Pastoor Zeebrugge zet kerk open voor expo over vluchtelingen

Redactie KW

Pastoor Fernand Maréchal (69) verwacht de komende jaren geen verandering in het straatbeeld van Zeebrugge. Dat zegt hij naar aanleiding van de overzichtsexpo ‘Gestrand in Zeebrugge’ waarin vrijwilligers hun werk van de laatste twee jaar in beeld brengen.

De Sint-Donaaskerk in Zeebrugge is tot 3 december het decor voor de expositie. “Een mooi initiatief”, vindt pastoor Fernand Maréchel, die meehielp met de opbouw. De 69-jarige man is al twee jaar lang hét aanspreekpunt voor illegalen in nood. Samen met de vrijwilligers, Dokters van de Wereld, Caritas en Orbit vzw wil de pastoor de buurtbewoners tonen welk werk er dagelijks wordt verricht om de vluchtelingen te helpen. “Met de expo willen we bovendien bewijzen dat ons werk een positief verhaal is”, zegt Maréchal. “In het verleden kwamen we vaak negatief in het nieuws. Het leek wel alsof onze hulp een echt misdrijf was. Ik zeg nu: onze taak zit er bijlange nog niet op. Ook de komende jaren verwacht ik hetzelfde beeld in Zeebrugge. Zolang de vluchtelingencrisis blijft duren, zullen er transmigranten naar Zeebrugge blijven komen.”

Groot-Brittannië

Volgens de pastoor lukt het de illegalen wonderwel om vanuit Zeebrugge de felbegeerde oversteek naar Groot-Brittannië te maken. “Ik heb nog steeds contact met vluchtelingen die van hieruit de oversteek konden maken. Al probeer ik iedereen te overtuigen in België asiel aan te vragen. Dat is en blijft de beste oplossing”, aldus Fernand, die nog steeds een douchecabine voor de vluchtelingen in zijn tuin heeft staan. “We blijven ons werk gewoon verder zetten. Ook de dagelijkse voedselbedeling blijft gewoon verder gaan. Zolang er mensen in nood zijn, zal ik die helpen. Desnoods tot mijn laatste snik. Ik heb trouwens het gevoel dat steeds meer buurtbewoners onze inzet appreciëren.” Toch toont de expo ook een keerzijde van de medaille. ‘Dokters van de Wereld’ wil met het initiatief aantonen dat er van een aanzuigeffect door de aangeboden hulp geen sprake is. Daarnaast hekelen ze de aanpak van de politie. “Al twee jaar noteren we getuigenissen van geweld van onze patiënten en de vrijwilligers“, vertelt Nel Vandevannet, Directeur Belgische projecten. “In september nog werd de korpschef van Brugge door de lokale vrijwilligers aangeschreven over een incident waarbij een jongen uit Soedan een beenbreuk opliep nadat hij door de politie werd geslagen met een matrak. Jammer genoeg vonden er afgelopen twee jaar gelijkaardige incidenten plaats.”

Geen klachten

Korpschef Dirk Van Nuffel bevestigt dat hij de mail ontving. “Ik heb daarop een ruim antwoord gegeven. Al wil ik wel benadrukken dat er van een formele klacht bij onze diensten nog geen sprake is geweest. Het zou me trouwens verbazen als mijn mensen met opzet of zonder reden geweld zouden gebruiken. Tot heden hebben wij steeds volgens het boekje gewerkt. Onze opdracht wordt er ook niet eenvoudiger op. In vergelijking met het begin verzetten de transmigranten zich steeds vaker tegen een controle”, aldus Van Nuffel.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier