Oprichter van Brugs immokantoor Clevers bezweken op familiefeest

René was een fervent supporter van Club Brugge. © Repro PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Wat een mooi feest moest worden voor de 80ste verjaardag van zijn neef, eindigde voor René Clevers (72) en zijn familie in een drama. De loodgieter op rust en oprichter van Clevers Immobiliën werd tijdens het feest onwel en stierf aan de gevolgen van een hartaderbreuk. “Het zal zo stil zijn in huis”, treurt zijn weduwe Diana Geldof.

Een feest in mineur: dat is wel het minste wat je kan zeggen over wat er zich op zaterdag 10 november afspeelde in restaurant en loungebar B-In op de site Oud Sint-Jan in Brugge. Diana Geldof (63) en haar echtgenoot René Clevers (72) waren er uitgenodigd op het verrassingsfeest voor de tachtigste verjaardag van Renés neef Georges Vanpachtenbeke. Het noodlot sloeg echter keihard toe.

“Iedereen was in opperbeste stemming”, vertelt Diana. “Een muziekgroepje daar speelde een foxtrot. René danste altijd heel graag en vroeg me om mee te gaan dansen, ook al stond er eigenlijk nog niemand anders op de dansvloer. Na het dansen gingen we weer aan tafel en Réne gaf me nog een kus op de mond. Maar toen ging het helemaal verkeerd …” (vecht tegen de tranen)

Verpleegster en dokter

“Na het voorgerecht zei René dat hij zich niet goed voelde en naar het toilet wilde”, vervolgt Diana. “Ik wilde hem begeleiden, maar hij zakte onderuit. Met alle kracht probeerde ik hem recht te helpen, maar hij woog meer dan 100 kilogram, dus dat was quasi onmogelijk. Een verpleegster in de zaal snelde toe om me te helpen. René had ondertussen het bewustzijn verloren.”

“In de zaal ernaast waren toevallig een dokter en nog een verpleegster aanwezig en zij kwamen ook helpen. Ze dienden mond-op-mondbeademing en hartmassage toe, maar het hielp allemaal niet. Ook de mensen van de mug konden niet veel meer doen. Ik heb mij op René gesmeten en hem gesmeekt om wakker te worden, maar er zat niets van leven meer in hem. Een hartaderbreuk … En dan moesten we dat nieuws ook nog eens gaan melden aan zijn 97-jarige moeder, die in een rusthuis verblijft. ‘Het had ik moeten zijn in plaats van René, zei ze.”

Het verdriet is immens bij Diana, dat wordt al vlug duidelijk als ze ons bij haar thuis in Zuienkerke ontvangt. Ook haar diepbedroefde dochter Isabelle en schoonzoon Bruno zijn er aanwezig om hun (schoon)moeder te steunen.

“We stonden vaak te dansen in de woonkamer. Als twee verliefden, dolgelukkig” (zijn weduwe)

“We waren liefst 37 jaar samen, van in 1981, en zijn getrouwd in 1985. Ik ben afkomstig van Diksmuide, maar volgde avondschool in Brugge en door gemeenschappelijke vrienden kwam ik met René in contact”, zegt Diana. “Het klikte direct met René, een echte Bruggeling, een warme mens met heel veel humor. Hij wilde ook altijd iedereen helpen. Al lachend zei hij vaak dat hij eigenlijk beter Gevers zou heten in plaats van Clevers.”

René Clevers begon met werken op zijn veertiende en richtte het Loodgietersbedrijf Clevers bvba op. Hij deed ook dakwerken en was een goede schrijnwerker. “Hier in huis heeft hij enorm veel zelf gebouwd. Renés handen waren echt goud waard. Clevers Immobiliën, met kantoren in Brugge en Blankenberge, komt voort uit zijn bvba Clevers, dus hij stond aan de wieg van het huidige vastgoedkantoor. Ik heb de dagdagelijkse leiding over het kantoor, maar René speelde achter de schermen altijd een heel belangrijke rol”, zegt Diana. “Zijn technisch inzicht en zijn vaardigheid om ieder probleem, van een kapotte boiler tot een lekkende kraan, snel te verhelpen waren ook voor de werking van het vastgoedkantoor van grote waarde.”

Dochter Isabelle vult aan: “Mijn vader maakte indruk op iedereen met wie hij in contact kwam. Op een feest wilde bijna iedereen rond hem zitten omdat hij zo’n goed verteller was en altijd voor ambiance zorgde.”

Club Brugge

René stond ook bekend als een fervent supporter van Club Brugge. Samen met Diana was hij altijd trouw op post in het Jan Breydelstadion. “Op de tribune zullen ze hem als een van de grootste ambiancemakers ook wel erg missen”, weet Diana.

René en Diana in betere tijden.
René en Diana in betere tijden.© Repro PDV

De weduwe neemt ons mee naar de originele jukebox die René een jaar geleden kocht en laat zijn lievelingslied spelen: Maintenant Je Sais van Jean Gabin. “Niemand weet dit, maar wij stonden hier vaak in de woonkamer te dansen, als twee verliefden, dolgelukkig … Nu zal het stil zijn in huis. Ik zal hem zo missen, mijn grote steunpilaar …”

Er wordt afscheid genomen van René Clevers op maandag 19 november om 11 uur in de aula van crematorium De Blauwe Toren. Onze redactie biedt de nabestaanden haar oprechte blijken van medeleven aan.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier