Oud rusthuis in Langemark wordt decor voor escape game

Redactie KW

Binnenkort krijgt Langemark een escape game. Deelnemers krijgen een uur de tijd om zich via allerlei opdrachten en raadsels te bevrijden uit een ruimte. Vier Langemarkse twintigers namen het initiatief en kregen de toestemming van de OCMW-raad om als locatie het oude rusthuis in de Zonnebekestraat te gebruiken.

Olivier Descamps (25), Brecht Vermeersch (25), Nick Verstraete (25) en Simon Bruynsteen (24), die tevens jeugdbeleidscoördinator is in Langemark-Poelkapelle, zijn de vier twintigers die het initiatief namen voor Escape Room Langemark. “Een goede tien jaar geleden leerden we elkaar kennen via onze basketbalploeg Rapid Langemark“, vertelt Nick. “We raakten goed bevriend. Tegenwoordig spelen we niet meer samen in de ploeg, maar durven we ons wel nu en dan eens wagen aan een escape game. Na één van die escape games speelden we alle vier met dezelfde vraag: ‘Zouden wij dit zelf kunnen maken?’. We dachten dus van wel.”

“Bij het brainstormen over een geschikte locatie leek ons het voormalig woonzorgcentrum perfect te zijn. Toen we polsten bij directeur Matthias Vanderhauwaert bleek die alvast open te staan voor ons idee”, vervolgt Brecht Vermeersch. “Eigenaar van het gebouw is echter het OCMW van Langemark-Poelkapelle. We dienden een aanvraag in bij de OCMW-raad om het gebouw te mogen gebruiken en kregen toestemming.”

“Niet alleen is het voor ons geestig om na te denken over de verschillende opdrachten en raadsel, cultureel is een escape game zeker een meerwaarde voor de gemeente“, pikt Simon Bruynsteen in. “Inwoners van de gemeente krijgen op die manier de kans om het oude woonzorgcentrum nog eens op een heel speciale manier te beleven.”

Veel willen de vier jongeren nog niet prijsgeven over de inhoud van de Escape Room. “Het moet natuurlijk een geheim blijven, anders is het niet leuk meer”, zegt Olivier. “Wel kunnen we zeggen dat het thema ‘gevangenis’ zal zijn. De deelnemers hebben een uur de tijd om dus te ontsnappen uit de ruimte op de tweede verdieping van het vroegere woonzorgcentrum. Na een uur gaat de deur sowieso open en is het spel gedaan.”

“We zijn zo goed als klaar met de voorbereiding. Inspiratie vonden we bij de vele escape games die wel al speelden. Ieper heeft met ‘The Longest Hour’ een escape game van hoog niveau. Wij proberen dat niveau te evenaren”, zegt Brecht. “Doordacht zijn, niets vanzelfsprekend vinden maar vooral teamwork, dat zijn de eigenschappen die de deelnemers een heel eind verder kunnen brengen. Niets is wat het lijkt. Vergeet niet: vrijheid is niet iets wat je gegeven is, dat moet je verdienen.”

De eerste ontsnappingspogingen uit het oude woonzorgcentrum zullen plaatsvinden vanaf zaterdag 14 april. Boeken kan nu al op de website www.escaperoomlangemark.be. De kostprijs hangt af van het aantal deelnemers een gaat van 15 euro per persoon voor teams met zes personen tot 20 euro per persoon als het team slechts drie personen telt.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier