onderwerpen het Duneleute-bier aan een kritische test. © MVDP
Redactie KW

Emanuel Demey, centrumleider van het Provinciale Bezoekerscentrum Duinpanne, stelde vandaag het nieuwe bier ‘Duneleute’ voor dat exclusief in de bar van het bezoekerscentrum te koop zal zijn. Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe kwam het nieuwe brouwsel proeven en lichtte al een tipje van de sluier over de nieuwe permanente expo die wordt klaargestoomd tegen 1 september.

“We willen de nieuwe naam en de identiteit van PB Duinpanne meer bekendheid en herkenbaarheid te geven door ons aanbod gepersonaliseerde producten uit te breiden” zegt Emanuel. “We hebben al ‘zand’-koekjes voor bij de koffie, leuke tassen en washandjes… Ons nieuwe Duneleute-bier is beslist een schot in de roos! We kozen voor een uniek ingrediënt uit onze duinen: de duindoornbes. Deze gezonde lichtzure bes zit boordevol vitamine C en geeft het bier een fris-zure nasmaak. We vonden in brouwerij Het Gulden Spoor van Gullegem een goede partner die bereid was 250 liter microbrouwsel samen te stellen. Op een bepaald moment in het proces worden de duindoornbessen toegevoegd, die afkomstig zijn uit een kwekerij in Nederland. Wanneer de bessen te vroeg worden toegevoegd, krijgt het bier te weinig schuim. Dat heeft te maken met het hoge vetgehalte (15 %) van de duindoornbes. Pas na het derde experiment was iedereen tevreden over het brouwsel, want we willen natuurlijk geen Engelse pint serveren!”

Duneleute

Om een toegankelijke en passende naam te vinden voor het nieuwe bier schreven we een wedstrijd uit via Facebook. De keuze viel uiteindelijk op ‘Duneleute’, een naam die alles in zich heeft: de link met de duinenomgeving en de duindoornbes die daar goed gedijt, en de ‘leute’ die je kunt beleven als je samen een glas Duneleute drinkt. Het bier is licht amberkleurig, heeft een alcoholpercentage van 6,2 % en wordt gepresenteerd in flesjes van 33 cl. Op onze kaart staan nog meer West-Vlaamse bieren zoals Sint-Idesbald, Pier Kloeffe, Dunekeun, Sint-Bernardus… Nog een exclusief bier voor PB Duinpanne is 7 Beaufort, een blond bier van 7,2° gerijpt met citroenhout. Dat wordt gemaakt in samenwerking met brouwerij Gulden Spoor en De Kustbrouwerij.”

Baptiste Buyens, zoon van Stéphane, sterrenchef en schepen in De Panne, bedacht een origineel hapje dat perfect kan worden geserveerd bij een glas Duneleute. “Als basis gebruiken we geprakte gekookte aardpeer, een interessante vergeten groente. Daarop dresseren we een sneetje ‘gravad lax’-zalm die door de marinade een fris accent toevoegt. Voor de extra bite zorgen enkele hoppenscheutjes, die op dit moment de topper zijn als regionale seizoensgroente. Dat werken we af met een sabayon van Duneleute.”

Permanente expo ‘Sea Change’ rond de Noordzee

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberge deelde mee dat de planning op schema is de voor de nieuwe permanente expo ‘Sea Change’: “De opening is afgestemd op de start van het schoolseizoen, op 1 september en de eerste weken zijn al volgeboekt! Deze laagdrempelige expo is ideaal als ‘all-weather’-invulling aan zee, ook voor gezinnen met kinderen. We willen in deze expo aantonen dat de zee verandert en in 6 ruimtes belichten we verschillende aspecten. In de gelijkvloerse ruimte rond biodiversiteit worden filmpjes getoond op groot scherm over diersoorten die in zee leven. In het retrocafé waar we nu de Duneleute proeven wordt het thema ‘zeebodem‘ onder de loep genomen met een zandbank-replica, een evocatie van een mammoet uit de ijstijd en een duikboot. In een derde ruimte staan we stil bij de stijging van de zeespiegel en de zichtbare invloeden voor de mens zoals extreem weer. Op de eerste verdieping wordt een skelet van een vinvis opgehangen en kunnen kinderen onderzoeken aan welke ‘vervuiling‘ die vis is gestorven. Via de vernieuwde helling gaan bezoekers naar de controletoren met panoramazaal die uitkijkt over de duinen, het strand en de zee.” De totale kostprijs van de expo wordt geraamd op 650.000 euro, inclusief btw.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier