Oppositie stelt toekomst kerken in Kuurne in vraag: “Kunnen we niet creatiever zijn?”

De Sint-Michielskerk op het Marktplein in Kuurne. © OV
Olaf Verhaeghe

Krijgen de kerken van Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina binnenkort nieuwe (neven)bestemmingen? De kans bestaat. Op de gemeenteraad van donderdag lagen de rooskleurige jaarrekeningen van de kerkfabrieken op tafel. Toch liet oppositiepartij Nieuw Kuurne een ballonnetje op over de toekomstmogelijkheden van de gebouwen.

Geert Veldeman, fractieleider van Nieuw Kuurne, loofde de kerkfabrieken voor hun inspanningen, maar stelde zich tegelijk vragen bij de toekomst van de gebouwen. “Als we de toelages voor de kerkfabrieken in Kuurne vergelijken met de subsidies die sport, cultuur, jeugd en feestelijkheden krijgen, dan merken we een opvallend verschil“, stelde hij.

“Er komt minder en minder volk naar de wekelijkse mis, begrafenissen niet te na gesproken. De aandacht voor jeugd, cultuur en sport waaraan wel massaal geparticipeerd wordt, moet de duimen leggen voor de kerkfabrieken. Is het dan nog gewettigd om deze gebouwen in dezelfde proportie als nu in stand te houden? Zijn de kerken niet te geldverslindend? En kunnen we niet creatiever omspringen met de bestemming van de gebouwen?

Kerkenplan ligt op tafel

Jan Deprez, schepen van Kerkfabrieken voor CD&V, gaf toe het om grote bedragen gaat, maar kadert de toelagen: “Een groot deel gaat naar het afbetalen van leningen die de kerkfabrieken zelf aangingen. De gemeentelijke bijdrage is bovendien voor een groot deel wettelijk vastgelegd. Naar de toekomst toe erken ik dat we de oefening moeten durven maken. We moeten kijken hoe we de gebouwen an sich om kunnen gaan.”

Ook schepen van Patrimonium en Gebouwen Ann Messelier (CD&V), in de vorige bestuursperiode bevoegd voor de kerkfabrieken, nam kort het woord. “Het is in de eerste plaats de Kerk zelf die bepaalt of en hoe men het gebouw blijft gebruiken“, zei ze. “Als gemeente ben je echter niet alleen baas over de bestemming van de kerken. We hebben nu ook een nieuwe pastoor en hij gaf al aan dat het niet evident is om met een kleine groep te voorzien in het onderhoud en de dagelijkse werking. De opmaak van een kerkenplan ligt op tafel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier