Pastoor Guido Van Vlaenderen vertelt over zijn liefde voor Roemenië

Pastoor Guido Van Vlaenderen kwam in 2004 door een Roemeense vluchtelinge in contact met het land en heeft Roemenië sindsdien al een zestal keer bezocht. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Pastoor Guido Van Vlaenderen (76) was in 2017 vijftig jaar priester. Op 1 september van datzelfde werd hij benoemd tot hulppriester in de pastorale eenheid Heilige Vincent Rumbeke. Hierdoor heeft hij wat meer tijd voor zijn persoonlijke interesses. Een daarvan is zijn liefde voor Roemenië, voor hem een beetje een tweede vaderland.

De Roemenen zijn in Roeselare de grootste bevolkingsgroep van de allochtonen die hier verblijven. We vroegen pastoor Guido of hij weet waarom dat zo is en vanwaar zijn liefde voor Roemenië komt.

“Mijn belangstelling voor Roemenië dateert van in 2004″, vertelt Guido. Ik kwam via een vriend in Kortrijk in contact met een jonge Roemeense moeder met twee kleine kinderen. Ze was haar land samen met enkele familieleden ontvlucht. Ze kwamen in de Franse havenstad Marseille terecht. Daar is een deel van haar familie in een felle brand in een appartement omgekomen. Uiteindelijk is ze _ God weet waarom _ in de Groeningestad beland.”

Communistisch bewind

“De vrouw raakte in een ernstige depressie en had hulp nodig. Ik heb die waar ik kon gegeven. Ze wou terugkeren naar haar vaderland. Maar ik wou me vergewissen van haar afkomst en zo ben ik in 2005 samen met haar voor de eerste keer afgereisd naar haar thuisdorp. Ik heb toen met eigen ogen de armoedige toestand van grote delen van Roemenië gezien. Ooit werd Roemenië de graanschuur van Europa en Boekarest het kleine Parijs genoemd, daar was toen nauwelijks nog iets van te merken. Het communistisch bewind heeft het land zware economische schade toegebracht.”

“Van 1967 tot 1989 heeft dictator Nicolae Ceausescu met ijzeren vuist het land geleid en was er overal een gedwongen persoonsverheerlijking naar het voorbeeld van het Noord-Koreaanse broedervolk”, vertelt Guido gedreven verder. “In 1989 met kerstmis, werd de dictator samen met zijn vrouw Elena na een spontane volksopstand geëxecuteerd.”

“De bevolking herademde en genoot stilletjesaan van de herwonnen vrijheid. Velen hebben het land verlaten, wat onder het Ceausescuregime totaal onmogelijk was. Ook de grote armoede en uitbuiting tijdens en door het regime zorgde voor een grote volksverhuizing. Ongeveer één miljoen Roemenen zou in het buitenland een nieuw leven hebben opgebouwd.”

gehecht aan familie

“Aangezien de Roemenen erg gehecht zijn aan hun familie _ en die is niet beperkt tot hun eigen kinderen, vader, moeder, broers en zussen _ is het niet onlogisch dat Roemenen die reeds stevig in de buitenland gesetteld zijn hun familieleden laten overkomen. Zo is volgens mij ook de Roemeense gemeenschap hier in Roeselare stelselmatig en in snel tempo aangegroeid”, denkt pastoor Guido.

De Roemenen zijn zeer gastvrij als ze je kennen en vertrouwen

“Ondertussen was ik zes keer in Roemenië, de laatste keer in 2016 en heb ik kunnen vaststellen dat het land ondermeer dankzij de steun van de Europese Gemeenschap de moderne tijd is binnengestapt, voornamelijk in de steden. Roemenië is sinds 2007 lid van de EU. Maar het platteland hinkt achterop.”

“De Roemenen zijn zeer gastvrij op voorwaarde dat ze je kennen en vertrouwen”, gaat Guido Van Vlaenderen verder. Wat religie betreft zijn ze voor een groot deel Roemeens-Orthodox. De oudere bevolking spreekt redelijk goed Frans, vroeger de tweede taal op school, terwijl vandaag het Engels de tweede taal is.”

Lekkere wijn

“Bij mijn bezoeken heb ik ook hun lekkere wijn geproefd. Hoewel Roemenië het grootste wijnland van Oost-Europa is, zijn hun wijnen hier nauwelijks te verkrijgen. Dit komt omdat de export vroeger exclusief werd georganiseerd naar de ‘broedervolkeren’ met de Sovjetunie op kop. Anderzijds zijn hun worsten in alle mogelijke vormen en smaken een groot exportproduct.”

Ondertussen is het Roemeense gezin waardoor Guido Van Vlaenderen in 2004 in contact kwam met Roemenië naar Brussel verhuisd en zijn die twee kleine kinderen jongvolwassenen geworden. Leonardo is nu 19 en Yasmina is 18 jaar.

“Ik blijf in nauw contact met die Roemeense familie en bij uitbreiding met de Roemeense gemeenschap en hun land”, besluit pastoor Van Vlaenderen. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier