Opnieuw een ‘Mars tegen zinloos politiegeweld’ in Roeselare na dood Lamine Bangoura

Redactie KW

Vrienden en familie van Moise ‘Lamine’ Bangoura organiseren een tweede ‘Mars tegen zinloos politiegeweld’, op zaterdag 19 mei aan het station in Roeselare. Via Facebook wordt opgeroepen tot deelname, er wordt tussen de 500 en de 1.000 man verwacht.

Organisator van de mars zijn Jo Mukenge, Valentino en Laurena Benfante, en Jamal Qnioun, erg bekend in Kortrijk om zijn inzet voor de vluchtelingen. Ze vragen met aandrang de resultaten bekend te maken van de lijkschouwing, die vorige woensdag is gebeurd. De 27-jarige Moise ‘Lamine’ Bangoura stierf maandagmiddag ter plekke nadat hij door agenten van de politiezone Riho in de boeien werd geklonken omdat de man wil te keer ging bij de uitzetting uit zijn sociale huurwoning van het OCMW.

De federale politie voert een onderzoek naar de feiten en liet weten dat er tot nader order geen sprake kan zijn van politiegeweld. Maar de actievoerders zien dit anders : “De politie kwam erbij en heeft dit niet op een vreedzame manier opgelost. Op het gezicht werden ernstige letsels van slagen en verwondingen werden vastgesteld. Lamine werd dus slachtoffer van overmatig politiegeweld dat heeft kunnen leiden tot de dood. Er is daarenboven momenteel geen enkel bewijs dat Lamine zou overleden zijn aan een hartaanval.”

“Zowel politie als het gerecht geven niets van nuttige informatie vrij. Het is een louche zaak die niet zomaar in de doofpot mag belanden. Daarom vragen wij aan vrienden, familie en naasten om op zaterdag 19 mei op een behoorlijke manier een mars door Roeselare te houden. We vragen u ook het niet gewelddadig te maken uit respect voor Lamine en ons niet te verlagen tot hun niveau. Ik hoop dat het zal ogen openen en het zal leiden tot het ingrijpen van het gerecht. Want dit verdient niemand.”

Burgemeester Kris Declercq stelt nog niet op de hoogte te zijn van dit evenement en stipt aan dat betogingen altijd moeten worden aangevraagd.

Woensdagavond was er al een stille wake aan het huis van Lamine in de Mezenstraat. Zo’n honderd mensen woonden die bij. Een paar tientallen heethoofden draaiden daarna nog af naar het politiekantoor in Roeselare, waar ze een ruit ingooiden. De politie hield zich afzijdig om een escalatie van agressie en geweld te voorkomen.

De nabestaanden dienden tegen de politie ondertussen ook een klacht met burgerlijke partijstelling in. Dit wordt bevestigd door het parket, dat zich verder onthoudt van alle commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier