Panna WK-dorp laat bezoekers genieten in het midden van groen perk in Kortrijk

© TV
Redactie KW

Inwoners van Kortrijk zijn sinds begin deze maand twee WK-dorpen rijker. Aan het Schouwburgplein kunnen bezoekers naar goede gewoonte genieten van voetbal op een groot scherm, maar sinds kort is ook De Blauwe Hoeve omgetoverd tot het Panna WK-dorp.

Het domein bevindt zich in de groene omgeving van het park De Blauwe Poort, op een boogscheut van het centrum, maar in het midden van studentenkoten en op wandelafstand van heel wat jongerencafés. Wij legden er onze neus te rade en luisterden naar de gouden raad van enkele hevige fans.

Net naast de koer, waar het 17 vierkante meter grote scherm hangt met boxen, flikkerende lichten en rookmachines voor als de Belgen scoren, ontmoeten we in een rustig stukje groen op houten stoeltjes deze 21-jarige vriendengroep. Ze studeerden samen af op 18-jarige leeftijd aan de toenmalige Pleinscholen en blijven sindsdien contact houden. “Het WK en EK is voor ons een echte bijeenkomst. Dan gaan we samen supporteren en het is de uitgelezen kans om nog eens goed zot te doen met elkaar, want daar is er vaak te weinig tijd voor”, laat Thibault weten.

Op de foto herkennen we vlnr Thibault, Guillaume, Florian, Bruno, Ewaud en Emiel.
Op de foto herkennen we vlnr Thibault, Guillaume, Florian, Bruno, Ewaud en Emiel.© TV

Ook voor Ewaud kan het WK niet lang genoeg duren “Het is zalig om hier in het groen vooraf iets te drinken en bij te kletsen met de maten. Over hoe het vroeger was en hoe het nu is. We zitten hier in het midden van de natuur en dat voelt echt zalig aan. Veel beter dan thuis op de sofa of achter een studiebureau.”

Ook de andere vrienden zijn het erover eens. “Tussen het studeren hoort ontspanning en hoe kan dat beter dan hier? Ik vind de inkleding heel fijn en gezellig. Het doet me denken aan een festival, maar dan zonder groot podium. De organisatie heeft de omgeving echt optimaal benut.”

Florian is daarentegen stilzwijgender en hoopt vooral dat België een goede indruk zal nalaten tijdens het WK “4-0 deze wedstrijd en een plaats in de finale zou heel mooi zijn. Winnen zou top zijn uiteraard, maar dat is nog even afwachten. Tegen Panama zouden ze alvast moeten winnen.”

Op de foto herkennen we vlnr Cetin, David en Geert. Geert draag een shirt naar de symboliek van Mexico, waar de Rode Duivels de vierde plaats wisten te bemachtigen. Hij hoopt dat het dit jaar weer lukt.
Op de foto herkennen we vlnr Cetin, David en Geert. Geert draag een shirt naar de symboliek van Mexico, waar de Rode Duivels de vierde plaats wisten te bemachtigen. Hij hoopt dat het dit jaar weer lukt.© TV

Aan een geïmproviseerde bartafel ontmoeten we de deskundige renovators Cetin, David en Geert. Hun pluimige hoeden zijn nog maar het begin van wat er thuis afspeelt, zo blijkt.

“We kennen elkaar nog maar twee jaar vanop de werkvloer, maar we zijn allebeide hevige voetbalfans. Ook onze huizen zijn versierd en de kinderen en vrouwen supporteren uiteraard stevig mee.”

De afwezigheid van Radja

En wat ze van de keuze rond Radja vinden? “Een onterechte beslissing vinden we. Maar mocht België hierdoor winnen – en als dat ook gebeurt – zullen we ons neerleggen bij de trainer zijn beslissing en beseffen dat hij er goed aan gedaan heeft.”

Vooral Geert is grote fan in het dorp. “Dit is vooral een familie- en belevingsdorp. Je krijgt zelfs gratis gadgets aan de ingang om je te versieren in de Belgische kleuren. Fantastisch toch?”

Tijd voor deze reporter om zich dus ook een gekleurde haardos aan te schaffen in de Belgische kleuren.

Op de foto herkennen we vlnr Louis, Louise en Emile.
Op de foto herkennen we vlnr Louis, Louise en Emile.© TV

Wie het Panna WK-Dorp betreedt, kan zich ook afzonderen in de Radja-corner waar bezoekers de gewoonten van Radja kunnen overnemen zoals sigaren roken, laat de organisator weten. De ideale locatie voor de drie studenten geneeskunde die hun eerste afgelegde examen aan het vieren zijn. “Vandaag hebben we ons eerste examen afgewerkt en daar hoort uiteraard een groot stuk ontspanning bij. We zitten alle drie op kot in Kortrijk en kunnen uitermate genieten van deze sfeer hier.”

De drie studenten geneeskunde hadden deze ochtend het examen farmacologie afgelegd en zullen dus als geen ander weten wat er moet genomen worden als ze morgenochtend met een kater wakker worden.

Heel wat fans waren subtiel en opzichtig verkleed in de Belgische kleuren.
Heel wat fans waren subtiel en opzichtig verkleed in de Belgische kleuren.© TV

“Ik kom hier vooral voor de gezelligheid en het contact met mijn vrienden. Dat er een Radja-corner is, is fantastisch, want ik vind het schandalig dat hij door een tactische zet niet aan beurt mag tijdens dit WK. Zelfs als ze winnen blijf ik het schandalig vinden. Dat zal me echter niet nalaten om de corner te ontdekken en te zien wat men er te bieden heeft”, vertelt Louis.

Fans kijken met volle moed de eerste minuten toe van de wedstrijd. Wat zal volgen is een uitbundig feest.
Fans kijken met volle moed de eerste minuten toe van de wedstrijd. Wat zal volgen is een uitbundig feest.© TV

Het Panna WK-Dorp toont niet alle wedstrijden. Enkel de wedstrijden van onze Rode Duivels, de halve finale en de finale komen aanbod. Je kan er dus slechts 6 tot 8 keer terecht tijdens het wereldkampioenschap. Ook de toegang is volledig gratis.

(Video TV)

https://www.youtube.com/watch?v=IUJV_mo9eUM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier