Oud-pastoor Paul Wullepit overleden in Izegem

Redactie KW

Priester Paul Wullepit is op 89-jarige leeftijd overleden in het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem. Hij woonde laatst aan het Kerkplein in Rumbeke. Vorige zomer is hij ziek geworden en moest dan in november noodgedwongen zijn intrek nemen in het Sint-Henricusrusthuis in Rumbeke.

Paul Wullepit was de jongste in een kroostrijk gezin van 12 kinderen in Hooglede, waar zijn ouders een landbouwbedrijf en maalderij uitbaatten. Het was ook een uitgesproken christelijk gezin, want drie zonen en twee dochters volgden een religieuze roeping. Naast Paul waren ook Jozef (+1962) en Frans (+2014) priester; Anna (+2008) en Julia (+2013) traden binnen bij de Zusters van Liefde in Heule en werden missiezuster in Congo. Antoon Wullepit, de zoon van broer Godfried, is nu deken in Oostende.

Zelf studeerde Paul Wullepit eerst aan het Kleinseminarie in Roeselare en trok dan naar het Grootseminarie in Brugge. In 1953 werd hij door Mgr. De Smedt tot priester gewijd. Hij was eerst twaalf jaar leraar aan het Sint-Jozefscollege in Izegem. Van 1965 tot 1978 was hij vervolgens medepastoor in Bellegem. In die periode was hij ook 20 jaar gewestproost van de Landelijke Gilde en KVLV in het Kortrijkse en ook 10 jaar gewestelijk KLJ-proost. In 1978 werd hij pastoor van Lendelede (in opvolging van Leo Maes die de dood vond bij een ongeluk). Na 16 jaar ging hij er in 1994 met pensioen en verhuisde naar Rumbeke, waar hij nog tot 2006 actief was als wijkpriester van de wijk Vossemolen. Hij vierde er in 2003 zijn gouden priesterjubileum. In Rumbeke woonde hij geruime tijd samen met wijlen zijn broer-priester Frans en met zijn zuster Margaretha. Zij is 97 en nu de enige nog in leven van het gezin en verblijft ook in het wzc Sint-Henricus in Rumbeke.

Rode draad in de loopbaan van pastoor Wullepit was wel het herstellen of renoveren van kerken of kapellen. Hij begon al in Bellegem met de kapel op de Kattenberg en toen hij in Lendelede aankwam, kreeg hij van de bisschop de opdracht om er de bouwvallige kerk op te frissen, wat hij met succes deed. Hij moderniseerde ook de zijkapel en zorgde voor de restauratie van het orgel. In Rumbeke liet hij ook de Sint-Julianakapel (Vossemolen) herstellen (die intussen tien jaar geleden buiten gebruik gesteld is). In totaal heeft hij 12 kerken of kapellen nieuw leven ingeblazen.

De afscheidsviering vindt plaats op woensdag 31 januari om 10.30 uur in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke. Hij wordt daarna begraven in zijn geboortedorp Hooglede.

(NOM-Begr. Depoorter)