Overlevers aanslagen Zaventem redden bejaarde dame uit water op Oostende voor Anker

Myriam Gueuns op de plaats, vlakbij de Amandine, waar ze zaterdag op Oostende voor Anker samen met twee andere dames een bejaarde vrouw uit het water redde. (Foto JRO)
Redactie KW

Op Oostende voor Anker viel zaterdag een bejaarde vrouw in het water aan de Amandine. Ze werd gered door drie vrouwen, onder wie de Oostendse Myriam Gueuning (66) en Katarina Viktorsson (33), een Zweedse die in Brussel woont. Beide dames waren samen met een groep slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem in 2016. Bij de redding verloor Katarina de muts van haar grootvader. Die zou ze dolgraag terugvinden.

Myriam Gueuning woont in Oostende en is de echtgenote van voormalig havenkapitein Patrick Vermandel. Bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem was zij in de vertrekhal, op 7,5 m van de plaats waar de tweede bom ontplofte. Ze raakte ernstig gewond, maar is nu grotendeels hersteld. Ze bevond zich op vier meter van de mama van Katarina Viktorsson, die terugkeerde naar Zweden na een bezoek aan haar in Brussel wonende dochter en de aanslag niet overleefde.

Superwoman

“Ik leerde Katarina later kennen via V-Europe, de organisatie van terrorismeslachtoffers in België waar ik bij actief ben”, vertelt Myriam. “Het overlijden van haar mama raakte mij diep omdat we zo dicht bij elkaar waren geweest op het fatale moment, maar ook omdat wij in hetzelfde jaar en dezelfde maand geboren waren. Zo is een vriendschap ontstaan met Katarina. Op Oostende voor Anker gingen wij met een groep slachtoffers van de aanslagen samen op de Outka, ons houten schip, dat altijd aanwezig is op Oostende voor Anker en ter hoogte van de Amandine lag.”

“Als je de hel van Zaventem hebt meegemaakt, dan was dit kinderspel”

“Plots horen wij een plons en geroep. Een bejaarde dame was van de steiger in het water gevallen en aan het verdrinken. Ik had de tijd niet om mijn schoenen uit te doen en sprong in het water. Ook Katarina sprong in het water en Anna van het Franse zeilschip Belem. Katarina bezeerde haar schouder en ikzelf heb nog altijd verlammingsverschijnselen aan mijn linkerhand, een gevolg van de aanslag. Maar op zo’n moment ben je superwoman hé. Wij slaagden erin om de dame weer op het droge te brengen. We kregen daarbij hulp van mensen van de organisatie.”

Red mijn vrouw!

“Die dame moet een verkeerde beweging gemaakt hebben op de wiebelende steiger”, vermoedt Myriam. “Ze werd weggezogen onder die steiger. Het is echt nipt geweest. Na de redding is ze dan overgebracht naar het ziekenhuis. We kenden haar naam niet, maar intussen heb ik via via een mail gekregen van die mensen. Ik probeer nu verder contact op te nemen. Haar voet was niet gebroken, zoals we aanvankelijk dachten, maar enkel gekneusd. Ze is er relatief goed van af gekomen.”

“Ik vergeet nooit de blik van de echtgenoot van die dame: ‘Red mijn vrouw!’, riep hij. Het moet verschrikkelijk zijn om je partner te zien verdrinken en zelf niets te kunnen doen. Die machteloosheid… Ik was gechoqueerd te zien hoe veel struise, jonge heren stonden te kijken, maar het uiteindelijk drie dames waren die in het water zijn gesprongen. Het was niet makkelijk voor ons om die dame uit het water te trekken. Ik heb alle kleuren van de regenboog gezien. We hebben die mevrouw toch maar gered.”

“Misschien heeft het te maken met wat Eric Geboers is overkomen, de motorcrosskampioen die enkele weken geleden is verdronken nadat hij op een waterplas in Mol zijn hond achterna sprong”, denkt Myriam. “Maar er moest toch iemand springen. Als je de hel van Zaventem hebt meegemaakt, dan is dit kinderspel. Het heeft ons anders naar het leven doen kijken. Wij hechten meer waarde aan het leven. En als je zag hoe de echtgenoot van die dame ons bedankt heeft, was het echt de moeite waard.”

Sentimentele waarde

“Alvorens te springen, heeft Katarina haar muts aan de kant gelegd. Het was een muts van haar Zweedse grootvader, een zeiler die nog langs Kaap Hoorn in Zuid-Amerika heeft gevaren, iets wat heel uitzonderlijk is. Katarina hecht heel veel waarde aan die muts en zou hem heel graag terugvinden. Op zich is die muts niet zo bijzonder, maar ze heeft wel een sentimentele waarde. Katarina is echt kapot van het verlies ervan. Zou er iemand zijn die de muts gezien heeft, of misschien meegenomen, niet wetend van wie hij was? Laat ons alstublieft iets weten.”

Wie iets weet over de muts, kan onze redactie contacteren: redactie@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier