“Op zoek naar zorgmama’s voor… pleegkittens”

Brenda Vandooren poseert met de twee pleegkittens waar ze zorg voor draagt tot ze groot genoeg zijn om geadopteerd te worden. (Foto ACK)
Redactie KW

Het Dierenloket van Diksmuide is op zoek naar gezinnen die kittens van zwerfkatten willen opvangen. Dankzij een samenwerking met dierenasiel Ganzeweide in Koksijde kon het Diksmuidse stadsbestuur het zwerfkattenbestand al halveren.

Een mens heeft het soms moeilijk om niet voor een hoge aaibaarheidsfactor te buigen. Smelt je hart niet, dan hoef je er niet per se een steen van maken. Wie om welke reden ook niet aan de smeekbede van kinder- of kattenoogjes kan toegeven, kan het diertje naar het Dierenloket in Diksmuide brengen. “Sinds 2016 bestaat in Diksmuide het Dierenloket“, vertelt schepen Karline Ramboer. “Om het zwerfkattenbestand te verminderen, want nog steeds worden te veel jonge kittens gewoon langs de kant van de weg gedumpt, werkt de stad Diksmuide samen met dierenasiel Ganzeweide in Koksijde. De kittens worden gesteriliseerd of gecastreerd zodat er geen verdere uitbreiding van het zwerfkattenbestand komt. Daarnaast zijn we ook, in samenwerking met Ganzeweide op zoek naar zorgmama’s voor de kittens. Het is zo dat heel jonge kittens beter in een gezin worden opgevangen omdat ze daar gesocialiseerd worden en op die manier gemakkelijker geadopteerd worden. Dus gingen we op zoek naar mensen die tijdelijk een kitten wilden opvangen. In Diksmuide zijn nu al vijf gezinnen die hun huis en hart voor deze jonge diertjes openden.”

Ganzeweide

De samenwerking tussen stad en Ganzeweide versterkt elkaar. “Het is de bedoeling dat er geen ongewenste kittens meer zijn”, gaat schepen Ramboer verder. “Pas vanaf twaalf weken kunnen de kittens die intussen gezond en sociaal zijn gemakkelijk doorstromen naar een adoptiegezin. Kittens beneden de twaalf weken kunnen niet in het asiel terecht. Ieder gezin dat zich als pleeggezin voor de kittens openstelt, kan rekenen op de steun van Ganzeweide, dat in voedsel, medicatie, vaccinatie en dergelijke voorziet. De poesjes worden ook gechipt. Ganzeweide controleert regelmatig of de kittens nog gezond zijn en goed verzorgd worden.”

“Het project van de zorgmama’s maakt dat het zwerfkattenbestand al op de helft is gebracht” – Karline Ramboer (Schepen voor Dierenwelzijn)

We gingen op bezoek bij een zorgmama die twee speelse kittens onder haar hoede heeft. Brenda Vandooren (40) is getrouwd met Gerd Proot, en samen hebben ze drie kinderen: Lotte (14), Ilke (13) en Vik (4). Het gezin woont samen met de huisdieren – vier dwergkonijntjes – in Beerst.

Gordijnen weg

“Ik zag in het boekje van Diksmuide dat er opvanggezinnen voor kittens werden gezocht”, steekt Brenda van wal. “Zelf was ik meteen enthousiast, de kinderen zagen het ook volledig zitten en zelfs mijn man, die veeleer een hondenmens is, liet zich door de kittens vertederen. Acht weken waren de poesjes toen ze hier toekwamen. Een leuk ros gestreept en een zwart met witte vlekken. In het begin waren ze heel schuchter. Zeker anderhalf uur zaten ze in hun ‘huisje’ vooraleer ze heel voorzichtig eens hun neusje buiten staken en onderzoekend rondkeken.”

Voor de kinderen is het heel leuk en er wordt heel veel met de kittens gespeeld en geknuffeld. “Ik heb een krabpaal en wat speeltjes gekocht en uit voorzorg deed ik de gordijnen aan de kant maar het valt allemaal heel erg goed mee”, aldus Brenda. “De kinderen helpen mee voor de kittens zorgen en moeten ook al eens de kattenbak wegbrengen. Dat hoort erbij”, lacht Brenda. “De jonge poesjes blijven hier tot ze gesteriliseerd kunnen worden en rijp zijn voor adoptie of om terug naar Ganzeweide te gaan waar ze ter adoptie worden aangeboden.”

Gehalveerd

“Het zal raar doen, als ze weg zijn en ook de kinderen zullen ze missen maar we nemen zeker nog nieuwe kittens en hoogstwaarschijnlijk zal er ooit wel eens eentje voor goed hier blijven.” Intussen spelen de beide kittens met elkaar, klimmen op de krabpaal, lopen elkaar achterna dat het een lieve lust is. “Het project van de zorgmama’s maakt dat het zwerfkattenbestand al op de helft is gebracht“, geeft Karline Ramboer nog mee.

(ACK)

Info: Dierenasiel Ganzeweide, Langeleedstraat 12, Koksijde, 058 31 40 08 – info@ganzeweide.be of op het dierenloket in Diksmuide, 051 79 31 40 – milieu@diksmuide.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier