Opmerkelijk (bouw)idee: “Zeebrugge is ideaal voor eerste verticale stad”

Ivan Tiest beseft wel dat zijn concept zeer duur is: "Maar het zal de stad Brugge ook veel opcentiemen en taksen opbrengen. Het kan enkel lukken als er een groep investeerders dit samen financiert." (gf)
Stefan Vankerkhoven

Ivan Tiest heeft met ‘City One-City Park. De Verticale Stad’ een opmerkelijk concept uitgedokterd dat wonen, werken, winkelen en gezond oud werken combineert. Hij pleit voor appartementsgebouwen met 37 verdiepingen, ter grootte van een voetbalveld, in Zeebrugge en doet een oproep naar groepen investeerders om deze nieuwe vorm van wonen te financieren.

Ivan Tiest (74) is afkomstig uit Antwerpen, maar zijn liefde voor een Brugse vrouw Jeannine De Keyser dreef hem naar Brugge. Het echtpaar woont nu al vijf jaar in een flatgebouw langs de Baron Ruzettelaan in Assebroek.

Het is in zijn nieuwe woonst dat deze gewezen werknemer van de commerciële afdeling bij Roularta zijn ideeën opdeed. “Dagelijks zie ik hoogbejaarde buren, die in de nabijgelegen flats wonen, met hun rollator moeizaam in weer en wind naar de Aldi stappen. Dat bracht mij aan het denken: waarom zou er op de benedenverdieping van een groot flatgebouw geen superette kunnen komen, zodat die mensen de deur niet uit moeten om hun boodschappen te doen?”, stelt Ivan Tiest.

Files

Deze gepensioneerde Bruggeling analyseerde de huidige grote problemen: mobiliteit, gezondheidszorg, tewerkstelling en wonen: “Mijn concept City One is een oplossing voor al die vraagstukken: een project die al die taken in één gebouw verenigt. Wonen en werken! Ik heb zelf jarenlang als commercieel vertegenwoordiger de baan gedaan. Met al die files op onze snelwegen sta je gemiddeld één dag per week stil in het verkeer. Dat is tijd die je kwijt bent voor je werkgever én voor je gezin.”

Eenzaamheid

“Daarnaast is er de problematiek van de eenzaamheid. Vorig jaar zijn er in Brugge in één week tijd vier lichamen gevonden van mensen die in grote eenzaamheid gestorven zijn. Zij lagen blijkbaar al weken dood in hun flat en niemand wist het. We vervreemden zo van elkaar!”

“Als je in een appartementsgebouw één verdieping voorbehoudt voor zorg, met een huisartsenpraktijk, een kinesist, een pedicure, een kapsalon en een tandarts, kun je de bewoners gezonder oud laten worden. Uiteraard dienen sommige flats aangepast te worden aan de noden van ouderen, minder mobiele mensen en personen met een beperking.”

Opmerkelijk (bouw)idee:

Ivan Tiest ziet Zeebrugge als dé plek om zijn nieuw concept van wonen een verticale stad te realiseren, omdat de haven met 1.500 vacatures zit. “Ik denk echt aan een appartementsgebouw ter grootte van bijna twee voetbalvelden (237.306 m²), 216 meter hoog, met 37 verdiepingen, 665 flats voor 1.640 personen. Zeebrugge zit met een woonnood opgezadeld, zeker nu er onteigeningen gepland worden voor de bouw van de nieuwe zeesluis.”

Mijn concept is minder ‘zot’ dan het idee om in dorpen flats te bouwen door de betonstop

“In het flatgebouw kunnen zich ook enkele kantoren zich vestigen. Ik neem aan dat niet alle jobaanbiedingen in de haven voor dokwerkers zijn, maar ook voor administratieve functies. In plaats van hun werknemers een bedrijfswagen te geven, zouden die firma’s kunnen tussenkomen in de huur van en flat. Het lost de mobiliteitsproblemen op en zorgt voor minder fijn stof en CO2 uitstoot: de mensen werken in het flatgebouw waar ze ook wonen. Ze moeten zich niet meer verplaatsen. Het project voorziet trouwens ook een bedrijfsrestaurant en een crèche in het gebouw.”

“Een of twee verdiepingen kunnen ook ingevuld worden als winkelcomplex. De middenstand van Zeebrugge is aan het verdwijnen. Een nieuw shoppingcenter kan de inwoners van Zeebrugge, Lissewege en Zwankendamme aantrekken. En voor het sociaal leven, tegen de vereenzaming, kan men eveneens een verdieping voorbehouden: zaaltjes voor kaartersclubs, kooklessen en amateurtoneelvoorstellingen.”

Kangoeroewonen

Twee appartementen, met verbindingsdeur, kun je inrichten als kangoeroewoning, waarbij ouders en kinderen hun privacy hebben. Als de ouders sterven, kunnen de kinderen de verbindingsdeur afsluiten en de andere flat verhuren.”

“Op het dak hoort een panoramisch restaurant, een moestuin en een landingsplaats voor een helikopter, zodat de mughelikopter er snel mensen in kritiek toestand kan evacueren. Uiteraard horen er zonnepanelen op een van de zijkanten van het torenhoge gebouw, dat zelf voor zijn energie moet kunnen instaan.”

Gek?

Volgens onze gesprekspartner is zijn idee niet zo gek: “Vroeger investeerden bedrijven ook in huizen voor hun arbeiders. Denk maar aan Glaverbel dat in Zwankendamme huisjes liet bouwen voor haar personeelsleden. Overigens is mijn concept minder ‘zot’ dan het idee om in dorpen flats te bouwen door de nakende betonstop. Dat zal enkel voor nog meer files zorgen, want in die dorpen is er onvoldoende werkgelegenheid en moet iedereen met de auto naar ‘t stad.”

duur

Ivan Tiests concept lijkt wel een ‘braver’ doorslagje van de futuristische plannen voor de steden van de toekomst, die de Amerikaanse urbanisten van Skidmore, Owings & Merrill (SOM) onlangs in opdracht van het internationale tijdschrift National Geographic uittekenden. Maar zijn project toont aan dat ook West-Vlamingen nadenken over wonen in 2050. Ivan Tiest beseft wel dat zijn concept zeer duur is: “Maar het zal de stad Brugge ook veel opcentiemen en taksen opbrengen. Het kan enkel lukken als er een groep investeerders dit samen financiert. Banken zouden hun spaargelden kunnen aanspreken en certificaten verkopen, die recht geven op 1,5% interest. Men kan aandelen verkopen.”

“In feite zouden mensen uit verschillende branhes samen een City One Investment Group moeten uitbouwen om het project te realiseren. Of ik daarbij ben of niet, speelt geen rol. De kans bestat dat het pas na mijn dood gerealiseerd wordt. Maar ik wil de maatschappij iets teruggeven.”

“Er is nood aan politici die op langere termijn denken, verder dan de volgende verkiezingen! Men moet af van het principe dat er geen extra hoogbouw meer aan de kust mag. Bouwpromotor Bart Versluys zegt ook dat we aan onze kust, net als in Dubai, wolkenkrabbers moeten bouwen. ‘t Gebeurt in Londen en Shangai. Waarop wachten wij? Voor investeerders zal het City One per m² veel meer opbrengen dan huizen die meer groen inpalmen. Het spreekt vanzelf dat die nieuwe Verticale Stad moet omringd worden door grote parken en dus meer groen behoudt.”

Info: www.cityone-ig.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier