Patrick De Meulenaere uit Oudenburg krijgt Trofee voor Sportverdienste

Patrick De Meulenaere is heel blij met zijn Trofee voor Sportverdienste: "Een blijk van waardering." © LIN
Redactie KW

Tijdens de tweejaarlijkse uitreiking van de sportprijzen mocht ook Patrick De Meulenaere de trappen van Ipso Facto afdalen om zijn trofee, die van sportverdienste, in ontvangst te nemen. Een duidelijk geëmotioneerde voorzitter van de tafeltennisclub had dit niet zien aankomen. “Ja, ik was heel aangenaam verrast”, bekent Patrick.

Patrick De Meulenaere (60) kan sedert 1 januari nog meer tijd spenderen aan zijn geliefde sport. Hij is met pensioen na een carrière van 20 jaar bij RMT en 20 jaar bij de logistieke steun van de federale politie. Bij de RMT heeft hij twaalf jaar gevaren.

“Ik ben in het seizoen 1990-1991 tafeltennis gaan spelen, toen voetbal en volleybal te lastig werden. Ik wou verder aan sport doen, voor mijn fysieke conditie en kwam zo bij pingpong terecht”, vertelt de winnaar van de Trofee voor Sportverdienste. “In die tijd speelden we nog niet in de sporthal, maar in de klaslokalen van de vrije basisschool. De club was in 1973 gesticht door Kamiel Devisch die zelf de eerste tafels maakte, en sproot in feite voort uit KWB.”

Takenpakket

Toen Kamiel Devisch als voorzitter stopte, nam Patrick De Meulenaere de taak over. “Gelukkig kan ik al die jaren, intussen 23, rekenen op een sterk secretariaat met Hugo en Bart”, gooit de voorzitter graag een bloemetje naar vader en zoon Calliauw. “Toen ik voorzitter werd, wist ik al waar ik aan begon. We verdeelden de taken wel onder de bestuursleden, want er is niet alleen het spel. Zelf zorg ik voor de inschrijvingen, zoek mee sponsors, organiseer activiteiten om de samenhorigheid te stimuleren, hou contact met de ouders, maak de papieren voor de lidgelden klaar, geef initiatielessen op zondagmorgen, regel de matchen, hou me bezig met de training op donderdag en kom uiteraard supporteren voor onze competitiespelers op zaterdag.”

Blijvende inzet

“Alleen al met de nominatie, waar ik niets van wist, was ik heel blij. Ik had niet gedacht dat ik de trofee zou halen en was dan ook aangenaam verrast toen ik mijn naam hoorde. Ja, je mag het een bekroning noemen. Het heeft me het gevoel dat wat ik doe voor de club, gewaardeerd wordt”, vertelt Patrick De Meulenaere die vorige vrijdag moeite had om zijn emoties weg te steken.

Het spel met pallet en balletjes betekent heel veel voor Patrick, die er al heel lang door gebeten is. “Ik zou niet content zijn moesten ze me dit morgen afpakken”, lacht hij. “Tafeltennis maakt deel uit van mijn leven. Ik ben blij als ik kinderen en jongeren tot onze club zie toetreden. Weet je, iedereen denkt dat dit een gemakkelijke sport is, maar de realiteit is anders. Het is niet te onderschatten: je moet niet alleen correct tegen het balletje kunnen slaan, maar ook een goede reflex hebben en de tegenstander kunnen inschatten, snel doorhebben waar zijn of haar zwakheden liggen.”

Naast voorzitter van TTC Oudenburg is Patrick De Meulenaere bestuurslid bij KWB en medewerker van de jaarlijkse rommelmarkt, de Lenteloop en de sportbeurs. “En ik stap jaarlijks mee in de Godelieveprocessie van Gistel”, voegt hij aan zijn rijtje vrijwilligerswerk toe. “Een ding is zeker: ik blijf voorzitter van onze tafeltennisclub zolang het gaat. Er verandert niets nu ik deze trofee gekregen heb: mijn inzet zal zeker niet verminderen.”

(Laurette Ingelbrecht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier