Oudste man van België (106) uit De Haan is overleden

© (WK)
Redactie KW

Gustavus Leclercq, de 106-jarige inwoner van De Haan die begin maart nog gevierd werd als nieuwe oudste man van het land, is donderdag in Knokke-Heist overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

Hij verbleef al een week in het AZ Zeno. “Een week of drie geleden werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een bronchitis. Hij heeft eerst even in het AZ Zeno in Blankenberge gelegen, maar werd dan overgebracht naar Knokke-Heist. Daar is Gustaaf donderdag rustig in zijn slaap overleden”, zegt Marleen Schillewaert, die als OCMW-voorzitter in De Haan dicht bij hem stond.

Het verlies kwam volgens Schillewaert hard aan in zijn omgeving. “Zeker voor Nora, zijn levensgezellin en mantelzorgster die hem al 25 jaar met de beste zorgen omringde, is dit een harde dobber. Zijn overlijden kwam uiteindelijk toch ook wel onverwachts: twee weken geleden stond Gustaaf nog op de dansvloer met de Duynedansers, en hij keek enorm uit naar die thuiswedstrijd van de Buffalo’s tegen Anderlecht in de play-offs”, klinkt het.

Oudste man van België (106) uit De Haan is overleden

Afscheid in intieme kring

Gustaaf zou op 2 juli 107 worden. “We hadden hem graag nog eens in de bloemetjes gezet, maar dat zal er spijtig genoeg dus niet meer van komen. Toen hij begin maart de oudste inwoner van het land werd, heeft hij daar wel met volle teugen van genoten. Hij had toen zelfs de courage om ook de oudste vrouw in te halen.”

Gustaaf krijgt een intieme begrafenis. “Dat was zijn wens. Maar we gaan hem met de Duinsenioren wel nog uitgebreid herdenken in het uitvaartcentrum Lambrecht in Blankenberge“, aldus nog Marleen Schillewaert. Die herdenking vindt plaats op donderdag 19 april, om 14 uur.

(WKE)

In maart hadden we nog een gesprek met Gustavus. Lees het hier.

https://www.youtube.com/watch?v=bDfA231LC1w

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier