Oostkamp ondersteunt ontwikkelingsdoelstellingen van de VN

Eric Verhelst, Dannie Wilro, Jan de Keyser, Jos Deforche, Bert Boullon, Anneleen Boon samen met de gemeenteraadsleden. © GST
Redactie KW

Met het hijsen van de SDG-vlag wil de gemeente Oostkamp de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) ondersteunen.

Oostkamp draagt duurzaamheid al langer hoog in het vaandel en is ook één van de 20 pilootgemeenten die de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN ondersteunen. Deze thema’s hebben dan ook een prominente plaats gekregen in de toekomstvisie Oostkamp 2030. De 17 SDG’s zijn de opvolgers van de milleniumdoelstellingen. De burgers, organisaties, verenigingen, scholen en bedrijven zijn de verpersoonlijking van één of meer ontwikkelingsdoelstellingen en ze helpen mee aan een duurzame samenwerking.

“Ons gemeentebestuur heeft al mooie zaken gerealiseerd. Het is aangenaam wonen in Oostkamp en er zijn veel straffe Oostkampenaars. Dan denk ik niet alleen aan de lokale helden, maar evenzeer aan de vele mensen die zich inzetten in de vele organisaties die onze gemeente rijk is”, weet Dannie Wilro te vertellen.

“Niettegenstaande het geen goed moment is om kritiek te uiten, zouden we toch graag aanstippen dat we op het gebied van duurzame energie meer van ons gemeentebestuur hadden verwacht, maar we hopen dat de gemeente in de zeer nabije toekomst nog een tandje zal bijsteken. Onze groep, de groene hernieuwbare en duurzame energiegroep, moet dikwijls tegen de stroom in roeien. En als we onze gratis job goed willen doen, moeten we ook soms wel eens de luis in de pels zijn, ook van de gemeente. Maar dat we dan toch een nominatie gekregen hebben, kunnen we heel erg appreciëren.”

Vijf na twaalf

De groep streeft enkel doelstellingen na die in het voordeel van de gemeenschap, onze kinderen en kleinkinderen zijn en ook tot de doelstellingen 2030 van het gemeentebestuur behoren, zoals gezonde lucht, veilige en oneindige energiebronnen en minder opwarming van de aarde. “De huidige toestand is op termijn onhoudbaar. Onze luchtkwaliteit behoort nu al tot de slechtste in de wereld en we krijgen meer en meer extreme weersomstandigheden te verwerken. Meer hittegolven en grotere stormen, met als gevolg meer grote overstromingen en hogere windsnelheden zullen meer en meer ons deel worden als we niet ingrijpen. Laat ons niet nog langer wachten om te handelen. Het is al vijf na twaalf”, besluit Dannie Wildro.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier