Pastoor Willy Bonte viert goud en neemt afscheid van Lendelede

Pastoor Willy Bonte met zijn collega-opvolger Ludwig Dubaere uit Ingelmunster. © NOM
Redactie KW

In een bomvolle Sint-Blasiuskerk heeft pastoor Willy Bonte zaterdag zijn laatste misviering gehouden. Na meer dan 23 jaar neemt hij afscheid van de parochie en tegelijk vierde hij zijn gouden priesterjubileum.

In een uiterst verzorgde eucharistieviering met veel samenzang, zoals hij het graag had, nam de pastoor afscheid van het dorp waar hij in januari 1994 voor het eerst aankwam en niemand kende. Nadat hij bij wijze van homilie een afscheids- en dankwoord uitgesproken had, kreeg hij een daverend applaus. Op het einde van de mis hielden burgemeester Carine Dewaele en Marie-Jeanne Hanssens namens de parochie nog een korte toespraak.

Daarna volgden honderden de pastoor naar zaal Lindelei voor een receptie. Ook van zijn vroegere parochies waren meerdere mensen naar Lendelede afgezakt. Na zijn priesterwijding was hij drie jaar medepastoor in Don Bosco in Torhout, acht jaar in Christus Koning in Brugge, elf jaar op de H. Hartparochie in Knokke en tot slot van 1990 tot 1995 pastoor in Stene.

Pastoor Willy Bonte voor het laatst aan het altaar in Lendelede, omringd door parochiemedewerkers en kinderen bij het onzevader.
Pastoor Willy Bonte voor het laatst aan het altaar in Lendelede, omringd door parochiemedewerkers en kinderen bij het onzevader.© NOM

Pastoor Bonte, die 75 wordt op 3 november, groeide op in Oostende als enige zoon van een schoenmaker-leerbewerker. Zijn ouders zijn destijds trouwens meegekomen naar Lendelede en zijn er vier en drie jaar geleden, hoogbejaard, overleden.

Nu gaat pastoor Bonte op een flat in Vichte wonen. In Lendelede krijgt hij geen opvolger. De parochie vormde al een federatie met Ingelmunster en het is dan ook de Ingelmunsterse pastoor Ludwig Dubaere die voortaan zal voorgaan in de eucharistievieringen in Lendelede. Die gaan in het weekend onmiddellijk van drie naar één op zaterdagavond om 17 uur. Wie dichtbij toch nog op zondag een misviering wil bijwonen, kan naar het nabije Sint-Katrien waarvan ook een stukje grondgebied Lendelede is. Daar is er een viering om 9.15 uur.

(NOM/foto NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier