Pater Hendrik Deceuninck overleden op 78-jarige leeftijd

Redactie KW

In de nacht van 24 op 25 juli is pater Hendrik Deceuninck in Waregem overleden. Hij werd net geen 78 jaar. Van 1993 tot 2015 was hij pastoor in Harelbeke en voordien in Kachtem.

Hendrik Deceuninck is als oudste van vijf kinderen geboren in Izegem op 20 augustus 1940. Hij studeerde aan het Sint-Jozefscollege in Izegem en daarna in Roeselare. In 1960 trad hij in bij de paters Oblaten in Korbeek-Lo en studeerde filosofie en theologie in Gijzegem. Op 17 februari 1967 werd hij in Waregem tot priester gewijd en gaf er les aan het St.-Paulusinstituut. Hij reisde daarna zowat heel Vlaanderen rond als predikant op bezinningsdagen en geloofsdagen voor jongeren. Daarop werd hij legeraalmoezenier in Essentho en Korbach in Duitsland en bij Dovo Poelkapelle en in het munitiedepot van Houthulst. Vervolgens werd hij actief als parochiepriester bij het bisdom Brugge. In 1982 werd hij medepastoor op de Sint-Jansparochie in Anzegem en in 1985 op de parochie Rugge in Avelgem. Hij was ook gewestproost van KLJ Waregem. In februari 1990 werd hij benoemd tot pastoor in Kachtem. Hij was er graag gezien en blies de Sint-Jansverering nieuw leven in. De kerkgang bloeide er als nooit tevoren.

Begin juli 1993 werd hij dan (onverwacht) aangesteld tot pastoor van de parochie Sint-Rita op wijk Zandberg in Harelbeke, maar het duurde tot eind augustus voor hij er zijn functie kon opnemen. Zijn verplaatsing verliep namelijk niet zonder slag of stoot. Men sprak van een ‘gedwongen vertrek’ en in Kachtem leidde dat tot protestacties en zelfs het dichtmetselen van de kerkdeur. De benoeming ging niettemin door, in Kachtem keerde de rust terug en pater Hendrik maakte zich in Harelbeke snel geliefd. Begin 2006 werd hij tevens pastoor van Stasegem, waar hij aalmoezenier was van de Scouts en Gidsen. In 2015 ging hij met pensioen en verhuisde dan naar het huis van de paters oblaten in Waregem. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 31 juli om 10.30 uur in de decanale kerk St.-Amandus in Waregem. Hij zal rusten op de stedelijke begraafplaats aan de Deerlijkseweg in Waregem.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier