Parochiekerk Dudzele ontsluit haar religieus erfgoed langs digitale weg

Pastoor Carmino Bohez, Martin Van Acker (voorzitter kerkraad), Nico Blontrock, Livia Snauwaert (Vlaams departement Cultuur), Benoit Kervyn, Lothar Casteleyn. © PDV
Redactie KW

Er hing trots in de lucht, donderdagavond in de parochiekerk van Dudzele, bij de voorstelling van het erfgoed van de kerk op www.erfgoedinzicht.be. Vier maanden lang waren een 15-tal vrijwilligers twee dagen per week in de weer met het inventariseren en beschrijven van meer dan 240 objecten.

De voorbije vijf jaar was het team vrijwilligers, aangestuurd door consulent religieus erfgoed Benoit Kervyn en coördinator Lothar Casteleyn, actief in verschillende Brugse kerken. De Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk, zoals de parochiekerk van Dudzele officieel heet, is de vierde kerk waarvan de inventaris online beschikbaar is. Ook van de Sint-Gilliskerk, Sint-Jacobs en de Orthodoxe kerk in de Ezelstraat is het erfgoed digitaal ontsloten.

Torenmonstrans

In zijn welkomwoord vertelde Martin Van Acker, voorzitter van de kerkraad, dat van het inventariseren van de religieuze collectie ook meteen gebruik gemaakt werd om sommige voorwerpen een opknapbeurt te geven. Livia Snauwaert van het Vlaams departement Cultuur, benadrukte op haar beurt het kunsthistorische belang van heel diverse erfgoedstukken in de parochiekerk.

“Niet alleen een processiekruis uit de zeventiende eeuw, een torenmonstrans en een missaal met zilverbeslag verdienen onze aandacht. Sommige stukken werpen een verrassend licht op oude kerkgebruiken. Zo beschikt de kerk over een authentiek ‘schettekot’, een kastje waarin pluimvee of konijnen werden bewaard die na de zondagsmis te koop werden aangeboden ten voordele van arme parochianen”, verduidelijkt zij, “Dit inventariswerk is onschatbaar, de secularisering van onze samenleving maakt kerkelijk erfgoed immers kwetsbaarder dan ooit.”

Eerbetoon

Schepen van Cultuur Nico Blontrock wees op de praktische steun die het stadsbestuur biedt aan het project. Waarna hij ook de gastvrijheid van de kerkraad ter sprake bracht. Pastoor Carmino Bohez herinnerde aan de negentiende eeuwse kazuifel die hij onlangs voor één keer droeg bij een misviering, als eerbetoon aan het werk van de erfgoedvrijwilligers. Die toonden zich bij de afsluitende babbel alweer paraat voor een nieuwe opdracht: “Nu we klaar zijn met de kerk van Dudzele, bereiden wij ons voor op een volgende uitdaging: de kerk van Maria Assumpta in Assebroek!” (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier