Opvolgers brengen hulde aan Gino Derveaux met voetbaltornooi

Youssef en Younes El Haddaji organiseren zaterdag mee de Memorial Gino Derveaux. © JVGK
Redactie KW

Op zaterdag 5 mei vindt op de terreinen van SV Kortrijk de derde Memorial Gino Derveaux plaats. Een eerbetoon aan de in 2015 overleden Kortrijkzaan. Gino was de drijvende kracht achter de Red Side Academy. Met zijn voetbalproject hield hij honderden jonge spelertjes weg van de straat.

Younes El Haddaji speelde sinds zijn negende bij de Academy. Ondertussen is hij 21 jaar en blies hij het levenswerk van Gino nieuw leven in. “Ik merkte dat na het overlijden van Gino – en het stilvallen van zijn initiatieven – heel wat jonge gasten op het slechte pad geraakten“, vertelt hij. “Dat deed mij pijn, ik kon het niet langer aanzien. Ik moest er iets aan doen.”

Mede dankzij de geldprijs verbonden aan ID-City, breidde Younes een vervolg aan Gino’s verhaal. “Voor mij was het een droom die uitkwam. Ook mocht ik de prijs niet gewonnen hebben, zou Red Side terugkeren. Ik wilde al het mogelijke doen om aan fondsen te geraken. Met de 5.000 euro konden we ballen, hesjes of bekers voor tornooitjes kopen. Allemaal zaken die veel geld kosten. Wat Gino voor de jeugd hier deed was echt uitzonderlijk… Zeker als je weet dat hij veel uit eigen zak betaalde.”

Zeven dagen op zeven

Spreek jongeren uit de buurt van de Vtex-site aan over Gino en je komt met honderd-en-een verhalen terug. “Soms wilden zo veel spelertjes meedoen dat hij er een hele groep moest naar huis sturen en hen vroeg om later terug te komen. Hij was enorm populair, overal graag gezien.” Youssef, de tweelingbroer van Younes, trekt mee aan de kar van de memorial. “Gino heeft een enorme invloed gehad, op honderden jongeren uit de buurt. Hij was zeven op zeven bezig met zijn voetballers, altijd op een positieve manier. Racisme was niet aan de orde. Iemand die verkeerde opmerkingen maakte, werd de deur gewezen.”

Gino Derveaux.
Gino Derveaux.© a-JVGK

Lhoussaine Ait-Bazine (23) haalt het werk van Gino Derveaux aan als een van de bepalende factoren in zijn integratieproces in België. Vandaag studeert hij sociaal werk aan Vives. “Ik wil mensen helpen, net zoals Gino dat kon. Hij probeerde altijd rekening te houden met iedereen, ook tijdens de wedstrijdjes. We speelden toen vijf tegen vijf, tot een ploeg twee keer scoorde. Op die manier kon de volgende wedstrijd snel beginnen en kwam iedereen aan de beurt.”

Onder leiding van Younes en Lhoussaine komen wekelijks tientallen kinderen en jongeren samen. “Vanaf september willen we zowel de -16- als de +16-jarigen twee keer per week kunnen laten sjotten. We merken dat daar veel vraag naar is. Ook de oudere generatie, die Gino zelf hebben gekend, toont trouwens interesse om opnieuw naar Red Side te komen.”

Panna-tornooi

Komend weekend, op 5 mei, organiseert de Red Side Academy samen met voetbalclub SV Kortrijk en het buurtwerk de Memorial Gino Derveaux. “De hele dag vinden doorlopend wedstrijdjes plaats, gewoon voor de fun, zonder klassementen. Daarnaast is ook heel wat randanimatie voorzien, zoals een panna-tornooi. Daarbij is de bedoeling om de bal door de benen van de tegenstrever te spelen. Iets waar sommige gasten heel bedreven in zijn“, glimlacht Younes. “Om 12 uur is een minuut stilte voorzien ter nagedachtenis van Gino. Het wordt een emotionele dag, dat sowieso. Maar Gino verdient dat.” (DVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier