Paul Clement geeft bridgecursussen aan TIC Rembert in Torhout

Gewezen Torhoutenaar Paul Clement, ooit uitbater van café 't Keldertje, is een ervaren bridgeleraar. © Foto JS
Johan Sabbe

Twintig jaar – van 1976 tot 1996 – heeft hij achter de toog van het legendarische café ‘t Keldertje in de Beerstraat gestaan. Nu, zoveel tijd na datum, keert Paul Clement even naar Torhout terug. Om als gepassioneerde en ervaren speler van het kaartspel bridge twee bridgecursussen te geven aan TIC Rembert.

Na zijn periode als Torhoutse cafébaas is Paul, die rechten gestudeerd heeft, begeleider van uitgeprocedeerde asielzoekers geworden in De Refuge in Brugge. Hij wordt 65 jaar de tijd staat niet stil en gaat eind februari met pensioen. Maar vervelen zal hij zich niet. Altijd heeft hij een spel kaarten op zak. Bridge spelen, is zijn tweede natuur geworden.

“Voor bridge mag je me dag en nacht bellen”, zegt hij. “Ik ben helemaal in de ban van dat fantastische en o zo boeiende spel.”

Graag Torhoutse club

Paul heeft na Torhout geruime tijd in Brugge gewoond en heeft nu zijn thuis in Bredene.

“Destijds heb ik in ‘t Keldertje gigantisch veel met mijn klanten gekaart”, zegt hij. “Vaak tot in het holst van de nacht. Allerlei kaartspellen, totdat ik op een bepaald moment bridge ontdekte. Ik raakte direct zó gefascineerd door dat spel, dat ik er mij volledig begon op toe te leggen. Ik wou er alles over weten, las er boeken over, volgde cursussen en deed al spelend ervaring op. Ik ben een door de Vlaamse Bridge Liga erkende bridgeleraar. Al in 1997 heb ik daarvoor in Antwerpen een twaalfdelige opleiding gevolgd en met succes examen afgelegd. Ik geef intussen zowat twintig jaar les in dit kaartspel. Dat ik dat nu ook in Torhout mag doen, doet me oprecht veel plezier. Mijn grote hoop is dat het gevolg van deze dubbele cursus het ontstaan van een Torhoutse bridgeclub wordt. Ik heb nooit begrepen dat deze stad geen dergelijke vereniging telt. Alleen al in Brugge zijn er vier bloeiende bridgeclubs.”

De lessenreeksen bridge die Paul op vraag van Vorming TIC Rembert in het cultuurcentrum de Brouckere zal geven, richten zich tot beginners. Je hoeft dus niets van bridge af te weten, al is enige notie van het gewone 52-delige kaartspel meegenomen. Er is keuze tussen een reeks op maandagavond van 19 tot 22 uur met start op 5 februari en een reeks op donderdagnamiddag van 14 tot 17 uur met start op 8 februari. Elke cursus bestaat uit twaalf lessen en kost 95 euro, syllabus inbegrepen.

“We maken er geen saaie bedoening van”, verzekert Paul. “Om bridge te spelen, is een zeker wiskundig analytisch denkvermogen een pluspunt, maar je moet absoluut geen Einstein zijn om het spel onder de knie te krijgen. Laat ons zeggen dat het wél een voordeel is als je geen olie in je hoofd hebt (lacht). Maar we houden het ontspannen en toegankelijk. Als je bridge speelt, moet je er op de eerste plaats plezier aan beleven. Ik heb in 35 jaar dit kaartspel nog nooit tegen mijn zin gespeeld.”

Factor geluk is miniem

Zes jaar geleden stond Paul aan de wieg van de bridgeclub Dulcinea in Jabbeke. Die telt intussen meer dan 110 leden. Er wordt interclubcompetitie gespeeld en het achtkoppige team waartoe Paul behoort, leidt de rangschikking in de derde (en laagste) Liga.

“We staan op het punt om naar de tweede Liga te promoveren”, zegt hij. “Dat zou uiteraard mooi zijn. Met Dulcinea hebben we twee ploegen in competitie. Je kunt vanzelfsprekend ook op puur recreatieve basis bridgen. Je speelt dit spel minimum duo tegen duo. Het is dus een niet-individuele denksport. Het teamgevoel is erg belangrijk: de goede verstandhouding met je kaartpartner en de rest van je eventuele team.”

Bridgen is een kaartspel waarbij de factor geluk tot een minimum beperkt is. “Een erg leuke manier om je hersenen actief te houden”, vindt Paul. “Bovendien komt er heel wat psychologie bij kijken.”

www.vormingticrembert.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier