Openluchtzwembad Izegem blijft zeker, nog onzekerheid over renovatie of nieuwbouw

Lothar Feys bij het zwembad in Izegem. (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

De imposante zwembadinfrastructuur is al decennia een van dé troeven van Izegem, maar tegelijk beseft de stad dat de tand des tijds ook hier toeslaat. “We laten onderzoeken wat best is”, zegt sportschepen Lothar Feys (N-VA). “Het wordt kiezen tussen een grondige renovatie of een nieuwbouw. Maar sowieso behouden we het openluchtzwembad.”

De zwembaden op de sportsite Krekel-Zuid behoren stilaan tot het erfgoed van Izegem. In 1974 ging het binnenbad open, twee jaar later werd voor het eerst in het olympische buitenzwembad gedoken. “Izegem heeft tot ver buiten de stadsgrenzen een uitstekende reputatie wanneer het op zwembadinfrastructuur aankomt”, stelt schepen van Sport Lothar Feys (N-VA). “En dat willen we ook de komende veertig jaar zo houden.”

In 2002 onderging het binnenbad een grondige renovatie, in 2006 was het buitenzwembad aan de beurt. “Maar ook sindsdien houden we de infrastructuur up to date, net als de technische installatie die zich onder het zwembad bevindt.”

Niet inzetten op beleving

Het zwembadaanbod in Izegem is een historische troef, weet ook Lothar Feys. “Eigenlijk gaat het over twee verhalen. Het buitenzwembad is een toeristische aantrekkingspool zonder gelijke. In West-Vlaanderen is er nergens anders een openluchtbad van vijftig meter te vinden. Tijdens de zomermaanden zakken er op heel mooie dagen tot 2.500 zwemmers naar onze stad af. Aan de andere kant hebben we ons binnenbad waar een pak sportclubs gebruik van maken. Denk maar aan de triatlonclub. Deze infrastructuur heeft op die manier al heel wat kampioenen voortgebracht.”

Komende zomer nemen we stevige maatregelen om overlast in het openluchtzwembad te vermijden

Het rijk verleden koestert de stad, maar ook de toekomst van beide zwembaden is van tel, klinkt het. “Daarom hebben we bij Farys, de instelling die sinds 2014 instaat voor het beheer van de sportinfrastructuur van Izegem, een studie besteld. Die moet uitwijzen hoe we de komende jaren op een rendabele en verstandige manier kunnen blijven investeren in zwemmen in Izegem. Op basis van die resultaten zullen we de keuze maken tussen een stevige renovatie of een nieuwbouw. Maar één iets staat buiten kijf: het openluchtzwembad blijft bestaan. Onmogelijk dat Izegem dit niet meer zou hebben. Maar tegelijk beseffen we ook dat we niet op beleving moeten inzetten. Spectaculaire glijbanen, wildwaterbanen en grote jacuzzi’s zijn niet aan ons besteed. Daarvan zijn er al voldoende in de regio te vinden. Onze missie is om sportieve zwemmers te faciliteren én om in de zomermaanden een mooi openluchtzwembad te kunnen uitbaten. Deze bestuursperiode moet de beslissing vallen, maar dat willen we op basis van gefundeerde argumenten doen. De huidige accommodatie voldoet aan de normen van 2019, maar zal in 2030 niet langer up to date zijn. Daar zijn we ons ten volle van bewust.”

140.000 zwemmers in 2018

De cijfers bewijzen dat Izegem nog altijd een van dé zwemhotspots van de provincie is. In 2018 kreeg het 140.000 bezoekers over de vloer, met de maanden juni tot augustus als absolute toppers. ” Met dank aan de uitzonderlijke zomer”, glimlacht Lothar. “Op die dagen trekken we bezoekers uit de zeer wijde omgeving. Ons openluchtzwembad is een van onze toeristische toppers, maar de exploitatie kost ons ook geld. Doorheen het jaar zien we dat veel inwoners van de ons omringende gemeenten gebruik maken van onze faciliteiten, dus moeten we in de toekomst nadenken over een samenwerking. Een bespreking op Midwest-niveau over een mogelijke financiële tussenkomst moet zeker op tafel komen.”

Extra zwemuren

Tijdens de voorbije campagne richting gemeenteraadsverkiezingen had zo goed als elke politieke partij wel een mening over het openluchtzwembad. Zo werd geopperd om een overkapping te installeren en de gebruiksperiode zo aanzienlijk te verlengen. ” Ook dat vraagstuk moet de studie beantwoorden. Het is inderdaad een feit dat extra zwemuren welkom zouden zijn, want we benutten de capaciteit zo goed als volledig. Maar dergelijke beslissingen willen we niet over één nacht ijs nemen.”

Met een efficiënter ticketsysteem willen we de wachtrij aan de kassa fel doen dalen

Afgelopen zomer was het tijdens de drukste dagen af en toe ook onrustig in en rond het openluchtzwembad. Jongeren van Noord-Franse origine zorgden voor overlast, waarop de stad voor politieaanwezigheid moest zorgen. “We hadden geen andere keuze”, benadrukt Lothar Feys. “Maar voor komende zomer staan enkele ingrijpende maatregelen in stelling. Zo worden alle redders uitgerust met een communicatiesysteem, we willen voor een efficiënter ticketsysteem zorgen en zo de wachtrij aan de kassa fel doen dalen en het draaihek aan de ingang van het openluchtzwembad zal verdwijnen. We nemen ook een externe bewakingsfirma onder de arm, want de rust en het comfort van de zwemmers, van welke leeftijd dan ook, staat bovenaan onze prioriteitenlijst. Een scenario zoals in Kluisbergen (waar het openluchtbad door aanhoudende overlast moest sluiten, red.) willen we koste wat het kost vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier