Paters verkopen likeur ten voordele van kapel in De Panne

Pater Kamiel Degrieck. © Foto SM
Redactie KW

Middenin de hoogbouwjungle van de Zeedijk, de Bortierlaan en de Kapellelaan valt een kleine neogotisch kapel te ontwaren. Deze koninklijke kapel, waar koning Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog ging bidden, moet dringend gerenoveerd worden. “Helaas kunnen we niet rekenen op subsidies, dus moeten we alles zelf bekostigen. Daarom verkopen we Oblatine, een kruidenlikeur”, zegt pater Kamiel Degrieck.

De paters Oblaten van Gijzegem zijn momenteel met zes. Voor de dagelijkse eucharistievieringen in de kapel wisselen ze elkaar af. “Ikzelf ben een oud-missionaris”, zegt Kamiel. “Tientallen jaren heb ik in Congo doorgebracht. Ik ben in De Panne geboren en ben uiteindelijk enkele jaren geleden ‘teruggespoeld’ naar de kust. Samen met mij zijn er hier nog twee oud-missionarissen. Iedereen is al ver de zeventig voorbij, dus zonder nieuwe instroom zal onze lokale orde uiteindelijk ophouden te bestaan.”

Renovatie

Ook het voorbestaan van de paterskapel uit 1908 komt daardoor in gevaar. In 2010 werd die geklasseerd als bouwkundig erfgoed. Ze is desondanks niet beschermd, waardoor de paters geen aanspraak kunnen maken op een renovatiepremie. Op een bijdrage van gemeente De Panne hoeven de paters ook niet te rekenen, want de kapel behoort niet tot de officiële kerkgemeenschap in De Panne. De drie officiële kerken zijn de Sint-Audomaruskerk, de Sint-Pieterskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Onze meer dan 110 jaar oude kapel moet dringend opgeknapt worden. Voorlopig is het roeien met de riemen die we hebben. Daarom verkopen we Oblatine. Dat is een kruidenlikeur die vervaardigd wordt in het hoofdhuis van de paters Oblaten in de Duitse stad Hünfeld”, zegt pater Kamiel.

Oplossing

Met de opbrengst hoopt Kamiel de 130 verluchtingsroosters van de spouwmuren te vernieuwen. “Onlangs vervingen we een steunbalk. Dat alleen al kostte 40.000 euro. In de toekomst dienen er nog enkele vervangen te worden, want de betonrot slaat ongenadig toe. Ook de glasramen werden de laatste jaren vernieuwd. Dat kostte samen zo’n 80.000 euro.”

Hopelijk wordt kapel binnen elke jaren niet opgeslokt door een vastgoedconcern

Kamiel hoopt samen met gemeente De Panne tot een oplossing te komen. Pater Kamiel: “We zitten momenteel samen met het gemeentebestuur om een comité van een tiental personen op te richten. Die zullen ons advies geven en onderhandelen met de verschillende diensten. We hebben bovendien voor het eerst een schepen van Erfgoed in De Panne (Nicolas Luyssen, red.). Hopelijk kan ook hij iets betekenen voor het voorbestaan van de kapel. Zoniet vrees ik dat onze historische kapel én onze aangrenzende Lourdesgrot binnen enkele jaren door een vastgoedconcern zal opgeslokt worden. Dat zou spijtig zijn.”

Wie de paters Oblaten wil steunen kan na de misvieringen een kleine (50 euro) of grote (100 euro) fles Oblatine kopen. Bestellen kan ook via mail naar degrieckkamiel@yahoo.fr.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier