PanTheater Nieuwpoort brengt Lof der Zotheid van Erasmus

Raf Janssens, regiseur Paul Houwen, Dominique Antonissen, Ann Vanroose en Brigitte De Cock brengen Lof der Zotheid als maatschappijkritische satire op de planken. © IV
Redactie KW

Het PanTheater voert zaterdagavond 30 maart en zondagnamiddag 31 maart De Lof der Zotheid op. Tekstbewerking en regie zijn zoals steeds van Paul Houwen. Naast de klassieke opvoeringen voor een publiek in een theaterzaal pakt PanTheater in het najaar ook voor dit stuk met huiskamervertoningen uit.

Desiderius Erasmus publiceerde in 1511 De Lof der Zotheid, een satirisch verhaal waarin hij de toenmalige maatschappij nogal gedurfd op flessen trok. Voor het PanTheater een ideale basis om deze satire te bewerken en naar de huidige tijd over te plaatsen.

Allerlei toestanden passeren de revue in een komische interpretatie: advocaten, politici, artsen, nagelstudio’s, de horeca, psychiatrische patiënten, echtelijke ruzies, enzovoort. Het is een ontspannende voorstelling met vaak knotsgekke uitgangspunten.

Kritische satire

Lof der Zotheid is een stand-upcomedy, maar dan gespeeld door vier acteurs: Brigitte De Cock, Ann Vanroose, Dominique Antonissen en Raf Janssens. Paul Houwen bewerkte Lof der Zotheid tot een kritische satire op hedendaagse toestanden. Zoals gewoonlijk staat hij ook in voor de regie.

Zoals gewoonlijk trekt PanTheater na de opvoeringen in Isara met het stuk rond naar toneelzalen in het Vlaamse land. Nieuw is evenwel dat men vanaf oktober Lof der Zotheid ook als huiskameropvoering kan geboekt worden. “Helemaal nieuw is het concept niet”, legt regisseur Paul Houwen uit. “Vier jaar geleden voerden we Ouwe Romeo en belegen Juliette op. Dit was mijn antwoord en bewerking van het alombekende werk van Shakespeare. Met dat stuk trokken we ook langs huiskamers. En dat slaat aan. Het is nu al het vierde seizoen dat we met dit stuk rondtrekken, goed voor een 25-tal opvoeringen. De spelers vinden het heerlijk om nog eens in hun rol te duiken en frissen voor de gelegenheid graag hun tekst op.”

“Nu willen we Lof der Zotheid ook als huiskamervertoning aanbieden. Dat kan vanaf het najaar. Net als Ouwe Romeo en Belegen Juliette leent Lof der Zotheid zich ertoe om in zowel een theaterzaal als in een beperkte ruimte gespeeld te worden. Dit kan gaan van een huiskamer, een vergaderzaal voor verenigingen, ter gelegenheid van de verjaardag van de heer of dame des huizes, een housewarming…”

Zakdoek groot

“De voorstelling duurt een uur en vijf minuten”, zegt Paul. “Zo een huiskamervoorstelling heeft een speciale sfeer. Mensen nodigen zowat 20, 25 mensen uit, de living wordt wat herschikt. Wij spelen bij wijze van spreken op een oppervlakte van een zakdoek groot en het publiek zit nagenoeg bij de spelers op schoot. Best wel gezellig.”

(MVI)

De opvoeringen van Lof der Zotheid vinden plaats op zaterdag 30 maart (20 uur) en zondag 31 maart (15 uur) in centrum Ysara, Dienstweg Havengeul. Toegangskaarten kosten 9 euro. Reservatie voor de vertoningen: 0475 86 91 02.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier