Open School en AZ Groeninge slaan de handen in elkaar

Joeriska Hillaert (coördinator interculturele bemiddeling in AZ Groeninge), Sofie Verledens (adjunct preventieadviseur in AZ Groeninge), Simen Rosseel (educatief medewerker in Open School), Tine Baert (educatief directeur van Open School) en Helga Kints (stafmedewerker Open School). © EDB
Redactie KW

Open School Kortrijk en AZ Groeninge werken samen in de organisatie van een cursus e-gezondheid voor laaggeschoolde volwassenen. In de 10 weken durende opleiding zijn vijf hoofdstukken omvat om te leren omgaan met de werking van een ziekenhuis, het ziekenfonds, apps en ict-toepassingen omtrent gezondheidszorg.

De verschillende hoofdstukken zijn ingedeeld rond gezonde voeding, EHBO, gezondsheidsvoorziening, hygiëne en lichaamshouding. “We richten ons bij deze cursus tot laaggeletterde Vlamingen, een doelgroep die vaak vergeten wordt“, stelt Helga Kints, stafmedewerker bij Open School.

Gastdocenten uit het ziekenhuis

Voor Open School en AZ Groeninge is dit een tweede samenwerking. “We deden al rondleidingen in het ziekenhuis voor mensen van Open School“, vertelt Joeriska Hillaert, coördinator interculturele bemiddeling in AZ Groeninge.

De cursus e-gezondheid is – net zoals alle andere cursussen die bij Open School gegeven worden – gericht tot laaggeletterde volwassenen en valt onder MO (Maatschappij Oriëntatie). “We zochten naar een partner om mee samen te werken”, aldus Tine Baert, educatief directeur van Open School. “Het is belangrijk dat niet alles plaats vindt in een klaslokaal maar midden in de praktijk. Een ziekenhuis is al vanaf de ingang sterk gedigitaliseerd, en voor laaggeletterden is dat al een enorme drempel.”

De lessen die in het ziekenhuis zullen gegeven worden gaan over de app voor het inkijken van je eigen patiëntendossier, rughygiëne, tips in het preventieve luik van de gezondheidszorg en EHBO. Simen Rosseel, educatief medewerker in Open School zal telkens bij de gastdocenten van het ziekenhuis blijven als coach. Naast de luiken die in het ziekenhuis gegeven worden, wordt er binnen de verschillende hoofdstukken ook stilgestaan bij onder meer de gezondheidsdriehoek, bewegen, vitamines en mineralen, reanimeren, de app van het Rode Kruis, medicatie en bijsluiters en online afspraken maken bij een dokter. (Els Deleu)

Deze gratis cursus start op 25 oktober en vindt plaats op 10 donderdagen van 13.30 uur tot 16.30 uur. Inschrijven kan in Open School, Centrum voor Basiseducatie, Sint-Elooisdreef 56a in Kortrijk, Tel 056 22 62 84.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier