Overleden topchef Paul Bocuse leeft voort bij Tieltenaren

Centraal op de foto: Betsy Braekevelt en Carlos De Smet. © Repro LVA
Lieven Vancoillie

De Franse topchef Paul Bocuse overleed een week geleden op 20 januari, maar hij leeft voort in zijn haute cuisinegerechten, zijn boeken en in vriendengroepen die startten rond een tafel in zijn restaurant in de buurt van Lyon. “Al 36 jaar komen we enkele keren per jaar met drie koppels bijeen”, zeggen Betsy Braekevelt en Carlos De Smet uit Tielt.

Het koppel herinnert het zich nog goed en legt de bewijzen op tafel: een album met daarin brieven over de bekendmaking van de winnaars van een wedstrijd, het feestmenu bij Paul Bocuse, de vliegtuigtickets van Sabena richting Lyon én foto’s. Het zal op zaterdag 13 februari 36 jaar geleden zijn dat Carlos en Betsy vanuit Zaventem richting Lyon vlogen. “Een krant organiseerde toen elk jaar een Bocuse-wedstrijd”, schetst Betsy Braekevelt. “Ik vulde het formuliertje gewoon in. Wie niet waagt, niet wint… Het was een leuke verrassing toen ik onze naam op de winnaarslijst zag staan.” En de prijs was niet mis: een vliegtuig- en busreis heen en terug naar Lyon met uitgebreid diner bij de sterrenchef. “Ik kook graag en we hebben beiden interesse in gastronomie, dus we keken er echt naar uit. In die tijd was eten in een sterrenrestaurant trouwens unieker dan het nu is.”

De menu van toen.
De menu van toen.© Repro LVA

“Wat we concreet mochten verwachten wisten we eigenlijk niet, toch waren we niet zenuwachtig”, vult Carlos De Smet aan. “We kregen uitgebreid ontbijt op het vliegtuig en werden vervolgens met een luxe autocar naar het restaurant gebracht. Er waren honderd mensen uitgenodigd en we kregen een plaats aan een tafel met West-Vlaamse winnaars, drie koppels en een vader met zijn dochter. We hadden al plezier op het vliegtuig, later ook in de bus. Het klikte onmiddellijk. Ook aan tafel hadden we heel veel leute. De excellente wijnen zullen wellicht hun steentje bijgedragen hebben…”

Onmiddellijk rijpte bij de koppels het idee om daarna nog af te spreken. Ze doen dat nu al 36 jaar, enkele keren per jaar zelfs. ‘De Bende van Bocuse’ noemen ze het gezelschap dat naast Carlos en Betsy uit Geert Bogaert en zijn vrouw Roos uit Heule en Robert Lescrauwaet en zijn echtgenote Daniëlle uit Varsenare bestaat. “Die afspraak om elkaar regelmatig te zien hebben we in het vliegtuig gemaakt. Er was één vereiste: dat de vrouwen thuis kookten à la Bocuse.

Betsy en Carlos van de 'Bende van Bocuse'.
Betsy en Carlos van de ‘Bende van Bocuse’.© Foto LVA

“Intussen koken de vrouwen niet meer zelf, nee. Na verloop van tijd raakte de inspiratie op en we wilden eigenlijk dat de gastvrouw ook van zo’n avond kon genieten in plaats van de hele tijd achter het fornuis te staan. We zoeken nu goede restaurants in de regio uit om samen te tafelen, maar we hebben nog evenveel plezier als in het begin. Hoe we het restaurant kiezen? Het hoeft niet naar The Jane of het Hof van Cleve te zijn, hoor. Als het maar lekker en verzorgd is, een ontdekking in eigen streek. We mikken op een menuutje van rond de 60 euro. We overdrijven daar ook niet in.”

Niet naar uitvaart

“Naar het restaurant van Bocuse zijn we niet meer geweest”, zegt Betsy met spijt. “We hebben zijn overlijden via het nieuws vernomen en de beelden die in de media verschenen, riepen veel herinneringen op. Ik heb onmiddellijk het album weer uit de kast gehaald. Daniëlle contacteerde me ook al, maar naar zijn begrafenis gaan, dat lijkt ons toch een stapje te ver.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier