“Passie voor Bourgognewijn kreeg ik mee van mijn pépé”

© JVGK
Redactie KW

Leven met tweehonderd kilometer per uur, Frédérick Mommerency weet er alles van. De 48-jarige ondernemer is zaakvoerder van Tiger Experience met hoofdzetel in Kuurne, engageert zich binnen de eersteklasser KV Oostende en staat bekend als groot wijnkenner. “Wijn is mijn grote passie. Ik durf stellen dat ik een van de betere proevers van het land ben”, zegt hij.

“Ik ben een relatief open boek”, zegt Frédérick Mommerency als ik hem uitleg wat het opzet van het interview is. Een uurtje later is dat meer dan duidelijk: de naar Izegem uitgeweken Kortrijkzaan heeft dan honderduit verteld over zichzelf, zijn carrière, zijn opvoeding. Op weg van Viva Sara Kaffée, waar het interview plaatsvond, naar de Leieboorden voor de fotoreportage steekt hij de loftrompet over het huidige Kortrijk. “Vincent Van Quickenborne heeft als burgemeester heel goed werk geleverd. Hij staat ook tussen zijn inwoners. Ik hoop dat hij ook de komende zes jaar burgervader van Kortrijk is.”

Jouw sociale leven speelt zich af in de Guldensporenstad, maar professioneel gezien ben je vooral actief in Kuurne?

“In die gemeente is het hoofdkantoor van Tiger Experience gevestigd. Tiger staat voor Telecom, IT, gsm, energie en repair center. Experience wil dan weer zeggen dat er iets te beleven is in onze shops. Klanten worden met de glimlach onthaald, kunnen op hun gemak rondkijken, krijgen alle uitleg… Dat vinden wij belangrijk.”

Eind april haalde je een grote vis binnen: Tiger Experience is nu ook een herstelpunt voor Samsung.

“Dat is heel belangrijk. Samsung zocht een partner die wilde investeren en daarop zijn wij ingegaan. We hebben drie technici aangeworven die heel snel de nodige herstellingen kunnen uitvoeren. Die snelheid is heel belangrijk: 98 procent van de toestellen moet binnen het uur opnieuw feilloos werken. Ook dat kadert in onze service naar de klanten toe.”

Dat zorgt voor veel extra druk?

“Het is vooral een opportuniteit. Heb je een Samsung en is die kapot, dan moest je die vroeger ofwel zelf opsturen, ofwel bij het verkooppunt binnenbrengen. Je was je toestel minstens enkele dagen kwijt. Tijdens dat herstelmoment kan je met een lekkere koffie de nieuwste toestellen en gadgets van Samsung uittesten in onze Samsung Experience Corner.”

Met andere woorden: mensen met een kapotte Samsung moeten gek zijn om niet tot bij jullie te komen?

“Laat me het zo zeggen: toen Samsung de beslissing had genomen om met ons samen te werken voor herstellingen, meldden hun medewerkers dat aan de klanten die belden. Op korte tijd hebben we zo het aantal bezoekers met een derde zien stijgen.”

“Wijn is als muziek. Het ene moment wil je Smells Like Teen Spirit van Nirvana horen, het andere moment de Mattheüspassie van Bach”

Tiger Experience mag dus een gooi doen naar de titel ‘grootste telecombedrijf in België’?

“In business to customer zijn we voor Orange de derde grootste speler in België. In business to business(samenwerking met een ander bedrijf, red.) zijn we zelfs de grootste. Wat Orange betreft is Tiger Experience bovendien de best draaiende winkel van het land. Ik ben dan ook een trotse ceo. Wat ons geheim is? Mijn medewerkers en de klantgerichtheid. Wie problemen heeft met een toestel, kan bij ons terecht. Ook als dat toestel niet in een van onze winkels werd gekocht.”

Behalve telecom en IT hou je je op professioneel vlak ook bezig met wijn…

(snel) “Wijn is mijn passie. Ik ben sommelier wat betreft Franse wijnen en wereldwijnmeester. In Londen behaalde ik aan het Wine & Spirit Education Trust bovendien mijn diploma. Ik durf te stellen dat ik een van de betere wijnproevers van het land ben. Ik heb ook zelf een stuk grond in de Bourgognestreek waarop wijnranken staan. Die leveren jaarlijks acht, negen vaten op.”

In wijnmiddens ben je bekend als Docteur Bourgogne. Wat is het verhaal hierachter?

“Mijn grootvader was vlasmarchand. Hij had in deze regio een aantal stukken grond. In de jaren zeventig kocht hij in het Franse dorpje Agencourt, in de Bourgognestreek een terrein. Op dat land stonden wijnranken. Mijn pépé maakte er zo een gewoonte van om ons als nieuwjaarsgeschenk een fles wijn cadeau te geven. Als jonge knaap vond ik dat maar niets, maar gaandeweg ben ik dat enorm gaan appreciëren.”

Kan je als Bourgognefanaat ook genieten van een Bordeauxwijn?

“Zeker en vast. Ik heb een vrij mooie wijncollectie in mijn bezit en daarin vind je ook wijnen uit de Bordeauxstreek. Maar ik heb het toch veel meer voor de Bourgogne. Ik zie het zo: een Bordeaux kan je klasseren op een schaal van nul tot tien. Een Château Lafite of een Château Latour is absolute top. Bij een Bourgogne kan je quoteren van min vijftien tot plus vijftien. Er zijn heel veel slechte Bourgognes, maar de echt goede zijn top.”

Hoe kan dat?

“Bordeauxwijnen zijn gekoppeld kastelen. In de Bourgognestreek zijn de gronden geklasseerd. Daarom is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar een heel goede wijnmaker. Zij maken of kraken de wijn. Zeker omdat er in die streek maar met één druivensoort wordt gewerkt: de pinot noir. Nog een groot verschil met de Bordeauxstreek, waar een aantal druivensoorten wordt geteeld.”

Hoe en wanneer geniet je het meest van een glas wijn?

(denkt na) “Alles hangt af van het moment. Ik ken mijn mond intussen door en door en weet wat ik allemaal ga proeven als ik een bepaalde wijn drink. Met andere woorden: als ik een bepaalde smaak wil ervaren, dan weet ik welke wijn ik moet ontkurken. Wijn is trouwens als muziek. Het ene moment wil je Smells Like Teen Spirit van Nirvana horen, het andere moment de Mattheüspassie van Bach. Het woordje ‘wijn’ kan je hier trouwens perfect door ‘sigaren’ vervangen.”

Je bent lid van de Cuban Cigar Club Courtriacum.

“Ik ben er Havana-master en onze thuisbasis is La Casa del Habano op de Grote Markt. Intussen ben ik al 38 keer in Cuba geweest. De authenticiteit en de passie waarmee Cubaanse sigaren zijn gemaakt, dat is fantastisch. Elk jaar ga ik samen met Dominique Gyselinck, de zaakvoerder van de La Casa del Habano-vestigingen, naar het Havanafestival om er de nieuwigheden te leren kennen.”

Een goede sigaar, een fijn glas wijn… Een lekkere maaltijd mag daar niet bij ontbreken. En ook daarin ben je een expert?

“Ik ben al een aantal jaar ambassadeur voor Gault&Millau en zit in de Raad der Wijzen. Ik doe dit heel graag en hou van de productkeuken. Kunnen genieten is voor mij heel belangrijk. Dat is ook het credo van de vriendengroep Les Impitoyables waartoe ik behoor. Topondernemers als Joris Ide, Marc Coucke, Frans De Cock en Luc Willems zijn allemaal lid. We komen elke maand samen.”

“Anderhalf jaar lang hebben we als gezin gevochten tegen de kanker van An”

Joris Ide en Marc Coucke waren tot enkele maanden geleden actief bij KV Oostende. Tiger Experience is al twee jaar een van de hoofdsponsoren. Is er een verband?

“Ik ken beiden al een tijd, ze zijn goede vrienden. Ik behartig trouwens twee wijndomeinen voor Joris in de Bordeauxstreek. Twee jaar geleden is Marc naar me toe gekomen. ‘Fred, je moet iets doen bij KVO’, zei hij. Ik heb eerst een klein bedrag geïnvesteerd, maar al snel voelde ik me thuis en sindsdien geef ik me volledig voor deze prachtige club. Ik ben ondervoorzitter van de businessclub en Tiger Experience sponsort jaarlijks een vrij groot bedrag. We zijn een van de hoofdsponsors.”

Coucke en Ide zijn intussen naar Anderlecht. Zal je hen volgen?

“Neen. Ik geloof in KV Oostende en vooral in de aanpak van algemeen directeur Patrick Orlans. Wat hij daar allemaal voor elkaar krijgt… Ik probeer hem daarbij zo goed mogelijk bij te staan.”

Intussen is duidelijk dat je meer dan een bezige bij bent. Heb je eigenlijk nog vrije tijd?

(lachje) “Weinig. Gelukkig heb ik een topmadam. We proberen ook veel samen te doen. Zo gaat An altijd mee naar KV Oostende. Met haar gaat het nu gelukkig heel goed. Ze is heel zwaar ziek geweest. Kanker. Anderhalf jaar hebben we er als gezin samen tegen gevochten. (korte stilte) Ik heb graag de controle over alles, maar dat gaat niet. In mijn leven heb ik al drie zware klappen geïncasseerd, de ziekte van An is er een van. Ook na het overlijden van mijn vader vier jaar geleden na een hartaderbreuk had ik het heel lastig, net als toen mijn oudste dochter 36 uur vermist was. Gelukkig is dat goed afgelopen.”

Tot slot, dit is een Leiegesprek. Wat is je band met de Leie?

“Als kleinzoon van een vlashandelaar ligt het antwoord voor de hand: de Leie was heel belangrijk voor hen: de ‘gouden rivier’ waarin het vlas vroeger lag te roten.”

De tips van Frédérick

Lekker

“Gastronomie is op de eerste plaats een goed gevoel hebben als je het restaurant binnenstapt: een warm welkom van de gastvrouw, een plaatsje krijgen waar je je goed voelt, de juiste producten op het juiste moment aangeboden krijgen… Een ‘natuurlijke’ keuken met een chef die mij oplegt wat ik moet eten, is niet aan mij besteed. Ik trek geregeld naar Messeyne en het Bourgondisch Kruis in Kuurne voor een businesslunch. Voor de fijnere keuken ga ik naar Table d’Amis. Matthieu Beudaert is een topchef met een liefde voor zijn producten. Je zal mij ook regelmatig zien in A Roma als ik Italiaans wil eten of in Oud Walle voor een goeie lunch.”

Mooie plekjes

“Ik kan genieten van de eenvoud en de stilte van het Begijnhof. Dit is en blijft één van de mooiste plaatsen van Kortrijk. Ook het Begijnhofpark met het bijhorende topmuseum 1302 is een echte aanrader. En niet te vergeten: de vernieuwde Leieboorden zijn fenomenaal.”

Reizen

“Italië, Spanje en Frankrijk blijven topbestemmingen, maar ik heb mijn hart verloren aan Cuba, waar alles nog zo authentiek is en waar de tijd is blijven stilstaan. De Malediven, tot slot, is de ideale locatie om te duiken. An en ik zijn er in 1996 op huwelijksreis gegaan en hebben daar de smaak van het duiken te pakken gekregen. Ik heb daarna een tijd niet meer gedoken, tot onze dochters vijf jaar geleden vroegen of ze mochten leren duiken. Nu gaan we regelmatig met vier op pad.”

Shoppen

“Boekhandel Theoria heeft een mooie move gemaakt door te verhuizen naar het prestigieuze gebouw op het Casinoplein. De geur van de boeken, de sfeer… Het is de max. Viva Sara is voor mij ook een topplaats qua beleving. Wat die mensen gerealiseerd hebben in Kortrijk, daar moeten we heel trots op zijn. Ook in La Casa del Tabaco ga ik graag langs. Dat is mijn tweede thuis. Ik ben er lid van de privéclub bovenaan en kan er genieten van een topsigaar. Er is daar een heel mooie lounge, een prachtige humidor en de topproducten van lightning, geuren, kaarsen en scheergerief zijn top.”

Bio

Privé: Frédérick is 48 en getrouwd met An Depuydt. Ze hebben twee dochters. Justine (20) volgt een master business & hospitality management aan de Ecole Hôtelière in Lausanne, Joëlle (17) is aan haar laatste jaar middelbaar aan Nieuwen Bosch Humaniora in Gent toe. Het gezin woont in Izegem.

Opleiding: Volgde zijn middelbare opleiding aan het Jezuïetencollege Sint-Jozef in Aalst. Trok daarna naar de universiteit van Gent en behaalde een master in psychologie.

Loopbaan: Startte in mei 1996 het bedrijf IQ 4 Telecom, sinds 2010 bekend als Tiger Experience. Is ook actief in de wijnwereld.

Vrije tijd: Duiken, gastronomie, golf.

© JVGK