Pastoor Igor De Bliquy verlaat Heuvelland en kiest voor kloosterbestaan

Pastoor Igor De Bliquy verlaat Heuvelland. © EF
Redactie KW

Igor De Bliquy (36), de priester van Heuvelland, verlaat de parochie en treedt binnen bij Minderbroeders Kapucijnen in Antwerpen. Hij wil een jaar lang proeven van het kloosterbestaan en dan eventueel pater worden.

Igor de Bliquy werd geboren op 5 maart 1982 in Port Elisabeth in Zuid-Afrika. Hij werd tot priester gewijd op 27 augustus 2011 in Ieper. Igor werd benoemd tot meewerkend priester IJD bisdom Brugge (jongerenpastoraal, red.) op 29 augustus 2011 en tot verantwoordelijke Jongerenwerking Heuvelland op 24 september 2013. Sinds 1 januari 2015 is hij pastoor van de parochiefederatie Heuvelland (De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Mesen, Nieuwkerke, Reningelst, Westouter, Wulvergem en Wijtschate) en dat nog tot 1 september 2018.

“Een tijdje geleden heb ik zelf gevraagd om een proefjaar te beginnen bij de Kapucijnen om eventueel pater te worden”, aldus de priester. “Het is geen gedwongen ontslag, maar ik had nood aan verandering. Ik wil onderzoeken of mijn roeping elders ligt, want nu voel ik me niet honderd procent goed in mijn vel. Eerder had ik al een verlichting van mijn takenpakket gevraagd, maar dat had niet het beoogde resultaat voor mij. Als ik bij de Minderbroeders ga, moet ik stoppen als priester bij een parochie en ben niet meer in dienst bij de bisschop, maar wel bij de Kapucijnen. Het is als het ware een beetje van baas veranderen.”

Het is geen gedwongen ontslag, maar ik had nood aan verandering

Een van de motivaties van de overstap is dat Igor binnen het klooster in een gemeenschap kan wonen. “Ik verander van werkomgeving, maar vooral van leefomgeving. Het leven als priester is goed, maar ik denk dat ik beter ga functioneren in een gemeenschap. Het is ook niet zo dat ik elke dag in het klooster zal moeten blijven. De Kapucijnen kiezen ervoor om naar buiten te treden. Ik zal er ook vooral spiritualiteit gaan verkennen.”

Vervanger

Priester Igor weet wel zeker dat hij zijn parochie zal missen. Igor: “Iets nieuws beginnen is altijd een beetje afscheid nemen. Ik was hier ook verantwoordelijk voor de jongerenwerking. Het was altijd fijn om met jongeren te werken. Als ik na een jaar zie dat het echt niet voor mij is, dan kan ik nog terug naar een parochie. Het zal echter niet naar Heuvelland zijn. Er zal hier een vervanger zijn en die doet dat niet als interim. Ik hoop op een mooie overdracht. Eind augustus zal ik mijn afscheid vieren. Op dat moment zal ik ook net zeven jaar priester zijn.”

Kritiek

“De grootste ervaring hier in Heuvelland, was meewerken aan de omvorming van tien aparte parochies naar één geheel. Dat is niet evident en zorgt nog altijd voor een beetje spanningen”, aldus Igor. In april 2015 uitte de priester felle kritiek op de kerk. Hij hekelde daarbij de houding van de kerk in het kader van seksueel misbruik. “Ondertussen is er wel wat veranderd, heb ik de indruk. De kerk blijft er aan werken, zodat het toch de goede weg opgaat.” Ten slotte was ook het werken met sociale media de pastoor niet vreemd. Hij plaatste ooit een leuk filmpje op YouTube om misdienaars te ronselen. “Het is niet zo dat ik in het klooster niet op de sociale media zal mogen, jullie zullen dus zeker nog van mij horen.”

Verlies

Parochieassistente Kristien Van Weehaege vindt het spijtig dat de priester vertrekt. “Ik kon heel goed met hem samenwerken, maar ik snap zijn beslissing wel”, klinkt het. “Hij had een zware taak en het ‘s avonds alleen zijn, eiste wellicht zijn tol. Wij kunnen nog eens onze gal spuwen tegen onze partner, maar Igor kan dat niet. Voor iemand met zo’n jonge leeftijd is dat natuurlijk niet evident. Ik hoop dan ook dat hij gelukkig wordt in de kloostergemeenschap.”

Het is nog niet duidelijk wie de priester zal vervangen. (CMW/JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier