Opnieuw commotie rond horecazaak Helvetia in Bredene

Pascal en Heidi met dochter Guapita-Blue-Bell bij de ondertussen bij hun voormalige horecazaak. © JRO
Redactie KW

Onlangs brachten we in De Zeewacht het verhaal van Heidi Burvenich (45) en Pascal Vanderwal (51). Het koppel baatte een horecazaak uit in Bredene die eigenlijk nooit als horecazaak mocht uitgebaat worden. Nu staat de zaak opnieuw als horecazaak te huur.

Om de zaak uit te baten betaalden ze in juli 2017 30.000 euro overname aan de toenmalige uitbater. Hun grote droom ging in vervulling, maar die droom werd al snel een nachtmerrie. De zaken liepen goed in de Helvetia, het restaurant van Pascal en Heidi. Daarom besloot het koppel om de keuken te verbouwen.

Dan begonnen de problemen. Er was geen elektriciteitsplan aanwezig en ook de afzuiging bleek niet in orde te zijn. Daardoor werd het pand afgekeurd om als horecazaak uitgebaat te worden. Een grote streep door de rekening van het koppel. Daarop stapte het koppel naar de rechter, maar die besliste om het pand te sluiten. In de toekomst zou het niet meer als horecapand uitgebaat kunnen worden. Weg geld, weg droom.

‘Horecazaak te huur’

Groot was de verbazing van Heidi en Pascal toen ze deze week opnieuw een bord aan de Helvetia zagen hangen met ‘Horecazaak te huur’. “Onvoorstelbaar. Zo zie je dat de brouwerij de regels gewoon aan hun laars lapt”, reageert Heidi geschokt. “Wij moesten ons pand sluiten en zij proberen het doodleuk opnieuw als horecazaak te verhuren. Hoe onrespectvol kan je zijn?”

Het handelspand staat inmiddels opnieuw als horecapand te huur.
Het handelspand staat inmiddels opnieuw als horecapand te huur.© JRO

Ook de gemeente reageert verbaasd. “We hebben inderdaad vastgesteld dat het pand opnieuw als horecazaak te huur aangeboden wordt en hebben meteen een brief opgesteld gericht aan brouwerij Keersmaeckers”, vertelt algemeen directeur van de gemeente Bredene, Yannick Wittewrongel.

“Daarin verzoeken wij de eventuele kandidaat huurders duidelijk en ondubbelzinnig te informeren dat het pand niet geschikt is voor alle horeca activiteiten, aangezien het pand enkele beperkingen vertoont. Het gebouw werd destijds verhuurt als handelspand conform het Bijzonder Plan van Aanleg dat toen van toepassing was. Intussen is de regelgeving ruimtelijke ordening zo aangepast dat een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de functies ‘handelszaak’ en ‘horeca’. Het pand moet zowel ruimtelijk als naar inrichting toe geschikt zijn om als horecazaak uitgebaat te worden.”

Geen brief van de gemeente ontvangen

Bij brouwerij Corsendonck wordt ontkend dat een brief werd ontvangen van het gemeentebestuur. “Als de volgende uitbater er een brasserie wil van maken, dan is er geen enkel probleem”, reageert Francois Keersmaekers van de brouwerij. “Willen de nieuwe uitbaters er een restaurant uitbaten, dan kan dat ook. Alleen moet er dan een luchtafvoerbuis via de kelder voorzien worden. Van een brief van de gemeente Bredene is momenteel nog geen sprake. Misschien moet die nog toekomen.”

Volgens Heidi en Pascal is een afvoerbuis via de kelder onmogelijk. “De gerechtsexpert was duidelijk. De uitlaatgassen worden naar binnen getrokken laten niet toe om een afvoerbuis via de kelder te voorzien. De gerechtsexpert heeft ons dat verboden. Anders was voor ons de zaak toch simpel opgelost? De brouwerij doet gewoon wat ze willen. Wij waren ook gewoon een bistro. Er mag in het pand geen gefrituurde voeding geserveerd worden, want er is geen pulsie en extractie kanaal. Dat staat zwart op wit in het rapport van de gerechtsexpert. Nu, ze doen maar. Het kan alleen maar onze rechtszaak ten goede komen.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier