Opnames voor documentaire bij Aartrijkse boerderij

Initiatiefnemers Bart Vergote en Luc Neyens zijn beiden boer. © Foto BC

In zaal Jonkhove in Aartrijke kan je op 8 maart de documentaire ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’ gaan bekijken. “Er worden zes Vlaamse gezinnen gevolgd. De documentaire toont het leven zoals het echt is op een boerderij. Wij zijn blij dat we eens op die manier naar buiten kunnen komen. Het moet tenslotte niet altijd kommer en kwel zijn”, aldus initiatiefnemers Bart Vergote en Luc Neyens.

Varkenshouder en gemeenteraadslid Bart Vergote uit de Brugsestraat in Aartrijke en aardbeienteler Luc Neyens uit de Zabekestraat in Aartrijke hebben alle landelijke verenigingen uit Groot-Zedelgem warm gemaakt om deze filmavond op vrijdag 8 maart te organiseren. “Maar natuurlijk zijn niet enkel de mensen uit het land- en tuinbouwmilieu welkom op deze filmavond. De documentaire is voor iedereen bedoeld, want er wordt een beeld geschetst over hoe het er werkelijk aan toe gaat op een boerderij. Het leven zoals het echt is met andere woorden“, begint Bart Vergote. “We komen dikwijls negatief in de media: als het te droog of te nat is, over de prijzenpolitiek of over de tegenslagen. Maar het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Wat hebben we verdiend vandaag?, waarvan wij trouwens de West-Vlaamse première hebben, toont de werkelijkheid.”

Voor de documentaire werden zes landbouwgezinnen uit Oost-Vlaanderen anderhalf jaar gevolgd. “Of ze ons ook zouden mogen vragen voor een West-Vlaamse versie? Ik zou dat 200 procent zien zitten, maar mijn vrouw niet vrees ik”, lacht Luc.

“Ik heb Cathérine Moerkercke en haar ploeg van het VTM-programma Cathérine vorig jaar uitgenodigd naar ons varkensbedrijf naar aanleiding van beelden van wanpraktijken en mishandelde dieren die dierenrechtorganisatie Animal Rights vorig jaar verspreidde. Ook met het idee om te tonen hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat in onze stiel. Het is belangrijk dat we ons positief blijven tonen. Landbouwers zijn tenslotte een levensnoodzakelijke schakel in de voedselketen”, pikt Bart in. “Ik vind het heel belangrijk ook dat mensen voeling blijven hebben met onze sector. Een of twee generaties geleden was iedereen nog landbouwer of stamde hij of zij af uit een landbouwfamilie. Vandaag behoren landbouwers tot een minderheidsgroep. Dat is op zich niet erg natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat mensen een correct beeld hebben van onze sector. Net daarom zijn wij zo blij met deze documentaire”, vervolgt Luc.

De documentaire werd gemaakt door Victoria Deluxe, een organisatie die zich inzet om stereotiepe beeldvorming te doorbreken die over talloze onderwerpen en minderheidsgroepen wordt gehanteerd.

Boeren op kruispunt

De opbrengst gaat trouwens naar ‘Boeren op een kruispunt’, een organisatie die landbouwers ondersteunt die het financieel moeilijk hebben en helpt zoeken naar oplossingen.”

Iedereen is welkom in zaal Jonkhove, Aartrijksestraat 9 in Aartrijke op vrijdag 8 maart om 20 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro en daarin zit ook een drankje inbegrepen. Inschrijven is niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier