Pakkend eerbetoon aan verongelukte drummer op festival 'Hardt'

29/10/17 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:24

Met de eerste editie van 'Hardt' in JC Tranzit in Kortrijk zijn de organisatoren geslaagd in hun opzet: een pakkend eerbetoon brengen aan Jelle Tommeleyn. Vooral de eenmalige comeback van zijn band Miava weekte heel wat emoties los.

Pakkend eerbetoon aan verongelukte drummer op festival 'Hardt'

De bandleden van Jelle speelden hun Miava-nummer 'Ignore Alien Orders', terwijl Jelle virtueel meedrumde. © Foto TV

Zaterdag vond in JC Tranzit in Kortrijk de eerste editie plaats van 'Hardt'. De organisatie was in handen van enkele vrienden en familieleden van Jelle Tommeleyn, de 24-jarige drummer uit Torhout die in februari 2016 om het leven kwam bij een ongeval met vluchtmisdrijf in Lichtervelde. De datum was trouwens niet toevallig gekozen. Binnen enkele dagen, op 3 november, zou Jelle zijn 26ste verjaardag gevierd hebben.

Opzet van 'Hardt' was een eerbetoon brengen aan de geliefde muzikant. Dat deden de organisatoren met een combinatie van muziekoptredens en een tentoonstelling. Zo kon je er een pak foto's van Jelle bekijken, maar ook werk van artistieke vrienden van Jelle: van prachtige illustraties tot zelfs een zelfgemaakte houten kano. Op drumvellen konden vrienden en kennissen een boodschap nalaten. Liefhebbers kregen er ook de kans om de nooit uitgebrachte EP 'Birth of a Phantom' van Blackbird Phantom te kopen. De release van die plaat werd indertijd geannuleerd door het plotse overlijden van Jelle. De Torhoutenaar zat immers ook achter de drums van deze Roeselaarse band.

Marc, de vader van Jelle, schrijft een boodschap op één van de drumvellen.

Marc, de vader van Jelle, schrijft een boodschap op één van de drumvellen. © Foto TV

En ook op het podium verwees alles naar Jelle. De aftrap werd gegeven door The Heavy Crown uit Brugge, een andere band waarin Jelle drummer was. Een eerste kippenvelmoment, want ook op de begrafenis van Jelle in februari 2016 werd muziek van The Heavy Crown gespeeld. Ook de twee afsluitende bands, Future Old People Are Wizards en Shht, toonden veel respect voor de betreurde en erg geliefde muzikant.

Emotioneel hoogtepunt van de avond was echter het optreden van het Lichterveldse Comet Street. De band ontstond na het overleden van Jelle Tommeleyn en bestaat uit de resterende bandleden van de groep waar hij al het langst in meedraaide: Miava. De bandnaam verwijst naar de Komeetstraat, waar zich het repetitiekot van Jelle bevond. Speciaal voor de gelegenheid brachten de muzikanten ook drie nummers van Miava. Het was de eerste keer sinds het dodelijk ongeval van hun vriend dat ze die nummers speelden. Ze begonnen met 'Ignore Alien Orders', het nummer waarmee de begrafenis van Jelle vorig jaar aanvatte. Tijdens hun performance was een video te zien van Jelle, die het nummer virtueel meedrumde.

De organisatoren kunnen dan ook terugblikken op een geslaagde eerste editie. De grote opkomst zorgde ervoor dat niks een tweede editie in de weg lijkt te staan.

(TV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!